10.350 ευρώ παραδέχονται ότι έδωσαν οι Εβρίτες σε φακελάκια
Της Κικής Ηπειρώτου
10.350 ευρώ παραδέχονται πως έχουν δώσει σε φακελάκια οι κάτοικοι του νομού Έβρου, μέσα από την ιστοσελίδα www.edosafakelaki.gr, στην οποία, ανώνυμα, πολίτες από όλη την Ελλάδα καταγράφουν περιστατικά χρηματισμού δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, ευελπιστώντας να εξυπηρετηθούν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα… «Βασιλιάδες» στα φακελάκια, ποιοι άλλοι από τα νοσοκομεία μας, εκεί όπου ο ανθρώπινος πόνος, κάποιες φορές, μπαίνει στο στόχαστρο ασυνείδητων, με την ανοχή, βεβαίως, των ίδιων των πολιτών… Μέχρι στιγμής, στο site έχουν καταγραφεί 918 ιστορίες διαφθοράς, οι οποίες αντιστοιχούν στο αστρονομικό ποσό των 3.624.304€, τα οποία δόθηκαν σε φακελάκια! Όπως λέει η ιδρύτρια της σελίδας Χριστίνα Τρεμόντι, «η πίεση για αλλαγή σε μία δημοκρατία μπορεί να προέρθει μόνο από το λαό και η τεχνολογία μας προσφέρει για πρώτη φορά στην ιστορία τα κατάλληλα εργαλεία για να συμμετέχουμε ουσιαστικά στην επίτευξη των αναγκών και απαιτήσεων μας. Ελάτε μαζί μας στην κοινή μας προσπάθεια, σε μία ιστοσελίδα δημιουργημένη από το λαό για τον λαό».
Οι περιπτώσεις της Θράκης
Από το νομό Έβρου, δημοσιοποιούνται 13 υποθέσεις χρηματισμού, με τις περισσότερες να αφορούν σε επεμβάσεις στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, με αρκετές καταγγελίες να αφορούν τοκετούς. Επίσης, υπάρχει και περιστατικό χρηματισμού αντιδημάρχου από εργολάβο, η οποία έγινε τον Οκτώβρη του 2009. «Αντιδήμαρχος πρώην Δήμου του Έβρου μου ζήτησε 3000 απροκάλυπτα για να μου δώσει ανάθεση έργου 30.000. Έγινε υπερτιμολόγηση και αυτός πήρε την διαφορά. Μου έκανε εντύπωση ότι στο γραφείο του είχε μόνο ένα χαρτί με τα υπό ανάθεση έργα. Είχε πάνω από 20 έργα κυρίως χωματουργικά από όπου θα έπαιρνε προφανώς μίζα».
Από το νομό Ροδόπης έχουν καταγραφεί 14 περιστατικά, που αντιστοιχούν στο ποσό των 10.680 ευρώ. Τις περισσότερες περιπτώσεις συγκεντρώνει το νοσοκομείο της Κομοτηνής και ιδιαίτερα οι επεμβάσεις οφθαλμολογικής φύσης. Ακόμη, υπάρχει και καταγγελία για δίπλωμα οδήγησης, στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω: «Έδωσα μια φορά εξετάσεις χωρίς να «λαδώσω» καθώς ήθελα να πάρω το δίπλωμα με την αξία μου. Μετά από 1 ώρα που με γυρνούσε ο εξεταστής σε όλη την πόλη και έχοντας κάνει όλα όσα είχα μάθει, ξεκίνησε να μου μιλάει συνέχεια για άσχετα θέματα και με άγχωσε, έκανα λάθος και με έκοψε. Μου είπε «την επόμενη φορά συνεννοήσου καλύτερα με τον δάσκαλό σου». Την επόμενη φορά πλήρωσα 300 ευρώ φακελάκι και μέσα σε 5 λεπτά και 1 παρκάρισμα σε άδειο δρόμο, πέρασα την εξέταση…».
Στο νομό Ξάνθης, έχουν καταγγελθεί μέσω της ιστοσελίδας είναι 4 περιστατικά χρηματισμού που ανέρχονται στο ποσό των 2.500 ευρώ. Δύο από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν στο νοσοκομείο της περιοχής, ένα σε εξετάσεις στο πανεπιστήμιο κι ένα για αγορά υλικών από κατάστημα, από δήμο, που ζήτησε από τον ιδιοκτήτη το 15% της αξίας του τιμολογίου που θα έκοβε. «Και φυσικά θα πληρωνόμουνα και σύντομα για να εισπράξουν και αυτοί τα δεδουλευμένα τους – αφορολόγητα χρήματα», σχολιάζει ο καταγγέλλων.
