Σε απάντηση της ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μ. ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι βασικό μέλημα του Υπουργείου μας και του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος είναι η διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των Υπηρεσιών του. Στο πλαίσιο αυτό και με πρόθεση αξιοποίησης κάθε παρεχόμενης δημοσιονομικής δυνατότητας πραγματοποιούνται όλες οι ενέργειες των Υπηρεσιών μας για την αντιμετώπιση των ανακυπτόντων ζητημάτων (στέγασης, εξοπλισμού κ.λ.π.), οι οποίες είναι εναρμονισμένες με τους ισχύοντες νόμους, κανονισμούς και τις εκδιδόμενες διαταγές και αποφάσεις.
Πέραν αυτών, σχετικά με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό σας πληροφορούμε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης, στην οποία ανήκει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαμοθράκης, διαθέτει 18 υδροφόρα πυροσβεστικά και 10 βοηθητικά οχήματα, εκ των οποίων η προμήθεια 2 καινούργιων οχημάτων τελευταίας τεχνολογίας από κάθε είδος εξ’ αυτών πραγματοποιήθηκε κατά την τελευταία 4ετία, καθώς και 2 ειδικά οχήματα. Επιπλέον, προμήθεια νέων οχημάτων στο Πυροσβεστικό Σώμα θα πραγματοποιηθεί σε άμεση συνάρτηση με τον εκτελούμενο, κατ’ έτος, Προϋπολογισμό Εξόδων Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος όμως είναι σημαντικά περιορισμένος λόγω της παρούσας δυσμενούς οικονομική συγκυρίας που διέρχεται η χώρα. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει περαιτέρω ανανέωση του στόλου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης και του εν θέματι Πυροσβεστικού Κλιμακίου.
Αναφορικά με τη στέγαση των πυροσβεστικών κλιμακίων, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2612/1998 με τον οποίο ανατέθηκε η δασοπυρόσβεση στο Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και του ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης», αρμόδιοι για την παραχώρηση ακινήτων ή τη μίσθωσή τους για τη στέγαση των πυροσβεστικών κλιμακίων, εφόσον δε διατίθεται ακίνητο του Δημοσίου, είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρόλα αυτά, το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος καταβάλλει προσπάθειες συντήρησης των εγκαταστάσεων των πυροσβεστικών κλιμακίων σε συνάρτηση πάντα με τις διαθέσιμες πιστώσεις, που έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω των αλλεπάλληλων περικοπών του τακτικού προϋπολογισμού και των δημοσίων επενδύσεων, κατά την τελευταία τριετία, στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ωστόσο, σε ό,τι ειδικότερα αφορά στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαμοθράκης, σύμφωνα με ενημέρωσή μας, σας γνωρίζουμε ότι προς το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος ουδέποτε έχει υποβληθεί αίτημα σχετικά με τη συντήρηση των εν λόγω κτιριακών εγκαταστάσεων ούτε για υφιστάμενες βλάβες οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα στην υγιεινή και ασφάλεια του προσωπικού που εργάζεται σε αυτό.
Τέλος, σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την εύρυθμη λειτουργία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και ασφαλώς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαμοθράκης, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις για την εξυπηρέτηση του υπηρεσιακού και γενικότερα, του δημοσίου συμφέροντος.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