Φρέσκο, δυναμικό και φέτος ιδιαίτερα πλούσιο σε περιεχόμενο και έργα, το «Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012» εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή με μία μαγική βραδιά αντάξια της ιστορίας και της προσπάθειας που καταβάλλει ο Δήμος Καλαμαριάς εδώ και 12 χρόνια, για τη διοργάνωσή του.
Περισσότεροι από 2.500 επισκέπτες, άνθρωποι της τέχνης, του πολιτισμού, και όχι μόνο παρευρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου, στην Καλαμαριά και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα φωτισμένα κτίρια, να δουν εκατοντάδες έργα σύγχρονης τέχνης και να συνομιλήσουν με τους καλλιτέχνες και τους επιμελητές των εκθέσεων.
«Είναι το αποτέλεσμα μίας συνέργειας που δημιουργεί την αειφορία στον Πολιτισμό», σημείωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού Δήμου Καλαμαριάς, Νίκος Ζαχαριάδης. «Είναι η επιτυχία μιας προσπάθειας, που ξεκίνησε αυθόρμητα πριν από 12 χρόνια, ως «Trash Art Festival» και εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα», υπενθύμισε ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Καλαμαριάς «Παρά θιν’ αλός».
Οι τρεις συνεπιμελητές τη φετινής διοργάνωσης, Μαρία Κενανίδου, Θεόφιλος Τραμπούλης και Δημήτρης Μιχάλαρος, αναφέρθηκαν στο κεντρικό θέμα του φετινού Πεδίου Δράσης Κόδρα, που αντλεί το αισθητικό του ενδιαφέρον από τη νεωτερική παράδοση, που ανέπτυξε η Θεσσαλονίκη στα 100 χρόνια ελληνικής ιστορίας της και στην οποία η σύγχρονη τέχνη θα μπορούσε να αναζητήσει έναν πρόγονο, συνομιλητή και εμπνευστή. Επίσης, καλωσόρισαν τον κόσμο στους Κοιτώνες, το Διοικητήριο και μετά από πολλά χρόνια και πάλι, στο ΚΨΜ του πρώην στρατώνα.
Η βραδιά συνεχίστηκε με Jazz αφιέρωμα-συναυλία με τον Σάκη Παπαδημητρίου και τους μουσικούς του, στο Δασάκι και ξεναγήσεις μέχρι αργά τα μεσάνυχτα στους χώρους των εκθέσεων.
Φέτος, το Πεδίο Δράσης Κόδρα παρουσιάζει 7 εκθέσεις με έργα 106 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό – μία εκ των οποίων στο διαδίκτυο – ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο στις 9 Σεπτεμβρίου και μία εικαστική performance στην παλιά παραλία στις 16 Σεπτεμβρίου με πρωταγωνιστές τους πολίτες. Μεγάλη είναι η συμβολή των 200 εθελοντών, που προσφέρουν γνώσεις, ταλέντο και ιδέες σε όλους τους τομείς λειτουργίας και προβολής των εκθέσεων.
Το Πεδίο Δράσης Κόδρα συνεχίζεται έως την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου.
Ωρες λειτουργίας:
Δε-Πε: 20.00 – 23.00
Πα-Σα: 20.00 – 24.00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Περισσότερες πληροφορίες: www.actionfieldkodra.gr
Και στο facebook: http://www.facebook.com/pages/Action-Field-Kodra/155246034552141