«Έπαιρνα φακελάκια για χρόνια αλλά τώρα το μετάνιωσα!»
Από το νομό Δράμας: «Εδώ και 20 χρόνια έπαιρνα φακελάκια από ασθενείς και δυστυχώς τώρα που βγήκα στην σύνταξη το έχω μετανιώσει. Αυτό έγινε γιατί ανακάλυψα ότι ορισμένοι πήραν δάνεια για να με πληρώσουν και με στεναχώρησε πολύ. Ίσως με βρίσετε, αλλά θέλω να σας πω κάποια πράγματα. Εάν το χειρουργείο είναι επείγον θα πρέπει να γίνει άμεσα. Εάν σας καθυστερήσουν μπορείτε να κάνετε μήνυση. Θέλω να το αναφέρω και λυπάμαι πολύ. Μην δίνετε. Εάν σας τύχει, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάξετε Νοσοκομείο και γιατρό».
Και τα καλά παραδείγματα…
Γράφει πολίτης: «Τον Σεπτ. 2011 εισήχθη στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ο πατέρας μου λόγω υποτιθέμενης πνευμονίας (αρχική διάγνωση) το οποίο αργότερα »ανακαλύφθηκε» ότι είναι πνευμονικό οίδημα και το οποίο κατέληξε σε σηπτική καταπληξία. Ο διευθυντής της ΜΕΘ που τον ανέλαβε (πολύ αργά αφού αρχικά θεώρησαν ότι είναι πνευμονία) εξαιρετικός επιστήμονας, ο οποίος έκανε τα πάντα για τον πατέρα μου από τη στιγμή που ανέλαβε χωρίς να ζητήσει ούτε ένα ευρώ (και ας ήμασταν εμείς εκείνοι που έμμεσα το προτείναμε). Η κατάληξη βέβαια δεν ήταν καλή…..»
Συγχαρητήρια στο προσωπικό του Διοικητικού Εφετείου στην Κομοτηνή δίνει πολίτης. «Στις 28 Αυγούστου 2012 πήγα στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής να ρωτήσω για την πορεία μιας υπόθεσης μου. Μου συμπεριφέρθηκαν άψογα και με εξυπηρέτησαν με τρόπο ιδιαίτερα συγκινητικό που υπερέβαινε το καλώς εννοούμενο καθήκον. Αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και τιμούν την υπηρεσία τους».
Τι είναι το Έδωσα Φακελάκι
Το ΕΔΩΣΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙ πρόκειται για μία μη-κερδοσκοπική, ψηφιακή δημοκρατική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά στην Ελλάδα τιθασεύοντας τη συλλογική ενέργεια των πολιτών. Μπορείτε να αναφέρετε τη φύση, τον αριθμό, τον τρόπο, τον τύπο, το χώρο, τη συχνότητα και τις αξίες πράξεων διαφθοράς στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Οι καταγγελίες σας για πρώτη φορά ίσως θα δώσουν μία αυθεντική και αντιπροσωπευτική εικόνα του αριθμού των περιστατικών δωροδοκιών και των πιο διεφθαρμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα.
Μετατρέποντας αυτό το πολύπλοκο κοινωνικό πρόβλημα που μαστίζει την Ελλάδα σε πολύτιμα, κατανοητά και διαθέσιμα δεδομένα, μπορούμε να βρούμε τα κενά, τις τάσεις και τα μεγέθη αυτής της δραστηριότητας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να υποστηρίξουμε την ανάγκη αυξημένης έρευνας, λογοδοσίας, καλύτερης επιβολής νόμων και βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών στις οποίες κάθε φορολογούμενος πολίτης έχει δικαίωμα. Η διαφάνεια που δημιουργείται από τις συλλογικές μας εμπειρίες θα αυξήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι παραβάτες και θα αποτελέσει ουσιαστικό βήμα προς το μετασχηματισμό και τη βελτίωση αυτού του συστήματος που βρίσκεται σε κατάπτωση.
Εφ. «Η Γνώμη»