«Ναι» λέει η Περιφέρεια ΑΜΘ στη δημιουργία ΚΤΕΛ προς Χιλή
Της Κικής Ηπειρώτου
Θετικά –υπό όρους- γνωμοδοτεί η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο κατασκευής και λειτουργίας του νέου σταθμού ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης, στον δρόμο προς Χιλή. Επισημαίνεται ότι η δημοτική αρχή έχει εκφράσει την απόλυτη αντίρρησή της, με τον ίδιο το δήμαρχο προ ολίγων μηνών να καλεί τη διοίκηση του ΚΤΕΛ σε συζήτηση για τη μεταφορά του ΚΤΕΛ, σε άλλο σημείο, που να συνάδει με τον χωροταξικό σχεδιασμό της πόλης. Το ζήτημα, που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας έχει τον εξής τίτλο: «Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου: «ΣΤΑΘΜΟΣ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΜΕ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ» που πρόκειται να εγκατασταθεί στα υπ΄ αριθμ. 877, 878 και 879 αγροτεμάχια αγροκτήματος Καλλιθέας – Ν. Χιλής από την εταιρεία «ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ – ΚΤΕΛ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ Α Ε», στην Αλεξανδρούπολη του Ν. Έβρου».
Η εισήγηση της υπηρεσίας που μοιράστηκε στους περιφερειακούς συμβούλους, συνοδεύεται και από σχετική επιστολή του Δήμου Αλεξανδρούπολης προς το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σε αυτήν, επισημαίνεται πως η θετική γνωμοδότηση της υπηρεσίας είναι αυθαίρετη. Πιο αναλυτικά, στην επιστολή που δημοσιεύει το site της παράταξης του Δήμου Αλεξανδρούπολης «Μαζί Πάμε Μπροστά», τονίζεται μεταξύ άλλων πως: «Αγνοήθηκε το υπ’ αριθμ. 5533/1-11-12 έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, καθώς είχε ζητηθεί η άποψη της τελευταίας από το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Υπηρεσία Δόμησης απάντησε αρνητικά για την παραπάνω επένδυση – χωροθέτηση. Η κάθε υπηρεσία έχει λόγο ύπαρξης συγκεκριμένο και το αντικείμενο της κάθε μιας είναι ευδιάκριτο. Συνεπώς μόνο αυθαίρετο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το συμπέρασμα στο οποίο το Τμήμα Περιβάλλοντος καταλήγει στο από 8/11/12 έγγραφο του, καθώς αγνοεί την θέση της κατά τον Νόμο αρμόδιας υπηρεσίας και εξάγει συμπεράσματα περί χρήσεων γης. Προφανώς το Τμήμα Περιβάλλοντος αγνοεί την σχετική νομοθεσία και νομολογία που αφορά στην χωροθέτηση δραστηριοτήτων στις περιοχές εντός του Γ.Π.Σ των πόλων και αρκείται σε επιφανειακή ερμηνεία των ισχυουσών διατάξεων».
Πάντως, ανώτερο στέλεχος της Περιφέρειας ΑΜΘ τόνισε μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», πως η διαδικασία που ακολούθησε η υπηρεσία για τη γνωμοδότηση, είναι αυτή ακριβώς που ορίζει η νομοθεσία και πως οι αντιδράσεις του Δήμου είναι μη κατανοητές. «Δεν υπήρχε κανένας λόγος να εμπλακεί η υπηρεσία σε άλλα ζητήματα που θέτει ο δήμος, η Περιφέρεια έχει την υποχρέωση να γνωμοδοτεί βάσει των δεδομένων που υπάρχουν κι αυτό ακριβώς έκανε», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.
Η συνέχεια, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου…