Συνέντευξη τύπου Κυριάκου Γεροντόπουλου
Τις θέσεις του για τον Έβρο και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ανέπτυξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υποψήφιος βουλευτής Έβρου Κυριάκης Γεροντόπουλος. Ο κ. Γεροντόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία παρουσιάζοντας τις οικονομικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Η συνέντευξη τύπου.
Νιώθω την υποχρέωση να ξεκινήσω αυτήν την επικοινωνία με κάποιες ευχαριστίες.
Καταρχήν να ευχαριστήσω τους παραβρισκόμενους δημοσιογράφους και γενικά όλα τα ΜΜΕ, για την δυνατότητα που μου έδωσαν να επικοινωνήσω τις σκέψεις μου και το όραμα μου, με όλους τους κατοίκους του Νομού, το τελευταίο προεκλογικό δίμηνο-τρίμηνο.
θέλω να ευχαριστήσω όλες τις Εβρίτισες και όλους τους Εβρίτες που μπόρεσαν να αντισταθούν και να στηρίξουν την 6η Μαίου την πρόταση διακυβέρνησης της Ν.Δ., παρά το δυσμενές περιβάλλον που δημιουργήθηκε σε όλη την Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι στις 17 Ιουνίου το ποσοστό της Ν.Δ. που θα πετύχουμε στο Νομό θα είναι ανάμεσα στα πρώτα της Ελλάδος και πολύ αυξημένο.
Ας μου επιτραπεί σε προσωπικό επίπεδο να ευχαριστήσω από καρδιάς τους 11.500 ψηφοφόρους, που στήριξαν την υποψηφιότητα μου, με την πρόταση να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις πρωταγωνιστικού ρόλου του Έβρου. Η πρωτιά στον Έβρο είναι ευλογία φυσικά, αλλά και τεράστια ευθύνη.
Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τους συναγωνιστές μου στο ψηφοδέλτιο και όλα τα τοπικά στελέχη της παράταξης μας, για τον κόσμιο και σοβαρό αγώνα, σε αντίθεση με άλλες ομάδες συνυποψήφιων.
Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες, είμαστε μπροστά σε μια νέα κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Για να μιλήσουμε με αθλητικούς όρους, η 6η Μαίου ήταν ημιτελικός, στις 17 Ιουνίου είναι τελικός. Ένας τελικός με ένα διακύβευμα, την σωτηρία της χώρας μας.
Είμαστε στο κέντρο ενός πολέμου, που τα παιδιά μας δεν θα μας συγχωρέσουν εάν τον χάσουμε. Η χώρα μας ζει τις πιο κρίσιμες και πιο δύσκολες στιγμές από τη μεταπολίτευση.
Το παρόν και το μέλλον μας απειλείται. Απομονώνεται η χώρα και συνθλίβονται οι πολίτες της.
Στο δίλημμα που ψευδεπίγραφα πέρασε στις εκλογές της 6ης Μαίου ναι ή όχι στο μνημόνιο, εμείς εδώ και 2 χρόνια έχουμε πει όχι σ’ αυτό και ότι είναι η καταστροφή μας. Εάν μιλάμε με όρους σημερινούς, ναι ήμασταν και ήμαστε αντιμνημονιακοί.
Αντιμνημονιακοί ήμασταν και όταν αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε τη δανειακή σύμβαση, για να μην βρεθούμε ως χώρα από το Νοέμβριο του 2011 εκτός ευρώ. Μπορούσαμε να κάνουμε εκλογές τον Δεκέμβριο και να πάρουμε 60%. Ξέρετε τι θα πετυχαίναμε; Θα μας χειροκροτούσαν στην προδιαγραφόμενη κηδεία της Ελλάδος. Βάλαμε όμως την πατρίδα πάνω από τη ζυγαριά του κομματικού συμφέροντος.
Από την πρώτη στιγμή, είπαμε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε τις δύο πιο σπουδαίες εθνικές προτεραιότητες σήμερα:
• Την παραμονή μας στο ευρώ και στην Ευρώπη.
