ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ
Η Ελλάδα, σ΄αυτή τη μεταβατική περίοδο που διέρχεται, κάνει μια νέα αρχή, βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία. Είναι σε αναγεννητική διαδρομή. Η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια περίπου κατάσταση που βρέθηκαν μετά το 1989 τα κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, όταν κατέρρευσε το παλιό οικονομικοπολιτικό και κοινωνικό καθεστώς-μοντέλο του υπαρκτού σοσιαλισμού-κομμουνισμού και βρέθηκαν ξαφνικά και απροετοίμαστα σε μηδενική βάση, στο πουθενά, χωρίς να γνωρίζουν ποιά πορεία θα ακολουθήσουν και πώς θα πορευτούν στο νέο δρόμο που ανοίγονταν μπροστά τους.
Η Ελλάδα βρέθηκε στην ίδια περίπου θέση είκοσι χρόνια αργότερα, το 2009, όταν αποκαλύφθηκε πόσο σαθρό και σάπιο ήταν το κρατικίστικο μοντέλο που εφάρμοσαν τα κόμματα εξουσίας για πολλές δεκαετίες με τη συνενοχή των αριστερών αντιπολιτεύσεων. ΄Οταν διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται σε μια ψευδεπίγραφη πραγματικότητα της ευημερίας και του καταναλωτισμού. ΄Οταν συνήλθε από το όνειρο της αυταπάτης και των ψευδαισθήσεων. Η χώρα μας, βέβαια, σε σύγκριση με τα κράτη εκείνα, βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη και πιο προωθημένη θέση ως μέλος της Ε.Ε και της Ευρωζώνης. Αλλά, ωστόσο, οφείλει το γρηγορότερο δυνατό να εγκαταλείψει το ετοιμόρροπο κτίσμα και να ολοκληρώσει την ανοικοδόμηση ενός σύγχρονου οικοδομήματος, πάνω σε γερά θεμέλια, πάνω σε ευρωπαϊκές δομές και κεκτημένα. ΄Οσο καθυστερεί στη νέα μετάβαση και ανάβαση τόσο χειρότερα για τη χώρα και το λαό της.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η φάση αυτή είναι επώδυνη, δύσκολη και ανηφορική. Αλλά πρέπει να ξεφύγουμε σύντομα από την κατάσταση του πένθους και της μιζέριας για το θάνατο του παλιού. ΄Ολοι γνωρίζουμε πως πρέπει να διαβούμε τον Ρουβίκονα και να περάσουμε απέναντι. ΄Ολοι σχεδόν καταλαβαίνουμε ότι κινδυνεύουμε να παρασυρθούμε από τα ορμητικά νερά του και να πνιγούμε. Αλλά με οποιοδήποτε κόστος πρέπει να αφήσουμε πίσω το νεκρό παρελθόν και να μεταβούμε στο σκληρό σήμερα και στο ελπιδοφόρο μέλλον. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν έχουμε άλλα χρονικά περιθώρια. Ο τρόπος διάβασης και μετάβασης δεν θα είναι ίδιος για όλους τους ΄Ελληνες. Γι αυτό απαιτείται σύμπνοια, ενότητα, αλληλοβοήθεια και κουράγιο.
΄Εχουμε όμως μια βεβαιότητα ότι δεν είμαστε μόνοι και αβοήθητοι αλλά υπάρχει συμπόρευση, συμπαράσταση και αλληλεγγύη. Γι αυτό εμείς οφείλουμε από την πλευρά μας να είμαστε συνεπείς και φερέγγυοι στις υποχρεώσεις μας, ώστε να αυξηθεί και να επιταχυνθεί η βοήθεια, μέχρι να γίνουμε αυτοδύναμοι, αυτάρκεις και να σταθούμε όρθιοι στα πόδια μας. Εάν λοξοδρομήσουμε, εάν λιγοψυχήσουμε, εάν παραιτηθούμε, εάν απομακρυνθούμε, εάν απομονωθούμε θα είναι δικό μας λάθος που θα έχει μεγάλο ρίσκο και κόστος. Εάν δεν ελέγξουμε τον πληγωμένο εθνικό εγωϊσμό μας και τον πόνο μας, εάν μας εγκαταλείψουν οι δυνάμεις και τα κουράγια μας, θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο και ευκαιρίες. Θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Είμαστε γενναίος και περήφανος λαός. Θα αντέξουμε στις ωδίνες του τοκετού μέχρι να γεννηθεί το νέο. Αλλά το νέο βλαστάρι θα χρειαστεί μεγάλες φροντίδες και σωστή ανατροφή μέχρι να ενηλικιωθεί, μέχρι να γίνει αυτόνομο και αυτεξούσιο. Εάν εμείς φροντίσουμε για τη δημοσιονομική εξυγίανση και σταθερότητα της χώρας, εάν εμείς σταματήσουμε να παράγουμε ελλείμματα αλλά προϊόντα και υπηρεσίες, τότε θα εισρεύσει αφενός το λιμνάζον σε ξένες τράπεζες ελληνικό κεφάλαιο και αφετέρου θα εισρεύσει περισσότερο ξένο χρήμα για επενδύσεις, ώστε να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη με περισσότερες θέσεις εργασίας.
Η Ελλάδα και οι ΄Ελληνες πέρασαν πολλές περιπέτειες, γνώρισαν μεγάλες δυσκολίες, βίωσαν καταστροφές και συμφορές αλλά τα ξεπέρασαν με ψυχική ανάταση, με δύναμη και απαντοχή, με ενότητα και ομοψυχία. Πυρακτώθηκαν μέσα στο καμίνι των δυσκολιών και σφυρηλατήθηκαν πάνω στο αμόνι της αναμόρφωσης μέχρι να διαπλάσουν και να διαμορφώσουν το χαρακτήρα τους και τη φυσιογνωμία τους. Μέχρι να αποκτήσουν την εθνική, κοινωνική και πολιτισμική τους αυτοσυνειδησία και ιδιαιτερότητα. Είμαι σίγουρος ότι οι ΄Ελληνες θα απαντήσουν στις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα, θα ανταπεξέλθουν στα εμπόδια και θα πράξουν το πατριωτικό καθήκον τους για μια αναγέννηση και για ένα καινούριο ξεκίνημα της Ελλάδας.