Της Κικής Ηπειρώτου
Στην Ελλάδα της κρίσης, των μνημονίων, της ανεργίας, των λουκέτων, ακόμη και οι σπάνιες «αχτίδες αισιοδοξίας» δεν μπορούν να λάμψουν, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων και χρόνιας αδιαφορίας των κυβερνώντων… Ένα από τα πιο παράδοξα που συμβαίνουν εδώ και χρόνια στον Έβρο, αφορά την περιοχή του Σουφλίου, όπου η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, Λευκίμης και Σουφλίου, με τους αυστηρούς όρους της, εμποδίζει την υλοποίηση σειράς επενδυτικών σχεδίων, τα οποία εδώ και χρόνια βρίσκονται εν υπνώσει. Το θέμα απασχολεί τους τοπικούς φορείς εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα, σχετική ομόφωνη απόφαση για τροποποίηση των σχετικών όρων της ΚΥΑ, έχει εκδώσει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης της Δαδιάς, όπως λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Έβρου Αθανάσιος Μπέλλας. Για το θέμα, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, αλλά και της Ένωσης Επαγγελματιών Σουφλίου, επισκέφθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Εκεί, ενημέρωσαν τόσο τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη, όσο και τους δύο γενικούς γραμματείς του υπουργείου. Η αντίδραση του υπουργού: «Δεν είναι δυνατόν, αυτό πρέπει να αλλάξει», έδωσε ελπίδες στους επαγγελματίες, οι οποίοι αναμένουν τις εξελίξεις σε εύλογο χρονικό διάστημα. «Κρατάμε μικρό καλάθι, αλλά αντιληφθήκαμε πως υπάρχει κατανόηση για το δίκαιο του αιτήματός μας. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να το φτάσουμε ως τα άρκα», λέει ο κ. Μπέλλας.
Να θέλεις να επενδύσεις και να μην σου επιτρέπεται…
Όπως αναφέρει στη «ΓΝΩΜΗ» ο κ. Μπέλλας, εδώ και αρκετά χρόνια, οι επαγγελματίες του Σουφλίου βρίσκονται σε αδιέξοδο. Από τη μία, μεγάλο μέρος της αριστερής πλευράς της πόλης, όπως ανεβαίνουμε από την Εγνατία Οδό, περιλαμβάνεται στην εν λόγω ΚΥΑ, κι έτσι δεν μπορεί να γίνει κάποια επένδυση, κι από την άλλη πλευρά, ο μονίμως πλημμυρισμένος κάμπος, δρα επίσης αποτρεπτικά.
Παρά την κρίση και την οικονομική δυσπραγία, υπάρχουν 15-20 επαγγελματίες που επιθυμούν να προβούν σε κάποια μορφή επέκτασης της επιχείρησής τους, ή δημιουργίας αποθηκευτικών χώρων, όπως και αγρότες που ενδιαφέρονται για ίδρυση κάποιας μονάδας, ωστόσο, τα σχέδιά τους είναι αδύνατον, μέχρι σήμερα, να υλοποιηθούν.
«Υπάρχει τρομερό ενδιαφέρον από συμπολίτες μας που επιθυμούν είτε να δημιουργήσουν κάποια νέα μονάδα είτε να επεκτείνουν τις υπάρχουσες, να δημιουργήσουν κάποια σκεπή, κάποιους αποθηκευτικούς χώρους, αλλά δεν μπορούν. Αυτό, πρέπει άμεσα να αλλάξει. Κι είμαστε αποφασισμένοι, εάν δεν βγάλουμε κάποιο καλό αποτέλεσμα με το υπουργείο, να κινηθούμε και δια της νομικής οδού», σημειώνει ο πρόεδρος των επαγγελματιών.