• Και την αλλαγή των όρων του Μνημονίου, αυτό που πάντα ήταν και είναι προτεραιότητά μας από τον Μάιο του 2010, που βυθίζει τη χώρα στην ύφεση, καταστρέφει την πραγματική οικονομία και στερεί την ελπίδα από τους Έλληνες.
Πριν τις εκλογές ήμασταν οι μόνοι που προειδοποιήσαμε για τον κίνδυνο ακυβερνησίας. Μιλήσαμε για την «κακή κυβέρνηση που είναι πολύ καλύτερη από την ακυβερνησία».
Τις μέρες των διερευνητικών εντολών, παρακολουθήσαμε απίστευτες στιγμές στο προεδρικό μέγαρο, πολύ κρίσιμες για την πατρίδα, με τη Ν.Δ. να κάνει τα πάντα για να σχηματιστεί κυβέρνηση, να αποφύγουμε νέες εκλογές. Η Ν.Δ. δέχτηκε να γίνει μέχρι και κυβέρνηση με όλους τους άλλους, χωρίς εμάς, αρκεί να μείνουμε στο Ευρώ. Βάλαμε και πάλι πάνω από την καρέκλα το «εμείς» και την Ελλάδα, όπως κάνει πάντα η παράταξη μας. Κάποιοι δεν άκουσαν τα μηνύματα της κοινωνίας και οδήγησαν τη χώρα σε περιπέτεια, με αδιαλλαξία και αλαζονεία.
Υπάρχουν όμως και δύο θετικά νέα σημεία στο γενικό περιβάλλον:
• Πρώτον, ότι η Ευρώπη καταλαβαίνει πια, πως η μονόπλευρη λιτότητα που αγνοεί την ανάπτυξη είναι αδιέξοδη και διαλύει την κοινωνία. Κάποτε ήμασταν μόνοι στην Ευρώπη που τα λέγαμε αυτά. Τώρα τα λένε όλο και περισσότεροι. Ήλθε η ώρα που δικαιωνόμαστε. Η Ευρώπη είναι έτοιμη για αλλαγές, αρκεί, βέβαια, να παραμείνουμε στην Ευρώπη…
• Δεύτερον, ότι συνειδητοποιούμε ότι η Πατρίδα μας διαθέτει πολλές, πάρα πολλές, ανεκμετάλλευτες πηγές, καίρια γεωστρατηγική θέση και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Και αυτά όλα, όμως, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε μόνο με την ασφάλεια της Ευρώπης, όχι έξω από αυτήν.
Αρκεί να αφήσουμε οριστικά πίσω μας όσα μας κρατούν δέσμιους με το παρελθόν: Σπατάλη, Διαφθορά, Αναξιοκρατία, Ατιμωρησία, Πελατειακές σχέσεις και Κρατισμός. Οι αμαρτίες, της Ελληνικής πολιτικής ζωής.
Αρκεί αυτή τη φορά, αυτή την κρίσιμη στιγμή, να μην βρεθούμε διχασμένοι. Να ενωθούμε!
Απέναντί μας έχουμε όσους υπερασπίζονται ένα ξεπερασμένο χθες και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
• Όσους επί δεκαετίες έδιωχναν επενδύσεις κι έκλειναν επιχειρήσεις.
• Όσους θέλουν ανοχύρωτες τις πόλεις και τις γειτονιές μας από τους παράνομους μετανάστες.
• Όσους αποκλείουν λιμάνια, διώχνουν τουρίστες, παραλύουν την οικονομική ζωή.
• Όσους επιμένουν στον κρατισμό και στη σπατάλη.
• Όσους τάζουν παροχές από λεφτά που δεν υπάρχουν.
• Όσους προτείνουν μέτρα που μας βγάζουν άμεσα από το ευρώ και αποκόπτουν την Χώρα από τη μοναδική ευκαιρία της νέας Ευρώπης.
Ήδη, δημιουργούν ανησυχία και φόβο στους πολίτες και επιτείνουν τα προβλήματα της χώρας, δίνοντας επιχειρήματα στους εχθρούς της Ελλάδας. Ταυτίζονται τόσο πολύ με τις εμμονές τους στο «ανέφικτο» και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια να εκμεταλλευθεί η Χώρα μας τη μοναδική ευκαιρία που έχει μπροστά της, με την νέα αύρα που δημιουργείται στην Ευρώπη.
