Και ο χορός των μέτρων καλά κρατεί
ΤΟΥ ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.E-mail: panosmandalos@yahoo.gr.
Περικοπές, καταργήσεις και μειώσεις μισθών, αύξηση της φορολογίας και δυσβάστακτοι φόροι και φυσικά κάποιος θα ανέμενε ότι αυτά θα είχαν σαν αποτέλεσμα την καλυτέρευση των οικονομικών και την έξοδο από την κρίση. Και όμως κεραυνός εν αιθρία όπως λέμε το έλλειμμα ανέβηκε κατά 30 δις ευρώ και απαιτούνται άλλα 2,5-4,5 δις ευρώ για να κλείσει η μαύρη τρύπα. Μα καλά εμείς ματώσαμε για να βρούμε τα 11,5 δις ακόμα 2, ή 4, 5 ή δεν ξέρω εγώ πόσα άλλα θα μας ζητήσουν, που θα βρεθούν; Και που πήγαν τα λεφτά που μαζεύτηκαν; Γερμανός πιλότος είχε πει ότι προσγειωνόμαστε στην χώρα με την μαύρη τρύπα που πετάνε οι Γερμανοί τα λεφτά τους. Μάλλον προσγειώθηκε στην χώρα που πριν από μισό αιώνα κατέστρεψαν δεν την πλήρωσαν και τώρα τρώνε τα πάντα.
Βέβαια θα ειπωθεί ότι οι θυσίες του λαού θα συνεχιστούν για να ανακάμψουμε. Μα πως θα ανακάμψεις, όταν είσαι έρμαιο των τραπεζιτών και των διεθνών τοκογλύφων, δεν έχεις κάνει τίποτα για να αναδιοργανώνεις την παραγωγή σου, είσαι υποτακτικός και ποτέ δεν διεκδικείς αλλά τρως, ως ….καλός χριστιανός, όποια σφαλιάρα, μπουνιά ή γροθιά σου δώσουνε και στο τέλος το μόνο που κάνεις είναι να ψάχνεις έσοδα που δεν θα τα βρεις πουθενά μιας και λεφτά δεν …..υπάρχουνε. Βέβαια οι μισθοί και οι συντάξεις είναι ένας εύκολος τρόπος για να φτάσεις στο αποτέλεσμα…. αλλά μόνο στα χαρτιά. Τι μπορεί να σου δώσει ο συνταξιούχος, με τα 350 ευρώ. Προσωρινά μερικά εκατομμύρια ευρώ, που θα τα χάσεις από την μείωση της κατανάλωσης και από την απώλεια του ΦΠΑ και της φορολογίας. Τι μπορεί να σου δώσει ο άνεργος εκτός από το να πάρει το επίδομα ανεργίας και να αποσπάσει και άλλα έσοδα, εκτός και αν θέλεις να τον κάνεις σαπούνι για να έχεις …έξτρα, έσοδα. Άρα το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι ακριβώς να χτυπήσεις το κακό στην ρίζα του. Να ξεκαθαρίσεις το τοξικό από το κανονικό χρέος, να πατάξεις την φοροδιαφυγή, την μαύρη εργασία των Πακιστανών, Αλβανών και υπολοίπων ανασφάλιστων, να αναπροσαρμόζεις με κονδύλια την αγροτική και την κτηνοτροφική σου παραγωγή και φυσικά να φέρεις επενδύσεις χαμηλώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές και τον ΦΠΑ, αμέσως.
Και όταν μιλάμε για επενδύσεις, δεν μιλάμε για ξεπούλημα των κρατικών κερδοφόρων εταιρειών, γιατί εκεί μόνο για βλάκα ή Κώτσο θα σε πιάσουνε. Μιλάμε για επενδύσεις τύπου Ολυμπιακής.
Γιατί, ποιος δεν θα έπαιρνε μια υπερκερδοφόρα επιχείρηση σαν τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, την ΔΕΗ. Φυσικά, εδώ εκτός από το χάσιμο των εσόδων από την κερδοφορία των εταιρειών αυτών και την αναζήτηση των εσόδων αυτών από την φορολογία δεν θα έχεις καμία επένδυση αφού δεν χρειάζεται. Και ας δούμε τι έγινε μέχρι τώρα. Ιδιωτικοποιήθηκαν τα ΕΛΠΕ και έχουμε την ποιο ακριβή προ φόρων βενζίνη στην Ευρώπη ενώ οι επενδύσεις είναι φαινόμενο θερινής νυκτός. Μπορούμε να πούμε μάλιστα ότι έχουμε και τα ποιο απαρχαιωμένα διυλιστήρια στην Ευρώπη. Εκτός αυτού, το κράτος έχασε και τα έσοδα που ελάμβανε σαν μέρισμα από την εταιρεία. Kαι μην ξεχνάμε ότι η Ε.Κ.Ο, κρατούσε πάντα την τιμές της βενζίνης, σε χαμηλά επίπεδα.
Ιδιωτικοποιήσαμε τον ΟΤΕ και οι Γερμανοί κατέγραψαν κέρδη από την υπερκερδοφόρα εταιρεία του δημοσίου, καλύπτοντας μάλιστα και το παθητικό της μητέρας Ντόιτς Τέλεκομ. Από την άλλη, η Ντόιτς Τέλεκομ έβαλε χέρι στα βαλκάνια αφού οι περισσότερες εταιρείες της Βαλκανικής ήταν στην κατοχή της Ελληνικής εταιρείας. Ιδιωτικοποιήσαμε τα ναυπηγία και πήραμε γερμένα υποβρύχια ενώ ο ιδιώτης περιμένει το κράτος και τις κρατικές προμήθειες.
Ιδιωτικοποιούσαμε τον αερολιμένα Αθηνών και έχουμε το ποιο ακριβό αεροδρόμιο στην Ευρώπη μετά το Χίθροου και μιλάμε ότι περιμένουμε τουρισμό. Αλήθεια, τι έγινε εκείνη η αρχή του εμπορίου που λέει ότι για να είσαι ανταγωνιστικός πρέπει να έχεις καλές τιμές; Έτσι και αλλιώς οι μισθοί είναι Ελληνικοί πετσοκομμένοι και σε πολλές περιπτώσεις και Αλβανικοί, Πακιστανικοί, κλπ.
Και φυσικά έχουμε τις ακριβότερες τιμές σε είδη διατροφής στην Ευρώπη και άκουσον- άκουσον έχουμε το ακριβότερο ελαιόλαδο ,…λες και το εισάγουμε και μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες και ποιοτικότερες ελαιοπαραγωγές χώρες.
Και φυσικά το άκρον ανώτατον της παραφροσύνης είναι ότι όλα ξεπουλήθηκαν όταν είχαν την χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία.
Βέβαια δεν ιδιωτικοποιούμαι τον ΟΣΕ, δεν ιδιωτικοποιήσαμε τα ολυμπιακά ακίνητα που καταρρέουν και στο τέλος θα τα πουλήσουμε για ένα κομμάτι ψωμί και μάλιστα σε περίοδο κρίσης όπου κάποιοι θα πληρώσουν πολύ λίγα για να πάρουν αυτά που μας κόστισαν πολλά. Και για όλα αυτά ποιος ευθύνεται; Το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι που αγοράζουν σε τιμές εξευτελιστικές όλα τα διαμάντια της Ελλάδος. Το κέρδος; Θα τις πουλήσουμε με 15 δραχμές ενώ θα έδιναν 40 τον χρόνο, όπως λέμε. Όποιος ξέρει από μαθηματικά βγάζει τα συμπεράσματα του.
Δεν κάναμε τίποτα για την πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών, εκτιμάται γύρω στα 8 δις, δεν κάναμε τίποτα για την πάταξη της φοροδιαφυγής που σύμφωνα με μελέτη Ελλήνων επιστημόνων στην Αμερική υπερβαίνει τα 28 δις και φυσικά εδώ και τριάντα χρόνια σκανδάλων δεν τιμωρήθηκε κανείς αλλά οι διάφορες εξεταστικές επιτροπές αθώωσαν τους συναδέλφους πολιτικούς, αφού καρπώθηκαν τις …υπερωρίες των εξεταστικών έναντι 250-300 ευρώ την ώρα. Και ακούμε όλο για λίστες-λίστες λίστες που όμως κάπου χάνονται στα υπουργικά συρτάρια.
Οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να γίνουν εκεί που χρειάζεται. Σε εταιρείες, όπου θα δοθούν επενδύσεις και όχι σε έτοιμα και υπερσύγχρονα κομμάτια που ο αγοραστής θα έχει μόνο κέρδος και καμιά επένδυση δεν θα γίνει. Από τις κερδοφόρες εταιρείες του δημοσίου έχεις μόνο κέρδος και θα έχεις χάσιμο με το ξεπούλημα τους. Με αποκρατικοποιήσεις τύπου Ολυμπιακής θα έχεις πάλι κέρδος αφού το κόστος τους είναι παθητικό. Το ζητούμενο από τις ιδιωτικοποιημένες εταιρείες, πρέπει να είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η διατήρηση των εταιρειών και η επάνοδο τους στην κερδοφορία και το καλό μάνατζμεντ. Η διαχείριση των οικονομικών των εταιρειών, είτε είναι κρατικές, είτε είναι ιδιωτικές πρέπει να είναι αποδοτικές. Το χάος που αφήνουν και οι ιδιωτικές εταιρείες που κλείνουν από κακοδιαχείριση στην αγορά, είναι το ίδιο τεράστιο όπως και ο προβληματικός ΟΣΕ. Τα επιδόματα ανεργίας, η κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής αξίας και η πτώση των φορολογικών εσόδων είναι τα αντίκτυπο που καλείται πάντα ο κρατικός προϋπολογισμός να καλύψει. Επίσης το χάος που μπορεί να αφήσει μια πτωχευμένη εταιρεία και του ιδιωτικού τομέα στην αγορά είναι τεράστιο και λαμπρό παράδειγμα είναι ο όμιλος Λαναρά που αφού ξεζούμισε σε επιδοτήσεις τον κρατικό προϋπολογισμό στο τέλος άφησε χιλιάδες ανέργους που επιδοτούνται από το κράτος, ενώ και οι ίδιοι δεν έχουν χρήματα για την κατανάλωση των αγαθών. Φυσικά και ελλείμματα στα ταμεία του ΙΚΑ και των διαφόρων φορέων, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ. Μερικοί δυστυχώς έριξαν τα βάρη στον δημόσιο βίο για να μην φανούν τα 300-400 δις που έχουν φυγαδευτεί στις τράπεζες της Ελβετίας και αλλού που σίγουρα δεν είναι στην πλειοψηφία τους, δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι και φυσικά ούτε συνταξιούχοι. Το άκρον ανώτατον της απληστίας είναι οι 15 μισθοί των 300 της βουλής και φυσικά οι πολλαπλές παχυλές συντάξεις των διαφόρων διατελεσάντων εθνοπατέρων όπως και τα αφορολόγητα όρια που απολαμβάνουν ενώ ακόμα και ο άνεργος καλείται να πληρώσει φόρο. Δεν μιλάμε για το επίπεδο ανεργίας. Λένε ότι είναι στο 13%. Βέβαια αν δουλεύεις κάπου ωρομίσθιος και με 35 ευρώ τον μήνα και κολλάς και κάνα δυο ένσημα σε σβήνουνε από τις λίστες ανέργων …..δηλαδή με 50-60 ευρώ τον μήνα θεωρούν ότι μπορείς να….θεωρείσαι εργαζόμενος με …μισθό Ουγκάντας. Μετά βγάζουν τα ποσοστά ανεργίας στο 1 εκατομύριο ενώ κανονικά είναι διπλάσιοι και 13-14%, ενώ ανέρχεται κανονικά πάνω από το 25-30% χωρίς τα μαγικά τεχνάσματα τους.
Ένα άλλο κομμάτι κακοδιαχείρισης του ιδιωτικού τομέα είναι αυτό του τουρισμού. Ο τουρισμός, βασική βιομηχανία της Ελλάδος αφέθηκε στην τύχη του. Ευκαιριακά όλες οι επενδύσεις και φυσικά ο σκοπός είναι να μην επενδύσουμε αλλά να τα αρπάξουμε. Έτσι σε ένα νησί πλήρωνες για μια ξαπλώστρα και ένα καφέ κοντά στα 10 ευρώ το άτομο. Το κόστος 40 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Μα και φυσικά στο τέλος θα αποτύχεις. Οι διακοπές 7-8 ημέρες ήτανε ποιο φτηνές από τις αντίστοιχες στο Παρίσι ή στην Ρώμη και φυσικά η μετακίνηση με καράβι ακριβότερη από την μετάβαση στην Ιταλία. Όμιλοι ξαφνικά ξεπήδησαν και έγιναν σε μια νύχτα κραταιές εταιρείες που έκλεισαν όμως όπως ήρθαν και οι ευθύνες για τα κρατικά χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν πουθενά. Επίσης τρανό παράδειγμα, ο Αλτερ, και άλλοι που μετά την χρεοκοπία τώρα είναι και επενδυτές, κλπ. Όλοι με λογαριασμούς στην Ελβετία και μερικοί δικαιολόγησαν ότι τα χρήματα τα στέλνανε στους κανακάρηδες τους για σπουδές …..αφού δεν τα είχανε δηλώσει ούτε στην φορολογική τους δήλωση …Τώρα τι χρειάζεται ο κανακάρης για να σπουδάσει το 1 εκατομμύριο αυτό δεν το ξέρω γιατί για πολύ ακριβές σπουδές μου φαίνονται …εμείς σπουδάζαμε με 500-600 ευρώ ή μάλλον τότε ήτανε δραχμές δηλαδή με 170-180.000 δραχμές τον μήνα και άλλα σήμερα παιδιά δουλεύουνε για να σπουδάσουνε.