Κάλεσμα από την τοπική οργάνωση για μαζική συμμετοχή του λαού του Έβρου στην κινητοποίηση της Κυριακής ενάντια στο έργο του χρυσού

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Έβρου απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή του λαού στην κινητοποίηση της Κυριακής ενάντια στο έργο του χρυσού στο Πέραμα. Αναλυτικά:
Όλο το τελευταίο διάστημα ήταν έκδηλη η προσπάθεια της εταιρίας Χρυσωρυχεία Θράκης, θυγατρικής της Καναδικής El Dorado Gold S.A.,να δημιουργήσει τετελεσμένα στην υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στη περιοχή του Περάματος. Με στημένα γκάλοπ, με χορηγίες σε συλλόγους και ανοιχτά τραπεζώματα, με καθημερινή προπαγάνδα υπέρ της επένδυσης από επιλεγμένα – πληρωμένα τοπικά ΜΜΕ και με την ανοιχτή στήριξη από μια χούφτα παράγοντες της πόλης, που άλλαξαν άποψη σε μια νύχτα! Αλλά και με… ακάλυπτες υποσχέσεις για εργασία, σε ένα σημαντικό αριθμό ανέργων ή υποαπασχολούμενων της περιοχής μας, που η εταιρία επιχείρησε να μετατρέψει σε ένα στρατό προπαγάνδας, χωρίς βέβαια να υπάρχει καμιά πιθανότητα εργασίας για τους περισσότερους από αυτούς…
Κάπως έτσι φτάσαμε στη κατάθεση της οριστικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προ έγκριση από το ΥΠΕΚΑ, για την οποία κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν τα Δημοτικά Συμβούλια των Δ.Αλεξ/πολης, Κομοτηνής και Μαρώνειας – Σαπών, αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ. Εκεί, η εταιρία και η επιστημονικής της ομάδα, που κλίθηκαν να επιχειρηματολογήσουν, υπέστησαν μια συντριπτική ήττα, καθώς σε όλα τα συμβούλια, απορρίφθηκε ομόφωνα η επένδυση, ως μη αναστρέψιμα καταστροφική για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, αλλά και ως ασύμβατη με τη τοπική οικονομία και τις αναπτυξιακές της προοπτικές. Η παρουσία και το ενδιαφέρον του κόσμου σε όλα τα συμβούλια ήταν μαζική και καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση αυτών των αποφάσεων.
Παρόλα αυτά, οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων, από το 1ο μνημόνιο ακόμα, να δώσουν γη και ύδωρ στις ξένες πολυεθνικές και τους εγχώριους τους συνεργάτες (βλέπε Μπόμπολας), για την εκμετάλλευση χρυσού σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα (Χαλκιδική-Κιλκίς- θράκη) δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας πως το ΥΠΕΚΑ, θα ακούσει τη τοπική κοινωνία και θα γνωμοδοτήσει αρνητικά. Ήδη στη Χαλκιδική, η Eldorado-Μπόμπολας, σε συνεργασία με το επίσημο κράτος και την αστυνομία και παρακάμπτοντας κάθε έννοια νομιμότητας, επιχειρούν να εκχερσώσουν το παρθένο δάσος στις Σκουρίες, επιβάλλοντας ουσιαστικά στρατιωτικό νόμο στη περιοχή και ασκώντας ωμή – φασιστική βία στους πολίτες που μαζικά αντιδρούν.
Αυτό το έργο, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί στη Θράκη! Τώρα που είναι ακόμα νωρίς, και με δεδομένη την στήριξη σύσσωμων των Δήμων και της Περιφέρειας, αλλά και πλήθους θεσμικών και επαγγελματικών φορέων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ο λαός της Θράκης να δώσει το αποφασιστικό χτύπημα στους χρυσοθήρες που αναζητούν πίστωση χρόνου, αλλά και ένα ηχηρό μήνυμα στη κυβέρνηση και το υπουργείο, πως εδώ, δε θα επιτρέψουμε να παρακαμφτεί η βούληση της τοπικής κοινωνίας.
Για αυτό το λόγο την Κυριακή 4/11/2012, ανεβαίνουμε μαζικά στο Πέραμα και στον χώρο εξόρυξης. Όλοι μαζί: πολίτες της Θράκης, μαθητές, φοιτητές και σύσσωμα τα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο με τους επικεφαλής τους. Η αντίσταση στο χρυσό θάνατο είναι πλέον δική μας υπόθεση, για την αξιοπρέπεια μας, για τα μέλλον των παιδιών μας, για μια Θράκη χωρίς συρματοπλέγματα και απαγορευμένες ζώνες για τους πολίτες της.