ΜΕ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ, ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Το μήνυμα και συνάμα το διακύβευμα των πρόσφατων εκλογών, ήταν η ασφάλεια και η προοπτική της Χώρας εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης από όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του Τόπου. Ως προς ένα βαθμό το στοίχημα των εκλογών επετεύχθη. Το ζητούμενο την παρούσα στιγμή είναι η εξεύρεση των τρόπων εκείνων που θα θέσουν τις στέρεες βάσεις για την ανάταξη της Ελληνικής Οικονομίας. Τούτο μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη, μόνο αν τεθεί στο επίκεντρο της γενικότερης οικονομικής πολιτικής, η ενίσχυση των παραγωγικών δομών με εξαγωγικό προσανατολισμό . Μόνο εάν τονωθεί η επιχειρηματικότητα με την παράλληλη προσέλκυση ξένων επενδύσεων σ΄ όλους τους τομείς παραγωγής της Χώρας. Μόνο εάν καμφθούν όλες εκείνες οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και οι παθογένειες του παρελθόντος που απέτρεπαν οιαδήποτε ευκαιρία επένδυσης στον Ελλαδικό χώρο, με αποτέλεσμα η Χώρα να παραμένει μη ανταγωνιστική και αδρανής.
Αυτό το γενικότερο πλαίσιο αναπτυξιακής πολιτικής που θα αρχίσει να διαμορφώνεται, θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε στο ακέραιο εδώ στο Βόρειο Έβρο. Ο τόπος μας είναι πρόσφορος για πάσης φύσεως επενδύσεις και επιχειρηματικές δράσεις (ελεύθερη ειδική βιομηχανική ζώνη στην περιοχή του Τριγώνου) Μια περιοχή που συνεχώς υποβαθμίζεται με την ανεργία να καλπάζει δραματικά και τον ντόπιο εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο να ασφυκτιά στη δίνη των ασταμάτητων φορολογικών μέτρων και της απίστευτης γραφειοκρατίας. Μοναδική διέξοδος απ΄ αυτόν τον κυκεώνα είναι η έλευση επενδύσεων και νέων επιχειρήσεων σ΄ ένα ιδιόμορφο οικονομικό μοντέλο στο οποίο θα παρέχονται ειδικά φορολογικά, λειτουργικά, αδειοδοτικά, διαγωνιστικά κίνητρα.
Επ’ αυτού έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό έντονη συζήτηση και επεξεργασία επί τεχνικών θεμάτων σχετικά με την υλοποίηση ενός τέτοιου αναπτυξιακού εγχειρήματος (οριοθέτηση ΕΟΖ στην περιοχή του Β. Έβρου). Αποτελεί αναντίρρητη πραγματικότητα πως ένα τέτοιο μεγαλεπήβολο οικονομικό σχέδιο θα επιφέρει τεράστια οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Βεβαίως υπάρχουν και αρκετά θολά σημεία τα οποία πρέπει να διασαφηνιστούν σε επίπεδο πολιτικής και κοινωνικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την κεντρική διοίκηση. Εγείρονται και πολλές ενστάσεις γύρω απ’ αυτήν την αναπτυξιακή ιδέα. Οι περισσότερες εξ΄ αυτών έχουν την αιτιολογική τους βάση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων εντός αυτής της οικονομικής ζώνης. Και ασφαλώς όχι άδικα, ενίστανται αυτοί που διαφωνούν. Τα αντισταθμιστικά οφέλη όμως που θα αποκομίσει η περιοχή θα πρέπει να τους βάλει σε δεύτερη σκέψη ως προς τις αντιρρήσεις τους. Είναι δεδομένο και προαπαιτούμενο της όποιας τεχνικής διαβούλευσης σχετικά με την οριοθέτηση μιας τέτοιας ειδικής ζώνης, το θέμα των συνθηκών εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων που θα απορρέουν από τις οικείες συμβάσεις εργασίας που τυχόν θα ισχύσουν. Στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων θα πρέπει να καταρτιστεί μια ομάδα έμπειρων νομικών που θα δύναται να διαπραγματευτεί γόνιμα και αποτελεσματικά θέματα Εργατικού Δικαίου.
