Απάντηση σε όσους έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν απρόθυμο να προχωρήσει σε περικοπές δίνει ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, τονίζοντας πως μέσα από ευρηματικές πολιτικές που εισηγήθηκε, το όφελος για το Δημόσιο θα ξεπεράσει το μισό δισ. ευρώ, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία των δήμων. Μάλιστα, επισημαίνει πως το υπουργείο του είναι πρωταθλητής στις περικοπές, καθώς από το 2009 μέχρι σήμερα οι μειώσεις που έχουν γίνει φτάνουν το 61%. Παράλληλα, ο Ευρ. Στυλιανίδης προαναγγέλλει αλλαγές στον εκλογικό νόμο ώστε να γίνει πράξη η ψήφος των ομογενών.

Από την πρώτη μέρα ξεκίνησε «σαφάρι» για τις περικοπές. Πληροφορίες σάς θέλουν να εκφράζετε επιφυλάξεις για το κατά πόσο -τουλάχιστον στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- θα μπορέσουν να γίνουν νέες περικοπές…
Αυτή η κυβέρνηση ήρθε για να πετύχει. Πρέπει να συγκρατήσουμε και να αντιστρέψουμε την ύφεση, χωρίς να σηκώσουν το βάρος των αναγκαίων αλλαγών οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Σ’ αυτή τη γραμμή που εκφράζει ο πρωθυπουργός όλοι οι υπουργοί έχουμε συμφωνήσει και δεσμευτεί. Κατά τις συναντήσεις μου τόσο με τον υπουργό Οικονομικών όσο και με τον πρωθυπουργό ανέλυσα με σαφήνεια, ειλικρίνεια και πληρότητα την κατάσταση που επικρατεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Ανέφερα πως οι δήμοι είναι το πιο ετοιμοπόλεμο, συγκροτημένο και εκπαιδευμένο δίκτυο για την εφαρμογή της πολιτικής κοινωνικής ασπίδας στον πόλεμο κατά της φτώχειας που έχουμε κηρύξει. Ομως, την ίδια ώρα είναι πρωταθλητές στις περικοπές. Από το 2009 μέχρι σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με όλα τα άλλα υπουργεία, της τάξης του 61%. Την ίδια ώρα, το κράτος οφείλει στους ΟΤΑ περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Αυτά προκύπτουν ως εξής: 300 εκατ. ευρώ που δεν ενεγράφησαν στον Προϋπολογισμό, αν και ο πρώην υπουργός, κ. Σαχινίδης, και οι υπηρεσίες του υπουργείου είχαν δεσμευτεί περί του αντιθέτου, 214 εκατ. από παρακρατηθέντες πόρους και 800 εκατ. από τα ληξιπρόθεσμα. Παρ’ όλα αυτά, εισηγηθήκαμε παρεμβάσεις εξορθολογισμού των δαπανών στη βάση δύο αρχών: η πρώτη είναι ότι περικόπτουμε κατά κανόνα νούμερα πίσω από τα οποία δεν κρύβονται ανθρώπινες ψυχές και η δεύτερη ότι κάθε ευρώ που διασφαλίζεται από τον εξορθολογισμό των οικονομικών των ΟΤΑ δαπανάται στον πόλεμο κατά της φτώχειας.

Θεωρείτε πως οι προτάσεις σας θα γίνουν αποδεκτές;

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ.




.