Στροφή στα ελληνικά προϊόντα κάνουν οι καταναλωτές την τελευταία χρονιά και στα σχολικά είδη. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά ελληνικά προϊόντα, όμως αυτά που παράγονται στη χώρα μας, μπαίνουν πλέον σε πολλά ελληνικά σπίτια.
Ο βιβλιοπώλης Κώστας Χαραλαμπίδης, στη συνέντευξή του στο thraki Νεα, μιλά για τη στροφή των καταναλωτών και το βιβλιοπωλείο του 2012.

κ. Χαραλαμπίδη ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των σχολικών. Σε σχέση με πέρυσι διαπιστώσατε διαφορά στις πωλήσεις;

Ήταν ένας Σεπτέμβριος διαφορετικός από άλλες χρονιές. Εμείς όμως επενδύσαμε σε προϊόντα επώνυμα, τα έχουν πιστοποιήσεις και διασφαλίζουν στους γονείς την καλή τους ποιότητα κάτι που κάνει τον καταναλωτή να αγοράσει πιο εύκολα ένα προϊόν.
Αυτό που τονίζουμε στους πελάτες μας είναι ότι πρέπει να προσέχουν την ποιότητα. Πλέον και τα ποιοτικά προϊόντα έχουν προσιτές τιμές, τα οποία πωλούνται στο φυσικό τους χώρο βιβλιοπωλεία – χαρτοπωλεία και όχι σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα.

Είναι αλήθεια ότι πουλάτε πολλά προϊόντα τα βρίσκουμε στα βιβλιοπωλεία πιο φθηνά απ’ ότι στα σούπερ μάρκετ;

Στα ποιοτικά και επώνυμα προϊόντα είμαστε πιο φθηνοί. Προκαλούμε τον καταναλωτή να κάνει τις διαπιστώσεις του καθημερινά.

Ο καταναλωτής κοιτάει μόνο την τιμή ή και τη χώρα προέλευσης;

Φέτος διαπιστώθηκε ότι πέρα από την τιμή και την ποιότητα των προϊόντων, σημαντικό ρόλο στην επιλογή παίζει και η χώρα παραγωγής. Οι καταναλωτές προτίμησαν ελληνικά ιταλικά και ισπανικά προϊόντα, αντίθετα με άλλες χρονιές που αγόραζαν και γερμανικά.

Ποια ελληνικά προϊόντα μπορούμε να βρούμε σε βιβλιοπωλεία;

Τετράδια, σχολικές τσάντες της εταιρίας lyc sac, από τις οποίες πουλήσαμε αρκετές, κυρίως σε μαθητές δημοτικού και ελπίζουμε αυτοί όταν μεγαλώσουν να τις επιλέγουν για το γυμνάσιο και το λύκειο. Δυστυχώς οι επιλογές για ελληνικά προϊόντα είναι περιορισμένες, αλλά οι καταναλωτές έκαναν φέτος στροφή κι αυτό είναι σημαντικό.

Ένας καταναλωτής αυτή την εποχή τι αγοράζει;

Προσπαθούμε πάντα με χαμηλές τιμές να προσελκύσουμε τους καταναλωτές και ειδικά για τους μαθητές έχουμε σε συνεργασία με τις εκδόσεις μεταίχμιο έκπτωση της τάξης του 20% σ τα βοηθήματα δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Φοιτητές μπαίνουν στο κατάστημά σας;

Ελάχιστα. Πέρα από τετράδια και βιβλία λογοτεχνίας δε χρειάζονται και κάτι άλλο.

Γενικά ο κόσμος διαβάζει;

Φροντίζουμε να φέρνουμε άμεσα τις νέες εκδόσεις και όποιο βιβλίο δεν έχουμε, φροντίζουμε να έρθει την επόμενη μέρα της παραγγελίας. Ελπίζουμε ο κόσμος να επιστρέψει στο βιβλίο.
Να ευχηθώ για ακόμα μία φορά καλή σχολική χρόνια στους μικρούς μας φίλους.

Τα αδέλφια Μαργαρίτης και Κώστας Χαραλαμπίδης