Χίλιοι Τούρκοι επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη σε μόλις τρεις εβδομάδες, αξιοποιώντας το νέο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη του τουρκικού αερομεταφορέα Turkish Airlines.
Της Μπέττυς Κυριακίδου
Kiriakidoub@makthes.gr

Από τις 27 Μαΐου μέχρι σήμερα, η εταιρεία μετέφερε περίπου 2.500 επιβάτες στις εν λόγω πτήσεις, η πληρότητα των οποίων έχει αγγίξει το 70%, όπως λέει στη “Μ” ο γενικός διευθυντής της Turkish Airlines στη Θεσσσαλονίκη, Utku Yazan, προσθέτοντας ότι από το σύνολο των επιβατών το 40% ήταν Τούρκοι, το 40% Έλληνες, ενώ το 20% προέρχεται από άλλες χώρες.
“Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την έναρξη των πτήσεων της Turkish Airlines στη Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα δείγματα μάλιστα -παρά το γεγονός πως ακόμα δεν έχει συμπληρωθεί ένας μήνας- είναι εξαιρετικά. Η γραμμή λειτουργεί τρεις εβδομάδες και ήδη η επιβατική κίνηση ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της εταιρείας μας”, αναφέρει ο κ. Yazan.
Στόχος πλέον του τουρκικού αερομεταφορέα είναι οι πληρότητες των πτήσεων να αγγίξουν το 100%. Ενθαρρυντικό για την περαιτέρω καλή πορεία του δρομολογίου είναι το γεγονός ότι στο διάστημα αυτό περίπου 500 επιβάτες προέρχονταν από άλλες χώρες. “Αυτό αποδεικνύει για μία ακόμα φορά πως η Turkish Airlines πετυχαίνει το στόχο που έχει θέσει, να λειτουργήσει δηλαδή η Κωνσταντινούπολη ως συνδετικός κρίκος προς όλο τον κόσμο”, υπογραμμίζει ο κ. Yazan. Σημειώνεται ότι η Θεσσαλονίκη, συνδεόμενη με την Πόλη συνδέεται ουσιαστικά και με τους υπόλοιπους 178 διεθνείς προορισμούς που εξυπηρετεί η εταιρεία.
Υπενθυμίζεται ότι το δρομολόγιο εκτελείται τέσσερις φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή (αναχώρηση από Θεσσαλονίκη 12.25 – άφιξη 13.45, αναχώρηση από Κωνσταντινούπολη 10.00 – άφιξη 11.25).

Προς Ρωσία πετά η Astra Airlines
Πέντε ρωσικές πόλεις πρόσθεσε στο “χαρτοφυλάκιό” της η θεσσαλονικιώτικη αεροπορική εταιρεία Astra Airlines. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Γιάννης Ζλατάνης, από τις 24 Μαΐου “πετά” προς Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Ροστόβ, Ομσκ και Νοβοσιμπίρσκ, αποκτώντας άδεια τακτικού αερομεταφορέα. “Η κίνηση είναι ικανοποιητική μέχρι σήμερα, ωστόσο από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου και μετά -με αποκορύφωμα τον Σεπτέμβριο- αναμένουμε μεγάλη αύξηση των επιβατών”, υπογραμμίζει ο ίδιος.
Μάλιστα, προ διμήνου τόσο η Aegean Airlines όσο και η ρωσική Aeroflot ξεκίνησαν πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς Μόσχα.
Στο μεταξύ, υψηλές προσδοκίες από την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη έχει η ιρλανδική χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Rynair, η οποία πλέον συνδέει την πόλη με οκτώ ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Ξεκινώντας από τις 13 Απριλίου, συνέδεσε την πόλη με το Λονδίνο, στη συνέχεια πρόσθεσε τη βελγική πόλη Σαρλερουά, το Όσλο, τη Στοκχόλμη, τη Φρανκφούρτη, το Μιλάνο και τη Ρώμη, ενώ προ ημερών ανακοίνωσε την από Νοέμβριο σύνδεση με την ιταλική πόλη Μπάρι.
Η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει πολύ ικανοποιημένη από τη μέχρι σήμερα κίνηση των εν λόγω γραμμών, στοχεύοντας σε 200.000 επιβάτες ετησίως.

25% αύξηση της επιβατικής κίνησης εξωτερικού
Κατά 25% αυξήθηκε η κίνηση της Aegean σε επιβάτες διεθνών πτήσεων, σε όλο της το δίκτυο. Συγκεκριμένα τον μήνα Μάιο μεταφέρθηκαν 316.066 επιβάτες εξωτερικού από 252.729 τον αντίστοιχο μήνα του 2010, ενώ η συνολική κίνηση του μήνα μαζί με του εσωτερικού διαμορφώθηκε στους 590.196 επιβάτες.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, χαρακτηριστικό της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας αλλά και της έμφασης που δίνει στην περιφερειακή ανάπτυξη, είναι ότι η αύξηση της κίνησης αυτής προέρχεται σε σημαντικό βαθμό από τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Ειδικότερα, το Μάιο η Aegean στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει αύξηση 19%, στο Ηράκλειο 17% ενώ στη Ρόδο 70%.
Eφ. «Μακεδονία»