Η δεκάχρονη Μπεϊντά δείχνει τη φιγούρα του καραγκιόζη που ζωγράφισε και καμαρώνει, ο δωδεκάχρονος Αρίφ παίζει τουμπερλέκι και τραγουδά Μάρκο Βαμβακάρη συνοδευόμενος από τον εντεκάχρονο Μουσταφά που μαθαίνει τζουρά, ενώ η δωδεκάχρονη Ναντριέ χορογραφεί.
Είναι τέσσερα από τα πενήντα παιδιά, ηλικίας από τριών μέχρι δεκαεπτά χρονών, που παρακολουθούν το καλλιτεχνικό εργαστήρι το οποίο δημιούργησε στη μουσουλμανική συνοικία της οδού Άβαντος στην Αλεξανδρούπολη, η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου με εισήγηση της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και υλοποιείται από το Θρακικό Θέατρο Σκιών.
Το θερινό καλλιτεχνικό «σχολείο», που στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη μουσουλμανική συνοικία, περιλαμβάνει μαθήματα και εργαστήρια θεάτρου, θεάτρου σκιών, ζωγραφικής, κατασκευής φιγούρας, μουσικής και χορού. Θα διεξαχθεί για δύο μήνες, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και τα αποτελέσματά του θα παρουσιάζονται με τη μορφή πολιτιστικών εκδηλώσεων, τόσο στην ίδια τη μουσουλμανική κοινότητα, όσο και στην υπόλοιπη τοπική κοινωνία.
«Οι πολιτισμικές ομάδες που συνυπάρχουν στη Θράκη, ανεξάρτητα από την καταγωγή, τη γλώσσα ή τη θρησκεία τους, πρέπει να διατηρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία και να έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται ελεύθερα, μέσω του λόγου, της εργασίας ή της καλλιτεχνικής δημιουργίας» είπε η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου-Μαυρανεζούλη, που επισκέφθηκε χθες το απόγευμα το καλλιτεχνικό εργαστήρι συνοδευόμενη από στελέχη της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και πρόσθεσε: «Με αυτό το σκεπτικό η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου δημιούργησε ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο για παιδιά και νέους που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Αλεξανδρούπολης και κατοικούν στην περιοχή της οδού Άβαντος, το λεγόμενο Μαχαλά της πόλης, δίνοντας τους έτσι την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν και να εκφραστούν καλλιτεχνικά, αλλά παράλληλα να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν και πάνω σε άλλα θέματα, όπως η γλώσσα, και το περιβάλλον. Ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου προγράμματος γίνεται με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες της πληθυσμιακής αυτής ομάδας, με παράλληλο σεβασμό της πολιτισμικής τους διαφορετικότητας.»
Ο συντονισμός και η καλλιτεχνική διεύθυνση του καλλιτεχνικού εργαστηρίου γίνεται από το Θρακικό Θέατρο Σκιών και συγκεκριμένα από τους καλλιτέχνες Γιάννη Βουλτσίδη, έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες μιας μεγάλης παράδοσης καραγκιοζοπαικτών, τη σκηνογράφο, ζωγράφο και μουσικό Γεωργία Γιαννοπούλου και το βοηθό σκηνοθέτη και ηθοποιό Απόστολο Κελεμίδη.
«Πρόκειται στην ουσία για ένα καλλιτεχνικό σχολείο, όπου τα παιδιά με μεγάλη διάθεση και όρεξη εκφράζονται μέσα από το τραγούδι, το θέατρο, τη ζωγραφική, το χορό, τη μουσική. Διάλεξα αυτόν τον τίτλο, γιατί περιέχει την έννοια του παιχνιδιού και γιατί ο καλλιτέχνης στα μάτια των παιδιών έχει μια μαγεία και μια γοητεία» λέει ο Γιάννης Βουλτσίδης. «Κάνουμε μαθήματα δύο φορές την εβδομάδα. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τόσα πολλά παιδιά να συμμετέχουν στις δράσεις τους εργαστηρίου, να χαίρονται και να δημιουργούν. Οι μικρές ηλικίες έχουν μια προτίμηση στη ζωγραφική και στις κατασκευές και οι μεγαλύτερες στη μουσική, το τραγούδι και το θέατρο. Ιδιαίτερα τους αρέσει το ρεμπέτικο τραγούδι, γιατί είναι κοντά στην καθημερινή ζωή τους, τη ζωή ενός φτωχομαχαλά που έχει αγωνία για το μεροκάματο» προσθέτει.
Μέσα στον Ιούλιο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα εργαστήρια, τα παιδιά θα παρουσιάσουν το έργο τους σε μια σειρά εκδηλώσεων, ενώ έχουν προσκληθεί και τοπικά μουσικά συγκροτήματα που θα παίξουν στη μουσουλμανική συνοικία για μικρούς και μεγάλους.