Επίσκεψη στην μονάδα παραγωγής γάλακτος της «Εβροφάρμα»
Να σπείρουμε την ανάπτυξη στον Έβρο
Η Κίνηση πολιτών «Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη» (ΠΡΩΤΑΝ), θεωρεί ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδιθεί για την παραγωγή πλούτου, για την εξοικονόμηση πόρων που χάνονται σε εισαγωγές τροφίμων και για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Ο Νομός Έβρου ήταν παλαιότερα μια περιοχή με πλούσια παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων . Η κακή χρήση των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η έλλειψη αγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων, οδήγησαν στην εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα και στην «μετανάστευση» των άνεργων αγροτών στις πόλεις του Έβρου.
Σήμερα μια εντελώς διαφορετική αντίληψη πρέπει να καλλιεργηθεί στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και ιδιαίτερα με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Είναι η αντίληψη της επιχειρηματικής γεωργίας και κτηνοτροφίας , με την καθετοποίηση της παραγωγής με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων.
Η μεταποίηση της παραγωγής, δίνει ευκαιρίες κερδοφόρων επενδύσεων και σε επιχειρηματίες που θα θελήσουν να ασχοληθούν με την παραγωγή τροφίμων ή άλλων προϊόντων που προκύπτουν από τον πρωτογενή τομέα.
Έχοντας αυτά κατά νου, αλλά και την επίσης σημαντική για μας προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, αρχίσαμε μια σειρά επισκέψεων και προβολής σημαντικών μονάδων του πρωτογενούς τομέα, οι οποίες διακρίνονται για την καινοτομία τους, την ορθολογική οργάνωσή τους, την επιστημονική και τεχνολογική πρωτοπορία τους, την συμβολή τους στο εισόδημα και στην απασχόληση.
Ξεκινώντας επιλέξαμε την επιχείρηση Εβροφάρμα και ειδικότερα την μονάδα εκτροφής και αρμέγματος της εταιρείας στην Μέστη.
Δεκαμελής αντιπροσωπεία από την κίνησή μας, επισκέφθηκε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου τη μονάδα, και ενημερώθηκε από τα στελέχη της, με επικεφαλής τον διευθύνοντα Σύμβολο της εταιρείας κ. Θανάση Παπατζηλάκη.
Αρχίζοντας από το τμήμα των ζωοτροφών, που προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από τα επεξεργασμένα υποπροϊόντα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων του Έβρου (καλαμπόκι, σιτάρι, βαμβάκι κλπ), φθάσαμε μέχρι την αυτοματοποιημένη μονάδα αρμέγματος, όπου παράγονται ετησίως 10.000 τόνοι γάλακτος, δηλαδή το 1,5% της πανελλήνιας παραγωγής (650.000 τόνοι το 2011).
Η μονάδα είναι εγκαταστημένη σε έκταση 300 στρεμμάτων , όπου εκτρέφονται σε στεγασμένα εκτροφεία 800 περίπου αρμεγόμενες αγελάδες και άλλα 1000 περίπου ζώα που είτε βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης (μοσχίδες, μοσχάρια ), είτε στην κυοφορία, είτε είναι αρσενικά που πηγαίνουν για σφαγή.
Εντυπωσιακή η οργάνωση της εκτροφής των αγελάδων, σε χώρους άνετους, που εξασφαλίζουν την «ευζωία» , άρα και την αυξημένη γαλακτοφορία. Ο καθαρισμός των κοπράνων, η «κομποστοποίησή» τους, οι ανεμιστήρες για την ανανέωση του αέρα και την απομάκρυνση της αμμωνίας, οι τεχνητοί ήχοι πουλιών, είναι μέρος μιας συστηματικής και επιστημονικής παρακολούθησης της μονάδος. από γενετιστές, κτηνιάτρους και άλλους ειδικούς Έλληνες ή από χώρες της Ευρώπης και το Ισραήλ. Το ίδιο συμβαίνει και με την επιμέλεια και τη φροντίδα για τα νεογέννητα μοσχάρια σε ατομικά «σπιτάκια» και η ξεχωριστή διαβίωση των μεγαλύτερων, ταξινομημένων κατά ηλικία, μέχρι να έρθει η ώρα του αρμέγματος.
Αυτόματο είναι το άρμεγμα 140 αγελάδων ανά ώρα, με διοχέτευση και αποθήκευση του παραγομένου γάλακτος χωρίς την παρεμβολή ανθρώπινου χεριού.
Λεπτομερής ηλεκτρονική σήμανση και παρακολούθηση των ζώων από την ημέρα της γέννησής τους, με ψηφιακή καταγραφή σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές της γαλακτοφορίας τους, των οίστρων τους , των γεννήσεών τους και οποιουδήποτε άλλου συμβάντος.
Η «Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη» πιστεύει ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις (κίνητρα για ίδρυση μικρών κτηνοτροφικών μονάδων, ευέλικτη χρηματοδότηση, γρηγορότερη πληρωμή των παραγωγών γάλακτος από τις βιομηχανίες, έργα υποδομής), η κτηνοτροφική παραγωγή στον Έβρο μπορεί να διπλασιαστεί μέχρι το 2020. Παράλληλα σύγχρονες καθετοποιημένες μονάδες σαν την Εβροφάρμα , πρέπει να αποτελούν «πυρήνες» , γύρω από τις οποίες θα αναπτύσσονται μικρότερες κτηνοτροφικές μονάδες.
Η ΠΡΩΤΑΝ θα συνεχίσει τις επισκέψεις της και σε άλλες μονάδες του πρωτογενούς τομέα, αλλά και της μεταποίησης ή της νέας τεχνολογίας.
Το σύνθημά μας είναι : «Να σπείρουμε την ανάπτυξη στο Έβρο».
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν μιλούν από μόνες τους.




Image and video hosting by TinyPic