Αποφασισμένοι να προασπίσουν την ελληνικότητα του κουραμπιέ εμφανίζονται οι φορείς της Καβάλας με αφορμή τις γαστριμαργικές βλέψεις της Τουρκίας.
Οι Καβαλιώτες περνούν στην αντεπίθεση. Πριν από ένα χρόνο ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση, το Επιμελητήριο και ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών ξεκίνησαν προσπάθεια για να καθιερωθεί ο κουραμπιές ως παραδοσιακό γλυκό, με ονομασία προέλευσης με το χαρακτηριστικό τίτλο: «Κουραμπιέδες αμυγδάλου Νέας Καρβάλης Καβάλας».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών, Γιάννης Θωμαΐδης, τόνισε ότι η καταχώρηση του κουραμπιέ αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών της περιοχής που τελικά έγινε πράξη πριν από ένα χρόνο με πρωτοβουλία του δημάρχου της πόλης, Κωστή Σημιτσή.