Ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνου Ουζουνίδης, σχετικά με τις παράνομες εισαγωγές ψωμιού στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία, διαβάστε την ερώτηση ΕΔΩ, υποστήριξε ότι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος πραγματοποιεί ελέγχους, τόσο για τη διακίνηση των αγαθών, όσο και για τον έλεγχο φορολογικών στοιχείων των επιχειρήσεων. Παράλληλα ο κ. Μαυραγάνης τονίζει ότι όταν εντοπίζονται παραβάσεις, προωθούνται στις εφορίας προκειμένου να εφαρμοστούν όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Αναλυτικά η απάντηση του υφυπουργού οικονομικών:

Κύριο έργο του ΣΔΟΕ, μεταξύ άλλων, είναι η αποκάλυψη και η καταπολέμηση εστιών οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης φοροδιαφυγής, καθώς και ο έλεγχος της διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών. Ειδικότερα, ο προληπτικός έλεγχος εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας, ο προσωρινός φορολογικός έλεγχος, ιδίως στους παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, με έμφαση στο ΦΠΑ, η έρευνα, ο εντοπισμός και η καταστολή οικονομικών παραβάσεων ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος), οι παράνομες χρηματιστηριακές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και γενικά οι οικονομικές απάτες σε βάρος των συμφερόντων του Ελλ. Δημοσίου, καθώς και ο έλεγχος για τη νόμιμη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΔΟΕ διενεργεί, εκτός των άλλων, προληπτικούς και προσωρινούς ελέγχους σε κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπου και όπως και αν αυτή εκδηλώνεται, για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας ως προς την τήρηση των φορολογικών βιβλίων, την έκδοση των φορολογικών στοιχείων και την ορθή απόδοση των αναλογούντων φόρων κλπ. Καθώς και ελέγχους διακίνησης αγαθών για τη διαπίστωση της ύπαρξης των νόμιμων παραστατικών κλπ. με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Κατά συνέπεια, στο ΣΔΟΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του διενεργεί ελέγχους και για τη διακίνηση των κάθε είδους αγαθών, περιλαμβανομένων και των παράνομων εισαγωγών ψωμιού, στις περιπτώσεις δε που διαπιστώνονται παρατυπίες ή παραλείψεις, τα ευρήματα των σχετικών ελέγχων διαβιβάζονται στις αρμόδιες ΔΟΥ, προκειμένου να επιβληθούν σε βάρος των υπόχρεων οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία διοικητικές και ποινικές, εφόσον συντρέχει περίπτωση, κυρώσεις.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