Ζώντας το πρόβλημα «από μέσα» η Ομοσπονδία Κατασκευαστών κ Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, καταθέτει τις προτάσεις της για την ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία έχει υποστεί καθίζηση. Οι προτάσεις κατατέθηκαν στα αρμόδια υπουργεία και αφορούν μεταξύ άλλων στη φορολογία και τα στεγαστικά δάνεια.
Η επιστολή που έστειλε η ομοσπονδία στους υπουργούς:
Κύριοι…
Τη Δευτέρα 2/7/2012, συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΟΜ.Κ.Ο.Ε.Ε. μετά από πρόσκληση της Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, στην Αθήνα, στα γραφεία της ομοσπονδίας, με βασικό θέμα την υποβολή προτάσεων στα αρμόδια υπουργεία, για την άμεση αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας και μέσω αυτής, της μείωσης της ανεργίας, και της επαναδραστηριοποίησης 160 επαγγελμάτων.

Μετά από συζήτηση μεταξύ των μελών του Δ.Σ. οι προτάσεις που κατέθεσε η ΟΜ.Κ.Ο.Ε.Ε. στα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και ΥΠ.Ε.Κ.Α. είναι οι εξής:
1. Αναστολή του Φ.Π.Α. στα ακίνητα έως το 2015
2. Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 4% έως το 2015
3. Κατάργηση των φόρων ακίνητης περιουσίας στις οικοδομικές επιχειρήσεις, για τα απούλητα ακίνητά τους. (Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, ενώ ένα εμπόρευμα είναι απούλητο, να φορολογείται σαν να έχει πουληθεί).
4. Κατάργηση του «πόθεν έσχες», για αγορά οικοπέδου και ανέγερσης οικοδομής από οικοδομικές επιχειρήσεις
5. Να δοθούν ΑΜΕΣΑ και ουσιαστικά κίνητρα, για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από ομογενείς και όχι μόνον. (ισχυρά φορολογικά κίνητρα και κατάργηση του πόθεν έσχες όταν επαναπατρίζονται κεφάλαια, με σκοπό την αγορά ή την ανέγερση ακινήτου).
6. Να υποχρεωθούν οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ώστε το 30% των ποσών που εισπράττουν από δόσεις στεγαστικών δανείων, να το επαναχορηγούν στην αγορά, μέσω της χορήγησης νέων στεγαστικών δανείων.
7. Κατάργηση των φόρων που επέπεσαν στην ακίνητη ιδιοκτησία, και αντικατάσταση αυτών, με ένα μικρό φόρο που θα βαρύνει αναλογικά όλα τα ακίνητα στην Ελληνική Επικράτεια.
8. Έκπτωση από το φόρο εισοδήματος, του συνόλου των τόκων από στεγαστικό δάνειο που θα συναφθεί έως το 2015.
9. Άμεση σύνταξη ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ, τουλάχιστον για 10 έτη, για όλο των κύκλο εργασιών που αφορούν τον τομέα των ακινήτων.(αγορές – πωλήσεις – κατασκευές).
10. Επιτάχυνση των διαδικασιών για σύνταξη ΕΘΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, Κτηματολογίου και περιουσιολογίου. Χωρίς την ύπαρξη αυτών των βασικών εργαλείων, δεν μπορεί να επιτευχθεί καμιάς μορφής ανάπτυξη στον τομέα των ακινήτων, στη χώρα.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να αυξήσει ΑΜΕΣΑ τα έσοδα του, σε ποσό άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τροποποίηση του Ν.4014/2011 περί αυθαιρέτων, με απλή τροποποίηση αυτού, ή με απλή έκδοση εγκυκλίου, ώστε να μπορούν να συμπεριληφθούν στο νόμο, και τα αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια η οποία έχει εκδοθεί έως 28/7/2011 και έχει γίνει έναρξη εργασιών, αλλά στην πορεία κατασκευάστηκαν με αυθαιρεσίες. Αυτή η ρύθμιση σε συνδυασμό με την οριζόντια μείωση των προστίμων κατά 40%, θα είναι ένα ισχυρό κίνητρο για την προσέλευση χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων, που σήμερα λόγω των υψηλών προστίμων, δεν προχωρούν στην τακτοποίηση των ακινήτων τους.
Η Ομοσπονδία τέλος, σημειώνει ότι οι παραπάνω προτάσεις, μαζί με πλήθος άλλων, έχουν υποβληθεί επανειλημμένα στα συναρμόδια υπουργεία από το 2006 έως και σήμερα, αλλά δυστυχώς δεν έτυχαν καμίας αποδοχής, με αποτέλεσμα την σημερινή κατάσταση της οικονομίας.
Πιστεύουμε ότι υπό το βάρος των σημερινών συνθηκών, θα υπάρξουν λογικές, αλλά και πρακτικές, οι οποίες θα μας οδηγήσουν στην πολυπόθητη ανάπτυξη._

Για την ΟΜ.Κ.Ο.Ε.Ε. Για την Ε.Κ.Κ.Α. (ένωση κατασκευαστών κτιρίων Αλεξανδρούπολης)
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Δημήτριος Καψιμάλης Γεώργιος Γεωργιάδης