Το Εργατικό Κέντρο Ν. Έβρου, καταγγέλλει την νέα αφαίμαξη των ασφαλισμένων, ακριβότερα θα είναι από σήμερα τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η τιμή αναφορά σε 780 γενόσημα – δηλαδή αντίγραφα – σκευάσματα. Άρα εάν οι πολίτες επιθυμούν να αγοράσουν το πρωτότυπο τότε θα καλούνται να πληρώσουν την διαφορά από την τσέπη τους.
Το ταμείο αποζημιώνει πλέον τις συνταγές με βάση την δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία. Για κάθε ουσία έχει οριστεί μια τιμή αναφοράς – ανώτατη τιμή που αποζημιώνει ο ασφαλιστικός φορέας.
Συνεπώς εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει ένα ακριβότερο φάρμακο από το ράφι του φαρμακείου τότε εκτός από την καθορισμένη συμμετοχή, που πλήρωνε έως χητές, καλείται να καταβάλλει και την διαφορά που προκύπτει από την τιμή αναφοράς και την λιανική τιμή του φαρμάκου.
Για παράδειγμα και σύμφωνα με τον κατάλογο που καταρτίστηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων(ΕΟΦ) για σκεύασμα το οποίο χορηγείται σε ασθενείς, προβλέπεται λιανική τιμή 70,5 ευρώ. Η τιμή αναφοράς όμως του φαρμάκου πέφτει στα 47,01 ευρώ με αποτέλεσμα ο ασθενής να καλείται να πληρώσει επιπλέον 23,49 ευρών.
Ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει σε σχετική εγκύκλιο στους συμβεβλημένους γιατρούς ότι έχουν την δυνατότητα επιλέγοντας την δραστική ουσία να συνυπογραφούν τα αντίστοιχα εμπορικά σκευάσματα. «Σε περίπτωση συνταγογράφησης, από τον ιατρό σκευάσματος με μεγαλύτερη τιμή από την τιμή αναφοράς της κατηγορίας του, ο ιατρός πρέπει να ενημερώσει τον ασφαλισμένο ότι εκτός από την προβλεπόμενη συμμετοχή θα επιβαρυνθεί και με την διαφορά τιμής που προκύπτει μεταξύ λιανικής τιμής του σκευάσματος και τιμής αναφοράς».
Το Εργατ/κο Κέντρο Ν. Έβρου πιστεύει πως αν δεν λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ . κύριε Βουδούρη, το φάρμακο από μόνο του δεν μπορεί να θεραπεύσει καμία πληγή του ΕΟΠΥΥ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Του Εργατ/κου Κέντρου Ν. Έβρου
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γκιγκούδης Απόστολος Φουτζιτζής Βασίλειος