Η βυζαντινή Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου τίμησε με λαμπρότητα το διήμερο 3 και 4 Νοεμβρίου 2012, τον ένδοξο Βασιλέα και Άγιο Ιωάννη Βατάτζη, τον ελεήμονα, το άξιο τέκνο της, που γεννήθηκε το 1193 ή 1194 εδώ, με σειρά λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που φέρουν τον τίτλο «ΒΑΤΑΤΖΕΙΑ 2012″.
Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν ο νεόδμητος Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Βατάτζη, ο οποίος πρόσφατα ύστερα από πρόταση του Σεβασμωτάτου Μητροπολίτου μας και απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανακηρύχθηκε σε Προσκυνηματικό.
Την παραμονή της μνήμης του αγίου εγένετο υποδοχή της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Παντανάσσης, που φιλοτέχνησε η συντοπίτισσα αγιογράφος Σοφία Παπάζογλου, και στη συνέχεια εψάλη ο Πανηγυρικός Εσπερινός. Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας μετά την ακολουθία του Όρθρου τελέσθη η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια λιτανεύθηκαν οι ιερές εικόνες πέριξ του Ιερού Ναού. Των ιερών ακολουθιών προέστη ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός και παρέστησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου, ο διοικητής της XVI Μεραρχίας Χρήστος Χαλκίδης και άλλοι επίσημοι.
Το απόγευμα της Κυριακής 4ης Νοεμβρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Διδυμοτείχου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με τίτλο «Η προσφορά του αγίου Βασιλέως Ιωάννου Βατάτζη εις τον Ελληνισμόν και την Ορθοδοξίαν» με εισηγητές τους Καθηγητές Παν. Νικολόπουλο και Κων. Χρήστου, και τους Δρ. Κοιν. Επιστημών Κων. Χολέβα και συγγραφέα Ιωαν. Σαρσάκη.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο Γιάννης Σαρσάκης, την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου μίλησε για τον άγιο Βασιλέα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του Διδυμοτείχου.