Με αφορμή τις ελλείψεις αντιδραστηρίων των βιοπαθολογικών μικροβιολογικών εργαστηρίων των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ και μετά την με υπ’ αριθ, Γ32/1370/15.12.2011 γενικού εγγράφου του Τμήματος Ανοικτής Περίθαλψης της Διοίκησης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ , με το οποίο παραπέμπει τους ασφαλισμένους στα Κρατικά Νοσοκομεία και σε συμβεβλημένα εργαστήρια, Το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Έβρου καταγγέλλει την μεθοδευμένη και στοχευμένη κίνηση της Διοίκησης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και των συναρμόδιων Υπουργείων, όσο και την ανοχή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να διοχετευθούν οι εξετάσεις των ασφαλισμένων εκτός των Μονάδων του νέου φορέα προς τα κρατικά Νοσοκομεία (τα οποία ήδη σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του υπάρχοντος συστήματος) και στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν το 15% της αξίας των εξετάσεων., .
Θεωρούμε ότι με την καθυστέρηση στον εφοδιασμό των εργαστηρίων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με αντιδραστήρια , απλώς παρατείνεται η ήδη χαοτική κατάσταση, προκειμένου να ενισχυθεί για μια ακόμη φορά ο ιδιωτικός τομέας παροχών υγείας.
Είναι παντελώς αδιανόητο να υπάρχουν εργαστήρια , που ενώ είναι στελεχωμένα με εξοπλισμό και έμπειρο προσωπικό, εντούτοις η πολιτική που ακολουθείται να μην οδεύει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσής τους για να λειτουργήσουν, αλλά προς την αντίθετη προς αυτό κατεύθυνση, δηλαδή να τα καταστήσει ανενεργά και αναποτελεσματικά .
Στην υπάρχουσα οικονομική συγκυρία, στην οποία ανατρέπονται καθημερινά και εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, μειώνονται μισθοί και συντάξεις και όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας οδηγείται στην φτώχεια στην ανεργία και στην εξαθλίωση και αντί να ενισχυθεί, διαλύεται το κοινωνικό κράτος.
Ζητούμε να δοθεί άμεση λύση με πολιτική απόφαση και νομοθετική ρύθμιση η οποία θα λύνει το πρόβλημα του ανεφοδιασμού των εργαστηρίων με αντιδραστήρια και υλικά. Έτσι μόνο τα εργαστήρια του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ θα μπορέσουν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να κρατήσουν το χαρακτήρα τους , προσφέροντας δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους τους ασφαλισμένους.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Του Εργατ/κού Κέντρου Ν. Έβρου
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γκιγκούδης Απόστολος Φουτζιτζής Βασίλειος