Αναφορά προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνος Ουζουνίδης για το θέμα των διοδίων της Εγνατία. Ο βουλευτής ζητά να μη γίνουν νέα διόδια και να μην αυξηθεί η τιμή στους σταθμούς που λειτουργούν ήδη.

Η αναφορά Ουζουνίδη: Κύριοι Υπουργοί,
Μεγάλη αναστάτωση έχει επικρατήσει στους κατοίκους της Περιφέρειας ΑΜΘ εξαιτίας του σχεδιασμού για τη δημιουργία νέου σταθμού διοδίων στην Εγνατία Οδό (στη περιοχή της Μουσθένης Καβάλας). Ήδη οι κάτοικοι της περιοχής επιβαρύνονται οικονομικά και δυσχεραίνεται η καθημερινότητά τους από τη λειτουργία σταθμού διοδίων, στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ (Ίασμος) και μάλιστα σε μια εποχή οικονομικής κρίσης.
Να ληφθεί μάλιστα υπόψη ότι οι ακρίτες κάτοικοι της περιοχής του Νομού Έβρου πληρώνουν την πιο ακριβή τιμή βενζίνης προκειμένου να μετακινηθούν σε ένα οδικό δίκτυο επικίνδυνο και ξεπερασμένο, καθώς επίσης εδώ και δεκαετίες πληρώνουν τους φόρους τους για τη βελτίωση του οδικού δικτύου αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα αποδεικνύεται ότι τα χρήματά τους κατευθύνονται για τη χρηματοδότηση έργων άλλων περιοχών. Μέσα σε όλη αυτή βεβαρημένη κατάσταση υπάρχει και ο σχεδιάζεται για τη δημιουργία επιπλέον σταθμού διοδίων στο τμήμα της Εγνατίας Οδού στον νομό Έβρου (Αρδάνιο).
Το κόστος που θα επωμίζονται καθημερινά οι πολίτες του Νομού από τη λειτουργία του σχεδιαζόμενου σταθμού διοδίων στο Νομό Έβρου θα είναι τόσο μεγάλο που στην κυριολεξία θα γονατίσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, διότι οι αναγκαστικές μετακινήσεις από και προς την πρωτεύουσα του Έβρου (την Αλεξανδρούπολη) είναι σχεδόν καθημερινές από τους μισούς κατοίκους ολόκληρου του Νομού λόγω του απερίσκεπτου τρόπου αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Κράτους στη συγκεκριμένη περιοχή και έτσι για την παραμικρή γραφειοκρατική διευθέτηση ολόκληρος ο Νομός είναι αναγκασμένος να μετακινείται από τις πιο δυσπρόσιτες περιοχές προς την Αλεξανδρούπολη πληρώνοντας στο μέλλον και διόδια.
Όπως έχει διαπιστωθεί από αποτελέσματα μετρήσεων (από το «Παρατηρητήριο» της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» ) ήδη υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις με τη λειτουργία σταθμού διοδίων στο νομό Ροδόπης όπου παρατηρούνται καταστάσεις που θυμίζουν περασμένες εποχές πριν ακόμα κατασκευαστεί η Εγνατία Οδός, καθώς παρατηρείται τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο να κινούνται μεγάλα φορτηγά ελληνικών και ξένων εταιρειών. Το φαινόμενο προσέλαβε διαστάσεις όταν ξεκίνησε η λειτουργία του σταθμού διοδίων στον Ίασμο, αλλά εντείνεται καθημερινά καθιστώντας πλέον την κατάσταση εξαιρετική επικίνδυνη.
Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα με ποικίλες αντιδράσεις, που μεταφράζονται σε αποκλεισμούς των σταθμών διοδίων και της εθνικής οδού αλλά και άρνηση να πληρώσουν το αντίτιμο.
Παράλληλα σημαντικά μειωμένη εμφανίζεται η κίνηση στην Εγνατία Οδό το τελευταίο διάστημα, κυρίως μετά την εγκατάσταση και λειτουργία διοδίων στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία (από το «Παρατηρητήριο» της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» ) η μείωση της κυκλοφορίας ήταν της τάξης του 15% πέρσι σε σύγκριση με το 2010, τάση η οποία συνεχίζεται και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων με πιο έντονο ρυθμό και φέτος.
Η μετάθεση έως το τέλος Σεπτεμβρίου που δόθηκε στην αύξηση των τελών διοδίων στην Εγνατία οδό, καθώς και ο σχεδιασμός εγκατάστασης σταθμού διοδίων στην Περιφέρεια ΑΜΘ αναμένεται να εκτοξεύσει το κόστος μετακίνησης, ειδικά για τους κατοίκους του Νομού που πολύ συχνά διανύουν μεγάλες αποστάσεις, ενώ ο συμπληρωματικός παράγοντας της υψηλής τιμής της αμόλυβδης στην περιοχή πρόκειται να διαμορφώσει ένα αρνητικό κλίμα ιδιαίτερα τη σημερινή δύσκολη εποχή.

Κατόπιν τούτων
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τις περαιτέρω ενέργειες, προκειμένου να σταματήσει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία νέων σταθμών διοδίων καθώς και να μην αυξηθεί η τιμή των διοδίων στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Με εκτίμηση,
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