Κυρία Πρόεδρε του Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των αρχών και φορέων , φίλες και φίλοι , αγαπητοί συνάδελφοι .
Σε τούτες τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα μας, εδώ, στην εσχατιά της Ελλάδας, στον Έβρο, στην Αλεξανδρούπολη, στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκλεγμένων Γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γεννιέται ήδη, ένα μήνυμα ελπίδας.
Ένα μήνυμα που στέλνουν οι γυναίκες, ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, ως μητέρες, ως εργαζόμενες, ως επιστήμονες, ως πολιτικοί, ως πρότυπο πολλαπλής λειτουργίας σε μια ανδροκρατούμενη πολιτική σκηνή που καταρρέει υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και της κοινωνικής κατακραυγής.
Ο Δήμος Διδυμοτείχου, στον οποίο υπηρετώ, είναι ένας μεγάλος σε έκταση Καλλικρατικός Δήμος, με πενιχρά μέσα, περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και υποβαθμισμένες βασικές υποδομές. Όμως ο Δήμος μας οριοθετείται σε μια περιοχή με μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία, με ανεκτίμητες φυσικές ομορφιές και σημαντική γεωπολιτική θέση στη χερσόνησο.
Προνόμια που ενισχύονται από ένα δημοτικό συμβούλιο όπου η συμμετοχή των εκλεγμένων γυναικών παρουσιάζει την υψηλότερη ποσοστιαία αναλογία στη Βόρεια Ελλάδα. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.
Γυναίκες με Αποστολή και όραμα στη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης, είναι ο τίτλος του συνεδρίου αλλά και η ελπίδα στη νέα Ελλάδα, όπως διαμορφώνεται από το σχέδιο Καλλικράτης και τις τρέχουσες, ραγδαίες εξελίξεις.
Πολλά τα συμπεράσματα και οι προτάσεις των προηγούμενων συνεδρίων των αιρετών γυναικών, ενδεχομένως παραμένουν ως ζητούμενα. Ωστόσο, κατά κοινή ομολογία, η έντονη παρουσία σας στην πολιτική σκηνή τα τελευταία δέκα χρόνια, διαμορφώνει αποφάσεις με έμφυτο ανθρωπισμό, νέες ιδέες, με κοινωνική ευαισθησία και πρακτικές εφαρμογές που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει η ανάγκη για άλλο, αντίστοιχο συνέδριο στο μέλλον, όπου θα συζητούνται τα αυτονόητα, ότι θα διεκδικούμε την ισότιμη συμμετοχή και την ίση μεταχείριση των γυναικών στην πολιτική, στην κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα της χώρας. Ότι από την όμορφη Αλεξανδρούπολη, ένεκα και της πολιτικής συγκυρίας, θα δοθεί το τελευταίο μήνυμα για την αναγκαιότητα συμμετοχής των γυναικών σε καίρια πολιτικά πόστα.
Άλλωστε, επιτρέψτε μου να πω ότι ως Δήμαρχος, έχω φροντίσει να αξιοποιήσω όλες τις εκλεγμένες γυναίκες στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, τοποθετώντας τες σε σημαντικές θέσεις. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Έχω εμπιστοσύνη στις εκλεγμένες γυναίκες στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίες πράγματι μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Εύχομαι από καρδιάς να ευοδωθούν οι στόχοι του συνεδρίου.