Εμείς αγωνιζόμαστε
• Για την Ελλάδα της Ανάπτυξης μέσα σε μια διαφορετική Ευρώπη της Ανάπτυξης.
• Για μια Ελλάδα που θέλει να αλλάξει μέσα σε μια Ευρώπη που ήδη αλλάζει…
Απέναντί μας στέκονται όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα!
Έκαναν, ήδη, ζημιά μόνο με τις απερίσκεπτες δηλώσεις τους. Σκεφτείτε τι θα γινόταν εάν είχαν και την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.
Από τη μια πλευρά, λοιπόν, έχουμε όσους επιμένουν στον αριστερόστροφο Καιάδα του κρατισμού, που οδηγεί έξω από τη νέα Ευρώπη, που διαμορφώνεται και στην απόλυτη εξαθλίωση της χώρας μας, την απομόνωση, την οπισθοδρόμηση και τους εθνικούς ορατούς κινδύνους.
Κι από την άλλη, έχουμε τις δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου, που αγωνιζόμαστε να ξανασταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, που διεκδικούμε, σε μια Ευρώπη που αλλάζει, να κερδίσουμε το σεβασμό και, κυρίως, ένα καλύτερο μέλλον.
Το μήνυμα που έστειλαν οι Έλληνες στις 6 Μαίου ήταν ξεκάθαρο:
• Ναι στην παραμονή μας στο Ευρώ
• Όχι στις πολιτικές συντριβής του Ελληνικού λαού.
Η απόγνωση των ανέργων, η απελπισία των πολιτών που αδυνατούν να σηκώσουν άλλα άδικα βάρη, η φυγή των νέων μας και η εξόντωση των επιχειρήσεων δεν μπορούν να συνεχιστούν. Χρειάζονται άμεσα πολιτικές επανεκκίνησης της οικονομίας και υποστήριξης των πιο αδύναμων πολιτών. Με προσπάθεια και σχέδιο μπορεί να κερδηθεί και η ανάπτυξη και η αξιοπρέπεια.
Στις εκλογές που έρχονται δεν θα μετρηθούν «κομματικές επιρροές»…
Θα αναμετρηθούν, από τη μία οι αριστερόστροφες συνιστώσες ενός αδιέξοδου μηδενισμού, παρέα με έναν τυχοδιωκτικό λαϊκισμό, και από την άλλη, οι δημιουργικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις των νοικοκυραίων, της παραγωγής, οι δυνάμεις της Ελπίδας.…
Θα αναμετρηθεί το χθες, όπου βρίσκεται η χώρα καθηλωμένη επί δεκαετίες, με το αύριο, που είναι δικό μας, φτάνει να είμαστε ενωμένοι.
Δεν θα αφήσουμε τους οπαδούς του λαϊκισμού να αποτελειώσουν την διάλυση της χώρας.
Η έξοδος από το σημερινό τέλμα θα γίνει με μέτρα που πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε με τους δανειστές και με μέτρα που μπορούμε να πάρουμε μόνοι μας. Αναφέρω τα 18 σημεία του οικονομικού μας προγράμματος που θα αποτελέσουν σημαία της επανεκκίνησης.
-Πρώτον, αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009 καθώς και των ειδικών επιδομάτων. Επίσης αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι ομολογιούχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία-Δεύτερον, επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα δύο χρόνια.
-Τρίτον, επίδομα ανεργίας και για τους αυτοαπασχολούμενους που σήμερα δεν δικαιούνται κανένα βοήθημα.
-Τέταρτον, να ρυθμιστούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις των προηγούμενων χρόνων ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος και να μετακυλήσουν τα υπόλοιπα.
-Πέμπτο, να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Διαφωνούμε με την άποψη ότι για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να πέσουν οι μισθοί. Στηρίζουμε τις συμβάσεις εργασίας. Για τη μετενέργεια ζητούμε να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα.
-Έκτο, όταν σταθεροποιηθούν τα έσοδα, αύξηση του αφορολόγητου στις 8000 ευρώ και μετά στις 10.000 ευρώ.
-Έβδομο, κατάργηση του χαρατσιού.
Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις. Άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 9% μέσα στην επόμενη χρονιά.
-Όγδοο, σταδιακή μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα μέχρι 32% από το 45% που είναι σήμερα. Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών από το 2010 μέχρι σήμερα προκάλεσε μείωση των εσόδων κατά 9%.
– Ένατο, τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ να επεκταθούν για δύο ακόμη χρόνια. Θα θεσπίσουμε για το 2013 3,5 δις. ευρώ περικοπές και όχι επτά δισ. Έτσι, οι περικοπές θα γίνουν από τη σπατάλη του δημοσίου και όχι από μισθούς.
-Δέκατο, δεν θα απολύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι για μία τριετία μετά το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών. Όχι άλλες οριζόντιες περικοπές, όχι άλλη μείωση μισθών και συντάξεων, όχι άλλη περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, όχι άλλη φορολόγηση. Όσοι μιλούν για μονομερή καταγγελία οδηγούν σε ρήξη με τους εταίρους και οδηγούν σε νέους φόρους και περικοπές.
-Ενδέκατο, μέτρα για τους δανειολήπτες. Η μηνιαία δόση δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος.
-Δωδέκατο, ανατολή των συνεπειών του Τειρεσία για όσους έχουν υπαχθεί, ειδικά την τελευταία διετία.
-Δέκατο τρίτο, εξασφαλίζουμε ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ειδικής τράπεζας και εγγυοδοσία από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Βασικός μηχανισμός αποκατάστασης της ρευστότητας είναι η επιστροφή των καταθέσεων. Συμφωνούμε με την πρόταση Μόντι για πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων.
-Δέκατο τέταρτο, συμψηφισμός οφειλών από και προς το δημόσιο.
-Δέκατο πέμπτο, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
-Δέκατο έκτο, προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.
-Δέκατο έβδομο, πολιτική για την αποκατάσταση της ασφάλειας του έλληνα πολίτη. Αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας, αποκάλυψη των κουκουλοφόρων, πάταξη του παραεμπορίου. Η Δημοκρατία χρωστά στον πολίτη προστασία και ασφάλεια. Η εισβολή των παρανόμων θα σταματήσει.
-Δέκατο όγδοο, επίσπευση της ανακήρυξης της ΑΟΖ για να αξιοποιήσουμε τον υποθαλάσσιο ενεργειακό μας πλούτο.
Ο Έβρος έχει μεγάλη αξία στο νέο στρατηγικό σκηνικό της Ελλάδος. Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε στον Έβρο μας την τελευταία του προεκλογική ομιλία για να τονίσει ακριβώς αυτό. Την καίρια γεωστρατηγική του θέση σε ένα διεθνές περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει. Δεν ζητάμε πια ελεημοσύνη από το κέντρο, το κέντρο ζητά τη στήριξη μας στα σχέδια του Έθνους. Φυσικά η αξιοποίηση αυτής της θέσης μόνο μέσα στην Ευρώπη μπορεί να γίνει και όχι έξω από αυτήν.
Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι λαϊκοί σωτήρες που πήραν την έδρα από Εβρίτες πολιτικούς, προσβάλλοντας το κοινό αίσθημα των Εβριτών.
Καλώ όλους τους Εβρίτες , που νοιάζονται για τα παιδιά τους, ασχέτως τι ψήφισαν την 6η Μαίου ή και στο παρελθόν, να στηρίξουν το όραμα μας και να δώσουν στην φιλοευρωπαϊκή παράταξη της Ν.Δ., τη δύναμη να σχηματίσει κυβέρνηση που θα μας βγάλει από το τούνελ και θα δώσει ελπίδα στη χώρα. Πέρα και πάνω από κόμματα, να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο Ελπίδας, Υπευθυνότητας και Δημιουργικής Αντίστασης!
Ο Έβρος μπορεί και θα πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις.
Με την Ελλάδα δεν παίζουμε, ενωμένοι προχωράμε.
Δώστε μας την δύναμη ενός Έθνους για να κερδίσουμε την μάχη της πατρίδας.
Η Ν.Δ. είναι η μόνη εγγυήτρια της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
Η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει.