«Φωτιά» παίρνει το πολιτικό σκηνικό, με αφορμή τις επιθέσεις και τους προπηλακισμούς κατά βουλευτών. Η τελευταία επίθεση που σημειώθηκε ήταν αυτή σε βάρος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τσώνη στη Λαμία, ενώ στη Θράκη και στο Αγρίνιο πολίτες κόλλησαν υβριστικές αφίσες σε γραφεία του ΠΑΣΟΚ και έριξαν αυγά.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης καταγγέλλει ευθέως ως δράστες οπαδούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με μείγμα ακροδεξιών στοιχείων -όπως αναφέρει- κατηγορώντας τους ότι «δημιουργούν συνθήκες βίας και φόβου και κινούνται ανάμεσα στα όρια του κοινοβουλευτισμού και του μπάχαλου».

«Υπονομεύουν, ηγούμενοι του μπάχαλου με τις πρακτικές και τις εικόνες αυτές και την οικονομία και την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία. Δίδουν τα περιθώρια και την ασυλία σε άτομα και σε ομάδες που κινούνται εκτός ορίων και κανόνων μιας ευνομούμενης πολιτείας. Όλοι αυτοί κάνουν πάρτι εν ονόματι μιας επικείμενης ανεξέλεγκτης κατάστασης» σημειώνει ο κ. Καρχιμάκης. Παράλληλα, αναφέρει ότι «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα λέει δημόσια και άλλα φαίνεται να διοχετεύει υπογείως».

Τον ΣΥΡΙΖΑ κατονόμασε ως υποκινητη των προπηλακισμών εναντίον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Πεταλωτής, λέγοντας: «Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν αγανακτισμένοι, επιτίθενται μαζί με υποτίθεται ανθρώπους που χαρακτηρίζονται ως σπίθες και ποντάρουν σαφώς στη χρεοκοπία της χώρας. Τους βολεύει αυτή η φαυλότητα για να μπορούν να επιβιώνουν και πολιτικά αλλά και προσωπικά».

Έντονη ήταν η αντίδραση του Συνασπισμού, ο οποίος τονίζει ότι δεν υιοθετεί πρακτικές βίας. «Η προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών να στοχοποιήσουν την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά πέφτει στο κενό και δεν μπορεί να παρακάμψει την πραγματική εικόνα της κοινωνίας που συντριπτικά αντιτίθεται στην κυβερνητική πολιτική… Η προσπάθεια τρομοκράτησης της κοινωνίας δεν θα περάσει» σημειώνει ο ΣΥΝ.

Αντιδράσεις βουλευτών για τις αφίσες

Στις αφίσες που τοιχοκολλήθηκαν σε πολλές περιοχές της Θράκης από μέλη της «Σπιθας» του Μίκη Θεοδωράκη, απεικονίζονται οι κυβερνητικοί βουλευτές και αναγράφεται: «Θρακιώτη, αυτοί ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο μνημόνιο. Ας μην ξεχάσουμε τους ναι-ναι-κους του καθεστώτος».

Οι βουλευτές αντέδρασαν έντονα, χαρακτηρίζοντας τα μέλη της «Σπίθας» ως «φασίστες και σκοταδιστές». «Επειδή είναι γνωστό ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες άθλιες ενέργειες -σημειώνουν- χρησιμοποιώντας σαν σύμβολο τους την κρεμάλα, με γνωστά σκοταδιστικά κίνητρα, δηλώνουμε ότι η στοχοποίηση αυτή, ταυτίζεται με τις πιο σκοτεινές πλευρές της ιστορίας μας και προτρέπει με φασιστικό τρόπο σε τρομοκρατικές ενέργειες».

Στις αφίσες που τοιχοκολλήθηκαν στο Αγρίνιο απεικονίζονται οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο ως καταζητούμενοι για εσχάτη προδοσία. Μάλιστα, οι αγανακτισμένοι της πόλης μπήκαν στα γραφεία της τοπικής του ΠΑΣΟΚ και κρέμασαν στο μπαλκόνι πανό με το σύνθημα «δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε, δεν πουλάμε».

Η βουλευτής Σοφία Γιαννακά, η οποία απεικονίζεται στις αφίσες, μιλώντας στο MEGA, άφησε να εννοηθεί ότι μεταξύ των αγανακτισμένων υπάρχουν και κάποιοι που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. «Υπάρχουν πολίτες που είναι αγανακτισμένοι, είναι φοβισμένοι γιατί βιώνουν το οικονομικό πρόβλημα. Υπάρχουν όμως δίπλα σε αυτούς και άλλοι οι οποίοι είναι στρατευμένοι σε μία περίεργη υπόθεση και εξυπηρετούν έναν πολιτικό στόχο» είπε η κ. Γιαννακά.

 

Καταδικάζουν από την αντιπολίτευση

 

Τις βίαιες επιθέσεις εναντίον βουλευτών καταδικάσε η ΝΔ και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Μιχελάκης σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Για μια ακόμη φορά, θέλουμε να καταδικάσουμε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, περιστατικά βίας, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Κανείς δεν δικαιούται να βιαιοπραγεί και να αυτοδικεί με οποιοδήποτε πρόσχημα».

 

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρει ότι «οι μούντζες, οι προπηλακισμοί και οι επιθέσεις κατά προσώπων δεν υπηρετούν τον αγώνα του λαού κατά του νέου και του παλιού μνημονίου, αλλά αντίθετα αξιοποιούνται από τους εχθρούς του».

 

«Όσο και αν είναι πιεστικά κάποια πράγματα πρέπει να προστατεύσουμε πάση θυσία τη Δημοκρατία. Οι προπηλακισμοί και η βία κατά βουλευτών αποσαρθρώνουν τα θεμέλια της Δημοκρατίας που είναι ο Κοινοβουλευτισμός» τονίζει ο ΛΑΟΣ.

 

Η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι «η αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής είναι αποτελεσματική μόνο μέσα από ένα οργανωμένο μαζικό δημοκρατικό κίνημα και με την πάλη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών» και προσθέτει: «Η αποδοκιμασία αυτή δεν μπορεί να έχει σχέση ούτε με προπηλακισμούς βουλευτών, ούτε με τυφλές πράξεις βίας που οδηγούν σε σκοτεινές καταστάσεις».

 

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δ. Ζαφειριάδης επισημαίνει ότι «οι επιθέσεις σε βουλευτές και η απρόκλητη βία, από τραμπούκους με φασίζουσες αντιλήψεις, βάλλουν ευθέως κατά της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις», προσθέτοντας πως «η Δημοκρατία δεν μπορεί να εκβιάζεται και δεν επιτρέπεται να υποκύπτει στις απειλές κανενός».

Mega