Όντας η περιοχή του Β.Έβρου, θύλακας μεγάλης υπανάπτυξης και υψηλής ανεργίας, μ’ αυτό το οικονομικό μόρφωμα θα κερδίσει θέσεις απασχόλησης που θα ανακουφίσουν οικονομικά πολλές οικογένειες στην περιοχή.
Με τα φορολογικά κίνητρα που θα παρέχονται εντός της ΕΟΖ θα τονωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα, θα αυξηθούν τα κέρδη των νέων επιχειρήσεων και αυτό θα χει ως αποτέλεσμα σταδιακά να βελτιωθούν και τα εισοδήματα των εργαζομένων με άμεσο επακόλουθο την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των τελευταίων. Εάν προσχωρήσουν στις υποφαινόμενες νέες φορολογικές συνθήκες και η ήδη υπάρχουσες τοπικές επιχειρήσεις (το εμπορικό, επαγγελματικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Έβρου), αυτό αυτομάτως θα σημάνει την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής και την αυτάρκεια της σ’ όλους τους παραγωγικούς τομείς.
Ο κύκλος εργασιών των επαγγελματικών ομάδων που θα δημιουργηθεί σε μια τέτοια περίπτωση θέσπισης ΕΟΖ , θα ναι ιδιαίτερα διευρυμένος. Πάρα πολλές επαγγελματικές ομάδες, θα ευνοηθούν από ένα τέτοιο καθεστώς που θα διαμορφωθεί αποκομίζοντας κέρδη και συνεισφέροντας με τη σειρά τους στην τοπική οικονομία.
Ενθαρρυντικό είναι το μήνυμα, προς αυτή την κατεύθυνση, της κοινής απόφασης των, πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Αναπληρωτή Υπουργού Ανταγωνιστικότητας Σωκράτη Ξυνίδη στις 9 Απριλίου του 2012 για ανανέωση της άδειας της Διασυνοριακής Βιομηχανικής Ζώνης Οικονομικών Συναλλαγών, της γνωστής ΔΕΒΖΟΣ που βρίσκεται στο Ορμένιο. Η απόφαση προκαλεί νέο ενδιαφέρον αν και είναι άγνωστο αν τελικά η ΔΕΒΖΟΣ θα προχωρήσει καθώς πλέον η Βουλγαρία έχει ενταχθεί στην Ε.Ε.. Μολαταύτα η προσπάθεια των αρμοδίων φορέων πρέπει να αναζωπυρωθεί και να ευοδωθεί με την υλοποίηση μιας τέτοιας τεράστιας αναπτυξιακής ιδέας για την περιοχή σε ένα πλαίσιο συνεχόμενων διαβουλεύσεων με το καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργείο και τους εταίρους μας στην Ευρώπη (σε επίπεδο χορήγησης υλικοτεχνικών γνώσεων και άμεσης χρηματοδότησης).
Προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία αποτελεί και μονόδρομο για την γενικότερη οικονομική ανάταξη και ανάπτυξη της περιοχής μας, οφείλουν να συστρατευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Τόπου μας με σύγκλιση απόψεων και μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της περιοχής. Απαιτείται εγρήγορση, αποτελεσματικότητα και σύνεση στις πολιτικές αποφάσεις. από τους τοπικούς πολιτικούς άρχοντες, οι οποίοι πρέπει να πράττουν το καθετί για να αναθερμάνουν το πολύ σημαντικό αυτό θέμα πιέζοντας με τα κατάλληλα μέσα και τους πολιτικούς της κεντρικής εξουσίας, απαλλαγμένοι από μικροπολιτικές σκοπιμότητες για την ικανοποίηση μόνο των προσωπικών τους επιδιώξεων. Η περιοχή του Β.Έβρου, η οποία κάνει «πρωταθλητισμό» στην ανεργία ασφυκτιά και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και προσπάθειας για να «ανασάνει».

Παντελής Δραχτίδης
Ασκούμενος Δικηγόρος