Του Βασίλη Βούλγαρη

Μία ξεχωριστή εμπειρία με πολλαπλά μηνύματα και αισιοδοξία η έκθεση τοπικών, παραδοσιακών προϊόντων Σουφλίου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιουνίου στο μουσείο  Λίντεν της Στουτγάρδης,

σε συνεργασία της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης, την Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών  Εμπόρων Σουφλίου & Περιχώρων και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Έβρου.

Χρώμα, άρωμα και γεύση ελληνική είχε το μουσείο Λίντεν , φιλοξενώντας έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων του Σουφλίου. Στο ισόγειο του κτιρίου με χαμόγελο και ευγένεια οι διοργανωτές οδηγούσαν τους επισκέπτες στη σάλα της έκθεση. Στην είσοδο υπήρχε ενημερωτικό φυλλάδιο στη Γερμανική γλώσσα, προχωρώντας στην επιβλητική σάλα η οθόνη με εικόνες από τη περιοχή του Έβρου σου έδινε την αίσθηση ότι ήσουν εκεί.

Μία πρώτη γεύση από παραδοσιακά   εδέσματα προσφέρονταν για τους επισκέπτες φτιαγμένοι από τις νοικοκυρές της Ομοσπονδίας. Ο  επισκέπτης προχωρούσε στην έκθεση για να γνωρίσει τα μεταξωτά, σεμεδάκια, τραπεζομάντιλα, γραβάτες  μέχρι γάντια για καθαρισμό προσώπου από μετάξι  Σουφλίου,  δοκίμαζε κρασί και τσίπουρο από το οινοποιείο «ΜΠΕΛΛΑΣ» με τη συνοδεία αλλαντικών ( καβρουμά) και άλλων εδεσμάτων από τον Έβρο, και τοπικούς ξηρούς καρπούς από την εταιρία «DEKA». Οι περισσότεροι  συνομίλησαν ενημερώθηκαν και αγόρασαν προϊόντα από τους εκθέτες.

Την έκθεση τίμησε με τη παρουσία του και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Πρέσβυς κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος  συγχαίροντας τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους, και ο Γενικός Πρόξενος της Στουτγάρδης κ. Αλέκος Οικονομόπουλος.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Ελένη Ταγκαλίδουμας είπε: «Οι καιροί απαιτούν κάτι το διαφορετικό από αυτό που κάνουμε μέχρι τώρα . Ζούμε στη Γερμανία στη καρδιά της Ευρώπης και δεν έχουμε προβάλει τον πολιτισμό και τα προϊόντα μας, έτσι θεωρήσαμε ότι είναι πολύ σημαντικό για τη Θράκη νιώθοντας την υποχρέωση σαν Ομοσπονδία να προβάλουμε κάτι το διαφορετικό. Με την ευκαιρία των 25ων χρόνων της Ομοσπονδίας με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Σουφλίου και τη συνδρομή της βουλευτού Έβρου (ΠΑΣΟΚ) κ.Όλγας Ρεντάρη- Τεντέ  πραγματοποιήθηκε το όνειρο.

Δημήτρης Μαμούγκας πρόεδροςτης Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Σουφλίου & Περιχώρων: « Η όλη αποστολή έχει να κάνει με τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους του Σουφλίου μία περιοχή στον κεντρικό Έβρο στη Θράκη, χρηματοδοτήθηκε από το Επιμελητήριο του Έβρου και έχει σκοπό την προβολή και την ανάδειξη των τοπικών, παραδοσιακών προϊόντων μας. Η πρώτη φάση είναι η προβολή με δεύτερο βήμα τη γνωριμία και συνεργασία για εξαγωγές στη Γερμανία.

Στο χώρο που βρισκόμαστε έχουνε περάσει αρκετοί Έλληνες, γίνονται επαφές αλλά δε φτάνει μόνο αυτό χρειάζονται και άλλα πράγματα.

Ευρωπολίτης: Είναι η πρώτη φορά που συνδιοργανώνετε έκθεση με ομογενειακούς φορείς;

Δημήτρης Μαμούγκας: Ναι είναι η πρώτη φορά, μετά το κάλεσμα που μας έγινε από την Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης και εδώ θα ήθελα να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ, για τη διοργάνωση και τη φιλοξενία.

Ευρωπολίτης: Πιστεύετε στη συμβολή της ομογένειας στη προβολή της περιοχής και των προϊόντων;

Δημήτρης Μαμούγκας: Φυσικά, έχουμε έναν πάρα πολύ όμορφο τόπο που το γνωρίζουν καλά ενώ παράγουμε πραγματικά αξιόλογα, αξιόπιστα, ποιοτικά, βιολογικά θα έλεγα προϊόντα όπως είναι το μέλι, το κρασί το τσίπουρο ένα ιδιαίτερο προϊόν που το βγάζουμε στη περιοχή το μετάξι, ξέρετε σε πείσμα των καιρών εξακολουθούμε να το βγάζουμε παραδοσιακά.

Ευρωπολίτης: Επιστρέφοντας στη πατρίδα τι θα μεταφέρετε στα υπόλοιπα μέλη;

Δημήτρης Μαμούγκας: Ότι στη Γερμανία οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες αγωνίες με εμάς, υπάρχει ζεστασιά και διάθεση για συνεργασία, είναι αυτό που λέμε η άλλη Ελλάδα που μπορεί να βοηθήσει τη χώρα σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές με τον τρόπο της.

Θανάσης Μπελλάς οινοποιός, αποσωματοποιός στο  επάγγελμα οινοπαραγωγός, αμπελουργός της ομώνυμης οινοποιεία «ΜΠΕΛΛΑΣ» . Ξεκίνησαν πρώτοι πριν από 15 χρόνια να κάνουν το σταφύλι στο χωράφι, οινοποίηση και απόσταξη  στη Θράκη.

« Ανταποκριθήκαμε στην τιμητική πρόσκληση που μας έκανε η Ομοσπονδία, την προωθήσαμε στο Επιμελητήριο Έβρου που με τη σειρά του όχι μόνο μας χρηματοδότησε την αποστολή αλλά και μας εξουσιοδότησε να κάνουμε τις απαραίτητες επαφές  έτσι ώστε να θεσμοθετήσουμε μια μόνιμη εκδήλωση με την προώθηση των προϊόντων Έβρου και Θράκης»

Ευρωπολίτης: Η περιφέρεια συμβάλει σ΄ αυτή τη σκέψη;

Θανάσης Μπελλάς: Κοιτάξτε να δείτε αυτό που λέτε είναι πάρα πολύ σοβαρό, εμείς σαν επαγγελματικοί φορείς θέλουμε τη συνεργασία όλων των φορέων αλλά, υπάρχει αυτό το αλλά  στο παρελθόν είχαν γίνει πολλές πανελλήνιες κινήσεις με πολιτικούς  που τις χρησιμοποίησαν για τους δικούς του λόγους και απότυχαν.

Εμείς σαν επαγγελματίες θέλουμε την επαφή με τον Έλληνα της διασποράς για πολλούς λόγους  ψυχολογικούς και επαγγελματικούς.

Φυσικά όμως θέλουμε και τη συμβολή της περιφέρειας και των δήμων μας σε επιχειρηματικό επίπεδο, με στόχο την εξωστρέφεια στα προϊόντα μας και τις υπηρεσίες και όχι πολιτικάντικα.

Ευρωπολίτης: Επενδύετε στη γνώση έξω από τα σύνορα, ποια τα πρώτα συμπεράσματα;

Θανάσης Μπελλάς: Όλα θετικά, η ζεστασιά και η φιλοξενία εδώ στη Στουτγάρδη είναι σαν να είσαι σε ένα από τα χωριά του νομού μας, αυτό στηρίζει την ψυχολογία μας, δίνοντας μας ώθηση   να σχεδιάσουμε πια αποτελεσματικές δράσεις  για τη προβολή των προϊόντων μας στο εξωτερικό.

Θα πω ακόμα μια φορά για τους πολιτικούς μας στη τοπική και κεντρική διοίκηση ότι πρέπει να σύρουμε το άρμα της ανάπτυξης οι πολίτες, οι επαγγελματίες και οι καταναλωτές και όχι να καπελώνουν για ίδιο όφελος τέτοιες εκδηλώσεις. Το λέω γιατί στο παρελθόν ξοδευτήκαν εκατοντάδες εκατομμύρια αλλά δυστυχώς δεν πιάσανε τόπο, ούτε καν ενήμεροι ήμασταν. Τα μαθαίνουμε στη πορεία και βλέπουμε ότι δούλεψαν πολλοί για εμάς χωρίς εμάς, χωρίς τα προϊόντα μας και τους ανθρώπους που τα παράγουν, είναι βαριά αυτά που λέω αλλά δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι οι εξαγωγές είναι ένας βασικός δρόμος για την ανάκαμψη της Ελλάδος και το βλέμμα μας είναι στραμμένο εκεί ευχαριστώ.

Για άλλη μια φορά η ομογένεια αποδεικνύει ότι όταν θέλει μπορεί!

http://www.europolitis.eu