Χαιρετισμοί Γιαννακίδη Ούστογλου στο 9ο συνέδριο Θρακών
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΜΘ ΑΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ
ΣΤΟ 9ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ
Αύγουστος 2012
Σεβασμιότατοι Πατέρες,
Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και φίλοι Θρακιώτες και Θρακιώτισσες,
«Φίλοι Καλωσορίσατε» τραγουδάνε ακόμη και σήμερα στα χωριά μας, όταν οι φίλοι, οι δικοί μας άνθρωποι, γεύονται το «νόστιμον ήμαρ» και επιστρέφουν στο γενέθλιο τόπο για να πάρουν δύναμη, κουράγιο και Ελλάδα μαζί τους…
Αυτήν την Ελλάδα που σήμερα αναμετράται με την ιστορία της δίνοντας την δική της έσχατη μάχη για να κρατηθεί ζωντανή, να αναταχθεί αναπτυξιακά, να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος και να ξαναδημιουργήσει μέλλον για τη νέα της γενιά. Αυτή τη γενιά που σαν ειρωνεία της ιστορίας ξαναζητά το μέλλον της αλλού, απογοητευμένη, προδομένη…
Πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια από το πρώτο Παγκόσμιο συνέδριο της Ξάνθης, όταν όλοι οι Θρακιώτες όπου γης έδωσαν τα χέρια σε μία προσπάθεια να αναδείξουν το Θρακικό ζήτημα και να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση για την εκπόνηση ενός μακρόπνοου εθνικού και αδιατάρακτου αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα αξιοποιούσε τα πλεονεκτήματα του τόπου και σε βάθος χρόνου θα δημιουργούσε εκείνη την κρίσιμη πληθυσμιακή μάζα που θα επέτρεπε στη Θράκη μία αυτοδύναμη και αυτοτροφοδοτούμενη πορεία.
Μία πορεία που θα είχε στη βάση του σχεδιασμού της τις απόψεις των ίδιων των Θρακιωτών για τον τόπο τους. Τότε αποφασίσαμε να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια. Να διεκδικήσουμε όσα μας στέρησαν επί δεκαετίες.
Και κάναμε πολλά. Χρειάζονταν όμως περισσότερα. Και τούτο φάνηκε στην κρίση.
Σήμερα η Θράκη δεν είναι μόνη. Η πολιτική σημειολογία να σας μιλά ένας Θρακιώτης που του έγινε η ιστορική τιμή να αναδειχθεί σε πρώτο αιρετό Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποτυπώνει την νέα περιφερειακή πραγματικότητα. Ο νέος τόπος είναι πλέον η Περιφέρεια. Τώρα είμαστε περισσότεροι, είμαστε δυνατότεροι, μπορούμε να σχεδιάσουμε καλύτερα. Αυτά που κάποτε μας χώριζαν σήμερα μας ενώνουν. Μας δένουν περισσότερο…
Δεν θέλω να μιλήσω για αριθμούς. Οι αριθμοί λένε ότι τους πεις. Εκείνο που όμως δεν αποτυπώνεται με πολλούς τρόπους αλλά προκύπτει ως μήνυμα παντού είναι η ενότητα. Η ενότητα του Θρακιώτικου Ελληνισμού, η ενότητα της Περιφέρειας μας…
Κυρίες και Κύριοι,
Με τους πρόγονους μας Θρακιώτες δεν μας ενώνει το αίμα.
Μας ενώνει η γλώσσα, ο τόπος, το βίωμα, το ήθος, οι ήχοι και τα χρώματα, η θάλασσα και η στεριά. Μας ενώνει ο πολιτισμός που πλάθει την υπαρξιακή μας συνείδηση. Μας ενώνει ο αέναος μύθος που κινεί τη ζωή και την ιστορία.
Ο πατριωτισμός είναι ο μύθος μας. Αυτός που στο διάβα των αιώνων, μας έδωσε τροφή από τη ρίζα που απλώνεται βαθιά στο χρόνο και στο έδαφος αυτής της γης.
Μπορεί να στέρεψαν στην εποχή μας οι κοσμοθεωρίες, οι νομοτέλειες, οι τεχνολογικές περιπλανήσεις. Μπορεί να μην έχουν τίποτε να πουν οι πολιτικοί. Μπορεί οι νεοέλληνες να βιώνουμε την καταρράκωση της Εθνικής μας αξιοπρέπειας, μια πρωτόγνωρη πολιτισμική σήψη. Μπορεί τα παραμύθια να γεννιούνται, να ζουν και να πεθαίνουν σε κάθε εποχή.
Ο αέναος μύθος της φυλής μας όμως κρατεί χιλιετίες, είναι η ύπαρξη μας, η ταυτότητά μας, είναι ο πατριωτισμός μας, η Ελλάδα.
Κυρίες και κύριοι,
Γνωρίζετε ενδεχομένως οι περισσότεροι ότι τις τελευταίες μέρες η Θράκη μπήκε στη δίνη κάποιων επιλογών που προσπάθησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Να ποτίσουν τις συνειδήσεις των φιλήσυχων Θρακών με την άποψη ότι κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς και πως αυτή η αντιδημοκρατική νοοτροπία μπορεί να γίνει αποδεκτή χωρίς αντιδράσεις, χωρίς κόστος …
Και τότε μίλησε η ψυχή μας. Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος φέροντας στο νου μου τα λόγια του πεφωτισμένου ιεράρχη σεβασμιοτάτου Αλεξανδρουπόλεως στην Κομοτηνή που οριοθέτησε τη νέα γραμμή άμυνάς μας τοποθετώντας στη βάση της την Νέα Ενότητα. Αυτή η Νέα Ενότητα που προσδιορίζεται πλέον ως μία αυτοπραγματούμενη αναπτυξιακή πορεία στην οποία δεν χωρούν αποκλεισμοί, σκοταδισμοί και μισαλλοδοξίες.
Σήμερα φίλες και φίλοι, περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να αναπτύξουμε το αίσθημα της φιλοπατρίας. Ναι, σήμερα έχουμε ανάγκη από πραγματικούς πατριώτες. Από φλογερούς ανθρώπους που βάζουν τον τόπο και το μέλλον του πάνω από το εφήμερο προσωπικό και κομματικό όφελος. Που δίνουν ψυχή και σώμα στην προσπάθεια να ανασυνταχθούμε και να φτιάξουμε μία νέα πραγματικότητα. Μια νέα Περιφέρεια που θα έχει αναφορές στη Μαύρη Θάλασσα, στο Δούναβη.
Μία περιφέρεια Κέντρο Διαμετακόμισης αγαθών, παροχής υπηρεσιών και διακίνησης εμπορευμάτων. Μία περιφέρεια ενεργειακό Κέντρο. Μία περιφέρεια με ευδιάκριτη ταυτότητα, αναγνωρισμένη διεθνώς που ξανασυναντά την ιστορία της μέσα σε αυτή τη νέα γεωγραφία, τη νέα οικονομία. Αυτή είναι η δική μας απάντηση. Η δική μας επανάσταση.
Εδώ έγκειται ταυτόχρονα και το δικό μας χρέος. Εμείς στην Περιφέρεια ΑΜΘ το έχουμε αναλάβει και δουλεύουμε αντιλαμβανόμενοι την συγκυρία και αξιοποιώντας κάθε αναπτυξιακό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας. Κάθε ευρώ θέλουμε να πιάσει τόπο. Κάθε θυσία του έλληνα πολίτη πρέπει να έχει αντίκρισμα.
Ας κρατήσουμε ζωντανή τη Θράκη που ονειρεύτηκαν οι παππούδες μας μέσα από το δρόμο της προσφυγιάς. Τη Θράκη που στέριωσαν οι πατεράδες μας μέσα από τη βιοπάλη και το σκληρό μεροκάματο. Τη Θράκη που θα κληρονομήσουμε σε αυτήν την υπέροχη και καταπληκτική νέα γενιά. Τους επιστήμονες του αύριο ….
