Βυζαντινό πλοίο βγήκε στη στεριά
Ένα πλοίο της Βυζαντινής εποχής μαζί με το φορτίο του εντόπισαν οι αρχαιολόγοι στην περιοχή Γιενίκαπι, όπου βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, το οποίο όμως είναι καλυμμένο εδώ και αιώνες από επιχώσεις.
Το πλοίο χρονολογείται στον 5ο μ. Χ. αιώνα και ήταν προφανώς εμπορικό αφού βρέθηκε γεμάτο με αμφορείς, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά αγαθών σε ρευστή μορφή (κρασί ή λάδι).
Στο σημείο αυτό πρόκειται να κατασκευαστεί σήμερα ένας σημαντικός κόμβος του μετρό της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο του έργου του Μαρμαρά και οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι σκάβουν στην περιοχή από το 2004 βρίσκονται διαρκώς μπροστά σε εκπλήξεις.Η ιδιαιτερότητα του νέου ευρήματος έγκειται στην εξαιρετική διατήρηση του πλοίου αφού, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες διασώζει το ξύλινο σκαρί του ενώ μόνον οι αμφορείς που βρίσκονται στην κορυφή του φορτίου είναι σπασμένοι, αντίθετα οι άλλοι, στα χαμηλότερα στρώματα φαίνεται να είναι άθικτοι. Το πλάτος του σκάφους εξάλλου είναι περίπου πέντε μέτρα _ το μήκος μένει να αποκαλυφθεί από την ανασκαφή_ ήδη όμως θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία που έχουν ανακαλυφθεί.
Στην ίδια περιοχή του παλιού βυζαντινού λιμανιού, το οποίο καλύφθηκε από λάσπη πιθανώς τον 10ο αιώνα και έτσι εγκαταλείφθηκε, οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει περί τα 35 «βυθισμένα» εμπορικά πλοία. Γεγονός για το οποίο το σημείο αυτό έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη ναυτική αρχαιολογική περιοχή όλων των εποχών.
«Αν το ναυάγιο ήταν στη θάλασσα, δεν θα ήταν τόσο καλά διατηρημένο», δηλώνει ο αρχαιολόγος Μεχμέτ Αλί Πολάτ. Ο αρχαιολόγος Σερέ Τσομλεκτσί λέει ότι κατάλοιπα του βυζαντινού πλοίου θα προσφέρουν πολλές πληροφορίες για το παρελθόν και η επικεφαλής των σωστικών ανασκαφών Ζεϊνέπ Κιζιλτάν υπόσχεται ότι όλα τα στοιχεία καθώς και το πλοίο θα παρουσιαστούν όταν τελειώσει η ανασκαφή στα τέλη του καλοκαιριού. Ενα σύνολο από τα ευρήματα των ανασκαφών πάντως εκτίθεται ήδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, μαζί με άλλα αντικείμενα που ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ερευνών λόγω του μετρό γύρω από την πόλη.
http://erroso.blogspot.com/2011/06/blog-post_26.html#ixzz1QMuomOEy