Της Κικής Ηπειρώτου
Παρά τα γενναία ποσοστά εκπτώσεων και την πληθώρα των διαθέσιμων εμπορευμάτων, η αγορά της Αλεξανδρούπολης, δεν κινήθηκε κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων με τους ρυθμούς που προσδοκούσε ο εμπορικός κόσμος. Οι καταναλωτές δίστασαν να βάλουν το χέρι στην, -έτσι κι αλλιώς μισοάδεια- τσέπη τους, με αποτέλεσμα, σε σύγκριση με πέρσι, να παρατηρείται πτώση στην κίνηση της αγοράς της πρωτεύουσας του Έβρου, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 40%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ο Κύκλος Εργασιών την περίοδο των θερινών εκπτώσεων στο λιανικό εμπόριο διαμορφώθηκε σε 4,4 δισ. ευρώ μειωμένος κατά 20,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ συγκριτικά με το 2010 η υποχώρηση του τζίρου αγγίζει το 36,4%. Αυτό σημαίνει απώλειες ύψους 1,11 δισ. ευρώ μόνο για φέτος ενώ σε σχέση με το 2010 οι απώλειες διαμορφώνονται, μόνο για την περίοδο των εκπτώσεων, σε 2,52 δισ. ευρώ.
Η οικονομική ύφεση και τα ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής στέρησαν από την ελληνική αγορά 1,11 δισ. ευρώ ενώ αθροιστικά, την τελευταία διετία 2,52 δισ.. Οι απώλειες αυτές μεταφράζονται σε λουκέτα, χαμένα έσοδα (εναλλακτικό κόστος) για τα ασφαλιστικά ταμεία, διόγκωση της ανεργίας, ανασφάλεια και απόγνωση.

Μόνο 4 στους 113 εμπορικούς συλλόγους κατέγραψαν αύξηση!
Στην Αλεξανδρούπολη, η μείωση κυμάνθηκε από 30 έως 40%, στην Ξάνθη από 30 έως 45% και στην Καβάλα από 0 έως 10%. Οι έμποροι της Θράκης, ομοίως με τους συναδέλφους τους σε άλλες περιοχές, θα συνεχίσουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες περίπου με προσφορές, με στόχο να φύγουν τα εποχιακά είδη σε ακόμη χαμηλότερες τιμές. Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης στην αγορά είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, από τους 113 εμπορικούς συλλόγους, μόνο οι 4 κατέγραψαν αύξηση έως 10% στην κίνηση των καταστημάτων – μελών τους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, η πλειονότητα των εμπόρων εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή της αναφορικά με τις πωλήσεις των καταστημάτων τους κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο καθώς το 90% περίπου ο τζίρος τους παρουσίασε πτωτική πορεία, ενώ μόλις για το 10% ο τζίρος τους κινήθηκε στα ίδια ή σε οριακά αυξημένα επίπεδα, συγκριτικά πάντα με πέρυσι. Οι μειωμένες τιμές στα ράφια και στις βιτρίνες των καταστημάτων φαίνεται πως δεν συγκίνησαν τους καταναλωτές, οι οποίοι εξαιτίας της αποψίλωσης των πραγματικών τους εισοδημάτων από τη συνεχόμενη φοροεπιδρομή που υφίστανται εδώ και 3 χρόνια, δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ιδιαίτερα φθηνές φετινές εκπτώσεις.
Άλλωστε, η καθίζηση της κατανάλωσης αποδεικνύεται από τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά 11,3% και του όγκου κατά 12,0% κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012 (εκτός καυσίμων και λιπαντικών), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Με το πέρας των θερινών εκπτώσεων, η διαμορφωθείσα κατάσταση προκαλεί έντονο προβληματισμό και αβεβαιότητα για το μέλλον του εμπορίου, καθώς τα συνεχή μέτρα λιτότητας, που συνεπάγονται μείωση μισθών και συντάξεων, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση κατά περίπου 30% κατά μέσο όρο της εμπορικής κίνησης στις θερινές εκπτώσεις του 2012 ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η καταρράκωση του τζίρου προσεγγίζει ή και ξεπερνάει το 60% (αναλυτικά στοιχεία στο Πίνακα 1).
Οι μειωμένοι τζίροι των καταστημάτων προκαλούν τρόμο και απόγνωση τόσο στο καταναλωτικό κοινό όσο και στον εμπορικό κόσμο, καθώς η καταρρέουσα ψυχολογία που διαμορφώνεται έχει σαν αποτέλεσμα την καλλιέργεια μίας τάσης παραίτησης και άρνησης, από την στιγμή που δεν παρατηρείται κανένα σημάδι ανάκαμψης της αγοράς παρόλα τα κίνητρα που παρέχονται από τις εμπορικές επιχειρήσεις, με τις μελλοντικές προβλέψεις να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες όσον αφορά την ύφεση και τα λουκέτα στην αγορά.
info
Οι 7 στις 10 περιπτώσεις το πλέον σύνηθες μέσο πραγματοποίησης αγορών ήταν τα μετρητά ενώ σαν δεύτερη επιλογή εμφανίζονται οι επί πιστώσει αγορές (15,5%) ενώ ένα αξιοσέβαστο ποσοστό του καταναλωτικού κοινού (12,4%) χρησιμοποίησε τόσο μετρητά όσο και πιστωτικές κάρτες. Τέλος, έντονη είναι η αποστροφή των καταναλωτών στο πλαστικό χρήμα καθώς μόλις το 2,3% πραγματοποίησε τις αγορές του με το συγκεκριμένο μέσο.

Σαρωτικές ανατροπές στα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα με e-mail φέρεται να ζητά η τρόικα
Μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα φέρεται να ζητά η τρόικα από το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με την Ημερησία, απέστειλε e-mail στον κ. Βρούτση με το οποίο επαναφέρει στο τραπέζι μειώσεις στις αποζημιώσεις των εργαζομένων που απολύονται ή συνταξιοδοτούνται, όπως και μεγαλύτερη ευελιξία στο χρόνο εργασίας.
Στο e-mail μάλιστα η τρόικα θέτει ακόμη και θέμα κατάργησης του 5ημέρου.
Ουσιαστικά, προτείνεται σύμφωνα με την εφημερίδα κατάργηση του ωραρίου και παροχή της δυνατότητας στις επιχειρήσεις να συμφωνούν με τους εργαζόμενους πιο ευέλικτες μορφές του ενώ προτείνεται και μια πρόσθετη ημέρα εργασίας αντί των τετραώρων ή εξαώρων.
Μάλιστα στο e-mail υπάρχει κατά την εφημερίδα και πρόταση για μείωση του χρόνου ξεκούρασης των εργαζομένων στις 11 ώρες ενώ σχεδιάζεται να μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης προς τον εργαζόμενο ώστε να του δίνεται το 50% της αποζημίωσης.
Εφ. «Η Γνώμη»