Οι σαρωτικές αλλαγές στον τραπεζικό τομέα άρχισαν με την απορρόφηση και στην ουσία εξαφάνιση της Αγροτικής Τράπεζας.
Η Αγροτική Τράπεζα από το 1929 οπότε και ιδρύθηκε είχε κύριο σκοπό την αποκλειστική χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους του αγροτικού τομέα και την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης. Δραστηριότητες που στη συνέχεια διευρύνθηκαν, στήριξαν το συνεταιριστικό κίνημα, αλλά και εξωγεωργικές δράσεις με ένα ευρύ δίκτυο καταστημάτων σε όλη τη χώρα.
Με τις εντολές της Τρόικα, οι οποίες εκπληρώνουν τις επιθυμίες του μεγάλου τραπεζικού κεφαλαίου, 83 χρόνια προσφοράς και έργου της Αγροτικής σβήνουν με μιας…!
Η κυβερνητική απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ σημαίνει απολύσεις και νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και συνεταιριστικές οργανώσεις κινδυνεύουν να χάσουν άμεσα τις υποθηκευμένες περιουσίες τους.
Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ είναι οι πρώτοι που γνωρίζουν και στήριξαν το έργο της τράπεζας και είναι αυτοί που σήμερα νοιώθουν την ανασφάλεια πλέον στην εργασία τους και την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων.
Ανάμεσα στους 5.500 εργαζόμενους της ΑΤΕ, 41 συνάδελφοι τους που εργάζονται στην ATELEASING, αγωνιούν ακόμα περισσότερο γιατί βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, αφού εξαιρούνται από την ένταξη στην Τράπεζα Πειραιώς, όπως συνέβη με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της ΑΤΕ.
Γιατί άραγε; Μήπως επειδή η ATELEASING προωθούσε με επιτυχία την πράσινη ενέργεια στον αγροτικό τομέα και αυτή η δραστηριότητα είναι πλέον «φιλέτο» για άλλο μεγαλο-επενδυτή;
Καλούμε την Κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος, και την Τράπεζα Πειραιώς να εντάξουν και να αξιοποιήσουν το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό της ATELEASING στις δραστηριότητες της Τράπεζας Πειραιώς.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο N. Έβρου στηρίζει τον αγώνα των 5.500 συναδέλφων μας στην ΑΤΕ και απαιτούμε να υπάρξει πλήρη εξασφάλιση των θέσεων εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Ενώνουμε τη φωνή του Αγώνα μαζί τους γιατί πρέπει να υπάρχει τράπεζα με σχέδιο και όραμα για την ανάπτυξη του γεωργικού, κτηνοτροφικού, αλιευτικού τομέα, παραγωγικές δράσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Του Εργατ/κού Κέντρου Ν. Έβρου
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γκιγκούδης Απόστολος Φουτζιτζής Βασίλειος