«Δεν αρκεί να έχεις το προνόμιο να γεννηθείς στο φως του ελληνικού ήλιου. Πρέπει αυτό το δώρο να το καταχτήσεις κιόλας. Είναι δώρο που δωρίζεται σ’ αυτούς που το καταχτούν με αγώνα και αυταπάρνηση. Αυτός ο αγώνας είναι η αρχετυπικά ελληνική ζωή μέσα στο φως. Η άρνηση ν’ αντικρίσουμε τον ήλιο είναι η μήτρα που γέννησε τη μηδενιστική ευρωπαϊκή σκέψη, τη σκέψη του τυφλοπόντικα. Μηδενιστική είναι εκείνη η σκέψη που θεωρεί ότι το μέτρο για να μετρήσουμε τη ζωή μας μάς το δίνουν οι αριθμοί και οι ποσοτικές μετρήσεις κι όχι το φως του ήλιου. «Χώρες του ήλιου και δεν μπορείτε ν’ αντικρίσετε τον ήλιο. Χώρες του ανθρώπου και δεν μπορείτε ν’ αντικρίσετε τον άνθρωπο», ομολογεί ο Σεφέρης, συνδέοντας έτσι το φως του ήλιου με την ανθρωπιά. Σ’ αυτήν λοιπόν την κρίσιμη χρονική συγκυρία στοχαστές και ποιητές μάς προσκαλούν στα δοκίμια αυτού του βιβλίου να αναζητήσουμε το μέτρο, υψώνοντας το βλέμμα στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ουρανού και γης. «Ένα χαστούκι από παπαρούνες!». Η προσωπική αυτή ποιητική του κόκκινου λειτουργεί ως συγκλίνων φακός ο οποίος συγκεντρώνει τις ακτίνες της ποίησης και του στοχασμού σε ένα παραδειγματικό σημείο, το κόκκινο της παπαρούνας. Ο συγκλίνων φακός, συγκεντρώνοντας τις ακτίνες του ήλιου σε ένα σημείο, φωτίζει και καίει συνάμα. Φωτίζοντας και καίγοντας όμως, αποκαλύπτει το λησμονημένο εκείνο μέτρο για να μετρήσουμε τη ζωή μας. Τη δική μας ζωή».

Το Βιβλίο παρουσιάζουν ο συγγραφέας & ο Σπύρος Κιοσσές, φιλόλογος του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012 & ώρα 20.00, στην Πολιτιστική Κίνηση Κομοτηνής.

Μετά τη βιβλιοπαρουσίαση θα ακολουθήσει συναυλία του DUO 8 ΧΟΡΔΕΣ, με τον Σπύρο Γκικόντη & την Ελένη Πετρίδου, σε έργα του Béla Bartok από τα 44 Ντουέτα.

Οργάνωση:
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης
Πολιτιστική κίνηση Κομοτηνής
Σύνδεσμος Φιλολόγων Ροδόπης

Ο Δημήτρης Βλάχος, γεννημένος το 1962, είναι πτυχιούχος του Ιστορικού τμήματος του Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία Χωρών Χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογία (Α.Π.Θ.). Τον Ιανουάριο του 2010 εκδόθηκε στην Ξάνθη το βιβλίο του Συναντήσεις / Σεφέρης – Νίτσε – Χάιντεγκερ, εκδόσεις Σπανίδη. Το 2011 εκδόθηκε από τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ) Το Βλέμμα / Μια οντολογία του βλέμματος σε τέσσερις φάσεις άλματος εις μήκος. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Ίνδικτος, δίοδος, Περί Θράκης, Thetis και στο διαδίκτυο (www.archive.gr, www.electridea.gr) . Από τον Δεκέμβριο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011 επιμελήθηκε τη θεματολογία της εκπομπής «Οικο-λογική» του πολιτιστικού ραδιοφώνου της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης (93,5). Απόσταγμα της ραδιοφωνικής αυτής εμπειρίας και της 25χρονης εκπαιδευτικής του πείρας σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελούν οι εκδόσεις της σειράς «Στοχαστικές διαδρομές» της ΦΕΞ. Ο Δημήτρης Βλάχος υπηρετεί στην Κομοτηνή ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων.