Η πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία των Ελλήνων στη διαχρονία της, από τους προσωκρατικούς ως το Νεοελληνικό Διαφωτισμό θα απασχολήσουν την 11η χρονιά των μαθημάτων αρχαίων ελληνικών και ιστορίας και πολιτισμού της Θράκης για ενήλικες που πραγματοποιούνται στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Ξάνθη.
Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ, ο διδάσκων καθηγητής, φιλόλογος και συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος, στόχος δεν είναι οι μαθητές να παπαγαλίσουν τη γραμματική και το συντακτικό των αρχαίων, αλλά να αντιληφθούν τη διαχρονική εξέλιξη της γλώσσας.
«Η γλώσσα που μιλάμε σήμερα είναι κατά 60-70% όμοια συντακτικά, γραμματικά, λεξιλογικά με αυτή του Ομήρου», πρόσθεσε. Οι μαθητές είναι ηλικίας από 30 έως 70 ετών. Οι μισοί περίπου είναι επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι), υπάρχουν, όμως και νοικοκυρές και φοιτητές από το Πολυτεχνείο. Υπάρχουν, μάλιστα, και κάποιοι που παρακολουθούν τα μαθήματα για 6 ή 7 χρόνια, μια και κάθε χρόνο η θεματολογία είναι διαφορετική.
«Σε πολλά από τα παιδιά-γιατί για κάθε δάσκαλο οι μαθητές είναι παιδιά-πιθανόν να μην άρεσαν τα αρχαία ή τα φιλολογικά και να έχουν κίνητρο να τα γνωρίσουν καλύτερα. Είναι όμως και ευκαιρία για επικοινωνία με ανθρώπους με κοινό ενδιαφέρον για την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα», υπογράμμισε ο κ. Μουσόπουλος. Τα μαθήματα αρχαίων ελληνικών και ιστορίας γίνονται κάθε δεύτερη Τετάρτη. Τις υπόλοιπες Τετάρτες του μήνα ο κ. Μουσόπουλος διδάσκει, δωρεάν, έκθεση σε μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου.
agelioforos