Αναμφισβήτητα ιδιαίτερο γεγονός και του φετινού καλοκαιριού για την περιοχή του Βορείου Έβρου, αποτέλεσαν οι εκδηλώσεις για την 18η Συνάντηση Νέων στις Καστανιές, δίπλα στον ποταμό Άρδα.
Χιλιάδες επισκέπτες, ντόπιοι και ξένοι διασκέδασαν, τραγουδώντας και χορεύοντας δίπλα στο ποτάμι της ζωής. Παρόλα αυτά τίποτα φέτος δεν θύμιζε τις εκδηλώσεις του παρελθόντος. Ακόμη και η τοποθεσία του Φεστιβάλ έδειχνε τα σημάδια της παρακμής, από την οποία και χαρακτηρίστηκε η φετινή διοργάνωση. Άσχημη εικόνα για τους επισκέπτες το σκοτάδι που έπεσε στις εγκαταστάσεις του αναψυκτηρίου, το οποίο βρίσκεται στο χώρο των εκδηλώσεων κι άλλοτε αποτελούσε πόλο έλξης για ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων, τόσο κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, όσο και κατά τη διάρκεια ολόκληρου του καλοκαιριού.
Το αναψυκτήριο, το οποίο είναι ιδιοκτησία του δήμου Ορεστιάδας, σφραγίστηκε περιέργως λίγες ημέρες πριν το Φεστιβάλ από την Δημοτική Αστυνομία Ορεστιάδας, σε εκτέλεση απόφασης του Δεκεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς και ανάκλησης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του. Ο λόγος για τον οποίο ο Δήμος Ορεστιάδας προέβη στο οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης είναι η απουσία νόμιμης (;) σύμβασης με τον μισθωτή.
Η εκμίσθωση του αναψυκτηρίου των Καστανεών πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2008 ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού από τον Δήμο Ν. Βύσσας, στον οποίο και ανήκε, με την διάρκεια της μίσθωσης να ορίζεται στα έξι χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2014.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την 24 Μαρτίου 2008 και προσήλθαν σε αυτόν έξι ενδιαφερόμενοι, από τους οποίους μόνο οι πέντε πρόσφορες έγιναν δεκτές κι έπειτα από βαθμολόγηση σύμφωνα με την συγγραφή των υποχρεώσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό επελέγη η προσφορά του Κασπαρίδη Στυλιανού. Κατά του διαγωνισμού ασκήθηκαν ενστάσεις, οι οποίες, όμως, απορρίφθησαν από την Δημαρχιακή Επιτροπή, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ν. Βύσσας.
Στη συνέχεια υπεγράφη μεταξύ του Δήμου και του πλειοδότη η από 9 Απριλίου 2008 σύμβαση εκμίσθωσης ακινήτου έναντι μηνιαίου μισθώματος ποσού 2.920,00 €. Ο μισθωτής για την καλή εκτέλεση των όρων της σύμβασης κατέθεσε εγγυητική επιστολή ποσού 3.504,00 €, η οποία ακόμη και σήμερα, μετά την σφράγιση του αναψυκτηρίου, δεν του έχει επιστραφεί από τον Δήμο Ορεστιάδας.
Στο μεταξύ οι ενστάσεις συνεχίστηκαν και οι ενιστάμενοι απευθύνθηκαν αρχικά στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος απέρριψε τις ενστάσεις και επικύρωσε τις αποφάσεις του Δήμου Ν. Βύσσας. Οι ενδιαφερόμενοι, όμως, προσέφυγαν εκ νέου στην ειδική επιτροπή των ΟΤΑ Α’ Βαθμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του άρθρου 152 ν. 3463/2006, η οποία με μη νόμιμη σύνθεση έκανε δεκτές τις ενστάσεις και ακύρωσε τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα και του Δήμου Ν. Βύσσας.
Έτσι ο Δήμος Ορεστιάδας, ο οποίος υπεισήλθε με τον Καλλικράτη στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Δήμου Ν. Βύσσας, διαμέσου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Αντιδημάρχου κ. Εμμανουήλ Παπαντωνίου, εξέδωσε την 15 Δεκεμβρίου 2011 απόφαση με την οποία ο από 24.03.2008 διαγωνισμός του Δήμου Ν. Βύσσας κρίνεται παράνομος κι ως εκ τούτου ο μισθωτής, κ. Κασπαρίδης Στυλιανός, πρέπει να εγκαταλείψει το μίσθιο στην όχθη του ποταμού Άρδα εντός πέντε ημερών χωρίς να λαμβάνεται καν υπόψη ότι ο καλόπιστος μισθωτής έχει πραγματοποιήσει μια επένδυση ιδιαίτερα μεγάλης αξίας στην επιχείρησή του κι ότι η διενέργεια του «παράνομου» διαγωνισμού οφείλεται τελικά σε αποκλειστική υπαιτιότητα των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Ν. Βύσσας.
Σε συνέντευξή του ο Αντιδήμαρχος Ορεστιάδας αναφέρει ότι το αναψυκτήριο έπρεπε να έχει ήδη κλείσει από το 2009 κι από τον τότε Δήμο Ν. Βύσσας καθώς και ότι δόθηκε χρόνος στον μισθωτή λόγω της μετάβασης στον Καλλικράτη.
Ο μισθωτής έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη, η οποία για μια ακόμη φορά συνεχίζει να προστατεύει το Δημόσιο και τα νομικά του πρόσωπα, ακόμη κι όταν τα ίδια παρανομούν εις βάρος των αγωνιζόμενων για τα προς το ζην ελευθέρων επαγγελματιών.

* Το κείμενο ήρθε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του thraki Νεα, thrakinea@gmail.com