Τη Δευτέρα 15-10-2012 διοργανώθηκε, στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, η εκδήλωση του Συλλόγου Γουμενισσιωτών Κατοίκων Θεσσαλονίκης, που αφορούσε στον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Γουμένισσας (23-10-1912) από τον Οθωμανικό ζυγό.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα περιελάμβανε: α) την απόδοση τιμής στον αείμνηστο καθηγητή του Α.Π.Θ. Κωνσταντίνο Βαβούσκο, ακαδημαϊκό και για 30 χρόνια πρόεδρο της ΕΜΣ, με εκφώνηση του βιογραφικού του και την απονομή τιμητικής πλακέτας από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Πέτρο Άλλιο και β) την ομιλία από τον κ. Χρήστο Ίντο τέως σχολικό σύμβουλο και ερευνητή τοπικής ιστορίας, με θέμα «Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13: Απελευθέρωση της Γουμένισσας και της περιοχής της (23 Οκτωβρίου 1912)».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Αθαν. Λαπόρδας συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντ. Σαμαρά και τους Αντιδημάρχους κ.κ. Θεοδ. Θεοδωρίδη, Δημ. Κουλίνα, Χρ. Καραθόδωρο, Κων. Σιωνίδη, ο πρώην υπουργός και νυν δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Στ. Παπαθεμελής, ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Νικ.-Βυρ. Καμπάς, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουμένισσας «ΟΙ ΠΑΙΟΝΕΣ» κ. Χρ. Τάσσιος, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής του ΕΕΣ Γουμένισσας κ. Χρ. Λασπιάς, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης κα Βασ. Νάκου, ο στρατηγός ε.α. Δημ. Οικονόμου, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Καπνόπουλος.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί την οικογένεια του αειμνήστου Κων. Βαβούσκου, τον ομιλητή κ. Χρ. Ίντο, τους επισήμους προσκεκλημένους, τα μέλη και τους φίλους που παρέστησαν στην εκδήλωσή.