Της Χαράς Καλαμογιώργου
Ο φαρμακοποιός είναι και αυτός ένας από τους βασικούς παράγοντες προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Για το λόγο αυτό είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται πάντα στο φαρμακείο του και να παρέχει τις νπηρεσίες του τις μέρες και τις ώρες που ορίζει η νομοθεσία. Πρέπει να τηρεί τις εφημερίες ή διανυκτερεύσεις που του αναλογούν,
Το φαρμακείο δεν είναι μόνο το κατάστημα που θα πάει κάποιος να προμηθευτεί τα φάρμακα που έχει ανάγκη, ή άλλα παραφαρμακευτικά προϊόντα, αλλά ταυτόχρονα είναι και Σταθμός Πρώτων βοηθειών, κυρίως στις γειτονιές, σε μικρές πόλεις ή χωριά όπου θα πάει πρώτα κάποιος που έχει ανάγκη παροχής πρώτων βοηθειών, ώστε να είναι ικανός να βοηθήσει όποιον έχει αναγκή.

*Το φαρμακείο είναι κέντρο Κοινωνικής Εργασίας

Κοινωνική Εργασία : είναι η επιστημονική μέθοδος , το μέσον με το οποίο βοηθείται το άτομο, ή η ομάδα, για να καταστεί με ικανό να βοηθήσει τον εαυτόν του, να επιλύσει προβλήματα του ή να εξομαλυνθεί μια κατάσταση κατά τρόπο αποτελεσματκό και ικανοποιητικό.
Και αυτό γιατί ο φαρμακοποιός δεν περιορίζεται μόνο στην εκτέλεση των συνταγών του με το να ακούει με προσοχή και υπομονή τι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι συγγενικά πρόσωπα, τους παρηγορεί, τους ενισχύει το ηθικό και τους βοηθά να το ξεπεράσουν,
Συμπέρασμα των πιο πάνω είναι ότι ο Φαρμακοποιός δεν είναι έμπορος , αλλά ασκεί λειτούργημα, που ανεξάρτητο του λειτουργήματος της Ιατρικής, με το οποίο όμως συνεργάζεται πολύ στενά.

Ο φαρμακοποιός οφείλει να υπακούει στις διατάξεις της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας, των οποίων οι παραβάσεις τιμωρούνται αυστηρά.