Η ανακύκλωση προσφέρει θέσεις εργασίας και μειώνει τους κινδύνους για πυρκαγιά!
Ανακοίνωση «Οικολογίας Αλληλεγγύης».
Το μεσημέρι της Τρίτης 7 Αυγούστου εκδηλώθηκε φωτιά στο ανάχωμα του Τρελλοχείμαρου, στο δρόμο που οδηγεί από Κομοτηνή προς Καρυδιά (στο ύψος των εργατικών κατοικιών Κικιδίου). Οι μαύροι καπνοί από τα φλεγόμενα πλαστικά είδη και τα ελαστικά αυτοκινήτων ήταν εμφανείς από μακριά. Στο χώρο που εκδηλώθηκε η φωτιά υπήρχαν πεταμένα παλιά έπιπλα, πλακάκια, οικοδομικά υλικά από εργασίες κατεδάφισης, κλαδέματα, χόρτα, ορισμένα οικιακά απορρίμματα και κάθε λογής υλικά τα οποία δεν είχαν κανέναν λόγο να βρίσκονται εκεί…Η Πυροσβεστική Υπηρεσία με 2 οχήματά της κατάφερε να σβήσει την φωτιά. Το βράδυ της Τρίτης ένα μηχάνημα προέβη σε ισοπεδωτικές εργασίες στα καμμένα υλικά για να μειωθεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης παλιών εστιών της φωτιάς. Μέχρι και αργά το βραδύ της Τετάρτης η ανθυγιεινή μυρωδιά του καμένου πλανιόταν κατά περιόδους στο γειτονικό οικισμό. Με αφορμή τη φωτιά αυτή νοιώθουμε την ανάγκη να διατυπώσουμε ορισμένα βασικά σημεία σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Γνωρίζουμε την έλλειψη χώρου υποδοχής αποβλήτων και εκσκαφών (μπάζα) και κατανοούμε εν μέρει την ανοχή του Δήμου Κομοτηνής απέναντι στους συνδημότες μας που παράνομα απορρίπτουν δίπλα στον Τρελοχείμαρρο (και σε άλλα σημεία) οτιδήποτε περισσεύει από τις μικροεπισκευές στο σπίτι ή την εκκαθάρισης της αποθήκης/ παλιού σπιτιού κλπ. Υπάρχουν όμως βήματα τα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν και μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε τα τελευταία 2 έτη χωρίς ιδιαίτερο κόπο, με την παρότρυνση του οικείου Δήμου και τη συμμετοχή μας ως πολίτες. Καταρχήν να επαναχρησιμοποιούμε εμείς οι ίδιοι τα υλικά και τις συσκευασίες που κατέχουμε και να διερευνούμε αν μπορούμε να τις δώσουμε σε κάποιον άλλο να τις επαναχρησιμοποιήσει.
Τα χόρτα, τα απορρίμματα του κήπου, τα οργανικά από την κουζίνα, τα μικροκλαδέματα είναι άριστο υλικό για κομποστοποίηση από εμάς τους ίδιους ή άλλα άτομα. Με αυτό τον τρόπο απαλλάσσουμε ένα ποσοστό των αστικών απορριμμάτων από το χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων της Κομοτηνής (ή από οπουδήποτε αυτά κατέληγαν), εξοικονομεί ο Δήμος χρήματα από τις μειούμενες μετακινήσεις των απορριμματοφόρων, τις εργατοώρες των υπαλλήλων καθαριότητας, παίρνει παράταση ζωής ο ΧΥΤΑ και φυσικά μειώνεται ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς, όπως αυτή της Τρίτης.
Εδώ και δυο περίπου χρόνια έχει ξεκινήσει η λειτουργία της ανακύκλωση μέσω των ΜΠΛΕ ΚΑΔΩΝ που τοποθετήθηκαν στην Κομοτηνή και σε κάποιους πέριξ οικισμούς. Τα ειδικά απορριμματοφόρα που συλλέγουν τους μπλε κάδους πηγαίνουν στο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών της Αλεξανδρούπολης, όπου γίνεται ο διαχωρισμός ανά κατηγορία υλικού, και από την πώληση των υλικών ο ιδιώτης που έχει αναλάβει τη λειτουργία του πληρώνει τους 17 εργαζόμενους. Υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσουν στον ίδιο χώρο άλλες 2 βάρδιες που θα απασχολήσουν άλλους 35 εργαζόμενους, αλλά η μειωμένη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ στη διαδικασία να διαχωρίζουμε τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες και υλικά και να τις τοποθετούμε στον ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ εμποδίζει τη δημιουργία των πολύτιμων αυτών θέσεων εργασίας. Η ανακύκλωση είναι πράξη ευθύνης και σεβασμού απέναντι στους φυσικούς πόρους, δείγμα πολιτισμού και αποτελεί την ελάχιστη συνεισφορά μας στην υπόθεση του περιβάλλοντος, που ο καθένας μας μπορεί πολύ εύκολα να βάλει στην καθημερινότητά του.
Όσο λιγότερα είναι τα διάσπαρτα απορρίμματα στα ρέματα, στα χωράφια, στο δάσος, δίπλα στο δρόμος, τόσο λιγότερες είναι οι εστίες πρόκλησης πυρκαγιάς ιδιαίτερη την ξηρή και θερμή αυτή θερινή περίοδο.
Ο επικεφαλής της «Οικολογία Αλληλεγγύη» και περιφερειακός σύμβουλος ΑΜΘ κ.Θανάσης Μακρής δήλωσε έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δυστυχώς έχει μείνει πίσω η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, καθυστέρηση που όχι μόνο γίνεται αιτία για δυσάρεστα για το περιβάλλον και τους ανθρώπους περιστατικά, αλλά και η διαχείριση αυτή θα δώσει και πολλές θέσεις εργασίας».