Ας κρατήσουμε αυτή τη Θράκη στην ψυχή μας. Την αιώνια Θράκη.
Την αγαπημένη….
Ας μην ξεχνούν κάποιοι ότι κανείς δεν αγαπά τη Θράκη περισσότερο από τους Θρακιώτες. Τους πραγματικούς πατριώτες…
Κυρίες και κύριοι,
Ο Σωκράτης, διατυπώνει με τη δύναμη αξιώματος τη ρήση «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η Πατρίς και σεμνότερων και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοίς νούν έχουσι»
Έκτοτε η Ελλάδα είναι η διαχρονική αξία για τους Έλληνες.
Αυτό πρέπει να είναι το επιμύθιο του Συνεδρίου
Αυτό επιτάσσει η εθνική αναγκαιότητα, να συνυπάρξουν στο ίδιο τραπέζι του επικοινωνιακού διαλόγου όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και να μιλήσουν την ίδια γλώσσα, τη γλώσσα της πατρίδας.
Σας ευχαριστώ πολύ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ
ΣΤΟ 9ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ
Αύγουστος 2012
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Θράκες του κόσμου,
Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας.
Ανάμεσα στους Απόδημους Θράκες. Τους άξιους πρεσβευτές του Πολιτισμού και του ήθους μας.
Φέτος το συνέδριο διοργανώνεται σε μία κομβική, ιστορική στιγμή για την πατρίδα μας.
Γνωρίζετε ότι η χώρα μας δοκιμάστηκε και εξακολουθεί να δοκιμάζεται σκληρά το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία είχε ως συνέπεια και την πολιτική, κοινωνική και θεσμική κρίση.
Συναντιόμαστε είκοσι χρόνια μετά την πραγματοποίηση του πρώτου συνεδρίου, σε μία Θράκη διαφορετική σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό. Η Θράκη αλλάζει, όπως αλλάζει και η Ελλάδα. Η γη μας, η πατρίδα μας η γέφυρα που ενώνει Ανατολή και Δύση, ο τόπος μας που τόσα πολλά έχει προσφέρει στον ελληνισμό, με την πλούσια ιστορία της, την παράδοση και τον πολιτισμό της αλλά κυρίως με το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό της, σήμερα ταλανίζεται, από τη δύσκολη διεθνή συγκυρία.
Φίλες και Φίλοι,
Το συνέδριο των Θρακών αποτελεί έναν σπουδαίο θεσμό γιατί :
• Πραγματοποιείται στη Θράκη, μία πολιτισμική κοινωνία που από αρχαιοτάτων χρόνων τη διέπουν οι αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας
• Γιατί οι Θράκες έχουν αποδείξει στη μακραίωνη ιστορία τους ότι δεν διακατέχονται από φοβικά και εθνικιστικά σύνδρομα, αλλά είναι ανοιχτοί σε όλο τον κόσμο.
Κυρίως όμως γιατί οι Θράκες είναι ενεργοί πολίτες, όχι απλοί θιασώτες των όσων διαδραματίζονται γύρω τους, που ξέρουν να διεκδικούν και να αγωνίζονται για την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα πηγάζει από τη θέληση του ελληνικού λαού. Αυτός είναι άλλωστε ο ορισμός της Δημοκρατίας.
Αγαπητοί σύνεδροι ,
Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται αναφορά σε συνέδρια σαν κι αυτό της ανεκτίμητης κληρονομιάς μιας, της ιστορίας μας, γιατί αυτή είναι η πυξίδα για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας. Ωστόσο η Θράκη δεν είναι μόνο η ιστορία της, έχει παρόν και θα έχει και μέλλον. Αυτό το μέλλον και η ανάπτυξή της θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.
Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε για το πόσο άδικη είναι για τους πολίτες, για την ιστορία μας, για όλους εμάς η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πατρίδα μας. Βρεθήκαμε να παλεύουμε για την αποτροπή ειλημμένων αποφάσεων, να αμυνόμαστε απέναντι σε οικονομικά συμφέροντα και να προσπαθούμε να εισακουστεί το αυτονόητο : Ότι κανείς δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις ανακόλουθες με τη βούληση του λαού.
Πως είναι δυνατό να αποδεχτούμε ότι το μέλλον της Θράκης είναι τα 10-12 εκατομμύρια τόνων τοξικών αποβλήτων που θα μας αφήσουν φεύγοντας οι «χρυσοθήρες». Πόσο κοστολογείται η υγεία, η ζωή, το περιβάλλον, η βιωσιμότητα μιας περιοχής. Πως διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα, αποσιωπούνται οι τραγικές για τον άνθρωπο και τη φύση επιπτώσεις υπό την ασπίδα μιας απόφασης fast track, όταν μάλιστα αυτή έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τη θέληση των τοπικών κοινωνιών. Ναι η Θράκη είναι χρυσορυχείο αλλά για το σπουδαίο φυσικό πλούτο που διαθέτει, για τους αγρότες, τους επιστήμονες, τους πολίτες που με απαράμιλλο ζήλο προσπαθούν να δημιουργήσουν στον τόπο τους να πιάνουν τόπο και τη Θράκη να έχει την ανάπτυξη που της αξίζει.
Έχουμε αποδείξει ότι θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους τους γειτονικούς λαούς. Παλεύουμε με συνέπεια ώστε η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ειρήνη, να αποτελέσουν τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηθεί μια σταθερή πορεία ανάπτυξη όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά και για τους γείτονές μας.
Πιστεύω ότι κανείς δε διαφωνεί ότι η αθρόα είσοδος των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας αποτελεί ζήτημα πρώτης εθνικής προτεραιότητας, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με γνώμονα μία ανθρωπιστική πολιτική. Όχι όμως σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών.
Η Θράκη δεν αντέχει άλλους μη νόμιμους μετανάστες και οι ενέργειες της κυβέρνησης που θεωρητικά στοχεύουν στην ηρεμία και την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμού μόνο τη διόγκωση του υπάρχοντος προβλήματος μπορούν να επιφέρουν.
Δεν είναι δυνατόν στο σχεδιασμό της κυβέρνησης να περιλαμβάνεται το κλείσιμο των τριών σχολών (Ξάνθης-Κομοτηνής-Διδ/χου) και μάλιστα με τρόπο αιφνιδιαστικό, έτσι νοείται η ανάπτυξη της Θράκης ;
Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Δεν θέλω να σας κουράσω και να καταχραστώ το χρόνο σας. Δεν θα ήμουν όμως ειλικρινής απέναντί σας εάν αποσιωπούσα και την άλλη όψη της Θράκης μας. Η σημερινή παρουσία σας εδώ είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί ο Απόδημος Ελληνισμός είναι η μεγαλύτερη δύναμη που διαθέτει η χώρα, για να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Αποτελεί ζωντανό παράδειγμα των δυνατοτήτων του ελληνισμού. Το σημαντικότερο, αποδεικνύετε για μία ακόμη φορά ότι οι Θράκες είναι παντού αλλά με τη Θράκη πάντα μέσα τους.
Αναγνωρίζοντας λοιπόν το πολυδύναμο ρόλο σας, δεν θα μπορούσα να μη ζητήσω τη στήριξή σας για τη δημιουργία ενός κινήματος προοδευτικής κατεύθυνσης, πέρα και πάνω από πολιτικές και κομματικές πεποιθήσεις, διεκδίκησης των προοπτικών που μας αξίζουν, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας επανεισόδου της πατρίδας μας σε τροχιά ανάπτυξης.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι ολόψυχα επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.