ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ
Δεν θέλουμε να υιοθετήσουμε και να ασπαστούμε την συνωμοσιολογική άποψη των «κακών ξένων» ούτε να ισχυριστούμε ότι οι Γερμανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι επιδιώκουν και απεργάζονται την καταστροφή μας και την υποδούλωσή μας, ακόμα κι αν μας εκφοβίζουν με τις απειλητικές δηλώσεις τους. Αλλά με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι δεν μας κατανοούν και δεν μας καταλαβαίνουν. Δεν θα μας καταλάβουν ποτέ οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα οι Γερμανοί γιατί δεν γνωρίζουν τις μεγάλες διαφορές μας στον τρόπο σκέψης και φιλοσοφίας, στον τρόπο αντιμετώπισης της ζωής, στις πολιτισμικές μας ιδιαιτερότητες και στην εθνική μας κουλτούρα. Δεν γνωρίζουν τον δικό μας μοναδικό τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της κρατικής μηχανής, τόσο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης. Δεν γνωρίζουν τον τρόπο διάρθρωσης και λειτουργίας του πολιτικού και διοικητικού μηχανισμού. Αλλά ούτε τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα της ελληνικής οικονομίας. Δεν γνωρίζουν γενικώς ότι σε όλους τους τομείς κυριαρχούσε για δεκαετίες η διαπλοκή, η διαφθορά και η διασπάθιση-σπατάλη. Δεν γνωρίζουν ότι όλοι οι ΄Ελληνες αντιμετωπίζουν εχθρικά το κράτος.
Οι Γερμανοί νομίζουν πως όλοι οι κρατικοί και ιδιωτικοί μας οργανισμοί λειτουργούν και συνεργάζονται άψογα για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Νομίζουν πως όλοι οι πολίτες που διαμένουν και κατοικούν νόμιμα ή παράνομα στη χώρα είναι καταγεγραμμένοι και ανά πάσα στιγμή μπορούν να εντοπιστούν και να βρεθούν. Νομίζουν πως συμβαίνει στην Ελλάδα ότι συμβαίνει στην πολιτισμένη Ευρώπη, όπου κάθε πολίτης είναι δηλωμένος υποχρεωτικά στην Κοινότητα, στο Δήμο του, στη Νομαρχία, στην Περιφέρεια και στα κεντρικά αρχεία του κράτους. Στη Γερμανία, όπως γνωρίζω προσωπικά, ακόμη και ένας προσωρινός επισκέπτης ή ένας μετανάστης ή ένας πρόσφυγας οφείλει σε διάστημα τριών μηνών να διαγραφεί (Abmeldung) από τον προηγούμενο τόπο κατοικίας του και να εγγραφεί (Anmeldung) στο νέο τόπο εργασίας και κατοικίας του.
Νομίζουν επίσης ότι στην Ελλάδα όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις είναι καταγεγραμμένες και ελέγχονται τακτικά για τον νόμιμο τρόπο λειτουργίας τους, για την ασφάλιση όλου του προσωπικού τους, καθώς και για τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Θα όφειλαν επίσης να γνωρίζουν ότι δεν ισχύει στην Ελλάδα «κάθε χωριό και εργοστάσιο και κάθε πόλη και πολλά εργοστάσια». Νομίζουν ότι οι λιγοστοί ΄Ελληνες βιοτέχνες, οι ελάχιστοι ΄Ελληνες εργοστασιάρχες και οι πλοιοκτήτες πληρώνουν κανονικά τον μισθό και τα δώρα των εργαζομένων, τα ασφαλιστικά τους ένσημα και τον ανάλογο φόρο τους, ώστε το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση να έχουν τα απαραίτητα φορολογικά έσοδα, για να ανταποκριθούν στις δαπάνες τους και στις ανάγκες τους. Θα έπρεπε όμως να γνωρίζουν ότι το δημοφιλέστερο σπορ των Ελλήνων είναι η φοροδιαφυγή και φοροκλοπή.
Το σοβαρότερο που δεν αντιλαμβάνονται και δεν κατανοούν οι Γερμανοί, είναι η διαφορετικότητα στη φιλοσοφία και στη στάση ζωής. Εκείνοι μπορεί να θυσιάζουν τις απολαύσεις του παρόντος για να απολαύσουν το σίγουρο αύριο, ενώ ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού σπαταλάει, καταναλώνει και απολαμβάνει το σήμερα και δεν το θυσιάζει εύκολα για το αύριο. Θα έπρεπε όμως να γνωρίζουν ότι οι πολιτισμικές ιδιαιτερότητες ενός λαού δεν καταργούνται και δεν αλλάζουν εύκολα. Απλώς χρειάζονται μεγαλύτερη κατανόηση, περισσότερο χρόνο και υπομονή από τους άλλους λαούς. Αλίμονο αν καταργούσαμε τους διαφορετικούς πολιτισμούς. Θα γινόμαστε ομογενοποιημένη αγέλη με τσομπάνο την Τρόικα, που θα μας υπαγορεύει τους οικονομικούς και κοινωνικούς όρους διαβίωσης. Αλλά μήπως ήδη συμβαίνει κι αυτό το παράδοξο; Κάποτε νομίζαμε κι εμείς ότι «του ΄Ελληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει». Και όμως αναθεωρείται και αυτό το θεώρημα, μεταξύ των πολλών άλλων. Μπροστά στον κίνδυνο των απώλειας των πάντων δεχόμαστε και την πολιτικοοικονομική επιτήρηση και τις στερήσεις και τις δεσμεύσεις και τη μειωμένη εθνική κυριαρχία. ΄Ισως έτσι μας καταλάβουν καλύτερα οι Γερμανοί και οι άλλοι…