Η εξόδιος ακολουθία για τον μακαριστό μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνό, τελέσθηκε το μεσημέρι στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Στην ακολουθία παρέστησαν οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Ηλείας κ. Γερμανός, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ.
Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος κ. Χορέν Τογραματζιάν καθώς και ο Μουφτής Κομοτηνής κ. Μέτσο Τζεμαλί.
Το εκκλησιαστικό έργο του μακαριστού μητροπολίτη εξήραν στους επικήδειους τους, ο τοποτηρητής μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός και ο αρχιμανδρίτης της Ι.Μ. Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Κωνστάντιος.
Την εξόδιο ακολουθία παρακολούθησαν και εκφώνησαν επικήδειους ο εκπρόσωπος της κυβερνήσεως, υπουργός των Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος μετέφερε και τα θερμά συλλυπητήρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Αρης Γιαννακίδης και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης.
Όλοι τους αναφέρθηκαν στο σημαντικό εκκλησιαστικό έργο του μακαριστού ιεράρχη, στην αγάπη του για την πατρίδα καθώς και στο σθένος με το οποίο διεκδικούσε την επίλυση θεμάτων που αφορούσαν την ανάπτυξη της Θράκης.
Σύμφωνα με επιθυμία του, η σορός του μητροπολίτη Δαμασκηνού, παρουσία στρατιωτικού αγήματος που απέδωσε τιμές, ενταφιάσθηκε στον προαύλιο χώρο του καθεδρικού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που ήταν ένα από τα έργα του.
Από την Τρίτη, που εκοιμήθη ο μητροπολίτης Δαμασκηνός, οι σημαίες των υπηρεσιών της περιφέρειας και των δήμων της Ροδόπης κυμάτιζαν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους, ενώ σήμερα δεν λειτούργησαν τα σχολεία και από τις 12 το μεσημέρι έκλεισαν οι υπηρεσίες και τα καταστήματα.
romfea.gr

Ο επικήδειος του δημάρχου Κομοτηνής.

Μακαριότατε
Σεβασμιότατε εκπρόσωπε του Οικουμενικού Πατριάρχη και τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής.
Σεβαστοί Αρχιερείς.
Σεβαστοί Πατέρες.
Κυρίες και κύριοι.

Ως Δήμαρχος αυτής της πόλης, διερμηνεύοντας τα αισθήματα των συνδημοτών μου και εκφράζοντας σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη μας, Δαμασκηνού.
Του σεπτού ιεράρχη, που σ’ όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης αρχιερατικής ποιμαντορίας του στην ιστορική μας Μητρόπολη, υπηρέτησε με συνέπεια και απαράμιλλη αγάπη τον τόπο μας και την Ορθοδοξία.
Χωρίς να έλκει την καταγωγή του από την περιοχή μας, ένιωθε πάντα ότι η Ροδόπη ήταν ο τόπος που η Θεία βούληση τον επέλεξε για να υπηρετήσει. Έτσι, έγινε Θρακιώτης στη συνείδηση, στο φρόνημα και στην καρδιά και αγάπησε τη γη της Θράκης ως γνήσιο και ειλικρινές τέκνο της.
Στάθηκε πάντα μαχητικά στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, αρωγός και ενεργός συμπαραστάτης στα προβλήματα των συνανθρώπων μας.
Υπήρξε πάντα μπροστάρης στους αγώνες της περιοχής για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της, καθώς και για τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών για τον Νομό μας. Συνεργάστηκε διαρκώς και αδιάλειπτα με τις αρχές του τόπου προκειμένου να υπάρχει πάντα αποτελεσματικότερος συντονισμός των διεκδικήσεών μας.
Με ήθος και σύνεση εργάστηκε σταθερά και με ζήλο για την προβολή και την επίλυση των προβλημάτων του λαού και της Εκκλησίας μας.
Τα χρόνια που υπηρέτησε με δυναμισμό και σθένος ψυχής τον τόπο μας έχουν εντυπωθεί στη μνήμη όλων μας και θα παραμείνουν ζωντανά στις συνειδήσεις μας.
Εύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του Ποιμενάρχη μας και να αναδείξει άξιο διάδοχό του.