«Η Τοσοδούλα»
του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης
Θεατρική παράσταση από το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ
Το εργαστήριο μουσικού θεάτρου της ΦΕΞ παρουσιάζει την παράσταση «η Τοσοδούλα» βασισμένη στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
«Αχ, πόσο θα ήθελα ένα παιδάκι!» ευχήθηκε η καλή γυναίκα και η ευχή της πραγματοποιήθηκε. Από την τουλίπα βγήκε ένα κοριτσάκι. Ήταν, όμως, τόσο μικρό, που η μαμά του το ονόμασε Τοσοδούλα. Η Τοσοδούλα ήταν τόσο όμορφη που όλα τα πλάσματα του δάσους την ήθελαν, με αποτέλεσμα να ζήσει απίστευτες περιπέτειες…
Σκηνοθεσία: Βάνια Φίτσεβα

Με την υποστήριξη των γονέων. – Είσοδος ελεύθερη.

Τοσοδούλα (1835) του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Η Τοσοδούλα δεν είναι το μόνο κορίτσι σε παραμύθι που γεννιέται μέσα σε ένα λουλούδι – μα είναι από τα λίγα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.
Είναι τόσο μικροσκοπική που κοιμάται μέσα σε ένα καρυδότσουφλο – μα η ιστορία της χωρά μόνο μέσα στον απέραντο κόσμο.
Μια απαγωγή, πολλές περιπέτειες, δύο «γάμοι κατά συνθήκην», δύο ταξίδια και τέλος η αγάπη.
Και βέβαια, ο χοντροκομμένος βάτραχος, η μικροαστή ποντικίνα, ο ανόητος και εγωκεντρικός τυφλοπόντικας, και το ταξιδιάρικο χελιδόνι. Όλος ο κόσμος σε μικρογραφία.

Η παράσταση αυτή γεννήθηκε μέσα από το ατελείωτο και δημιουργικό παιχνίδι των παιδιών. Η φαντασία τους καλπάζει και καθημερινά φτιάχνει εικόνες και κόσμους φανταστικούς. Κόσμους όπου το καλό, στην πάλη του με το κακό, είναι πάντα στο τέλος νικητής. Ποτέ στη φαντασία των παιδιών δεν θα μπορούσε η Τοσοδούλα να γίνει γυναίκα του τυφλοπόντικα. Είναι ο ιδανικός κόσμος, αυτός μόνο χωρά στην αγνή τους ψυχή.

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Γεννήθηκε το 1805 σε μια μικρή πόλη της Δανίας, που έμοιαζε σ’ όλα με το σκηνικό ενός παραμυθιού.
Ήταν γιος μιας φτωχής, αγράμματης πλύστρας που πίστευε στα μάγια και ενός πατέρα που έφτιαχνε παπούτσια και διάβαζε με λαχτάρα Όμηρο.
Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μέσα από τις δυσκολίες που ζούσε κατάφερε να μάθει γράμματα και κέρδισε έτσι το δικαίωμα να διαλέξει το επάγγελμά του.
Έγινε συγγραφέας. Στα τριάντα του, είχε ήδη γράψει θέατρο, ποιήματα και 156 παραμύθια, τα οποία και τον έκαναν «αθάνατο».

Στο παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ, το παιχνίδι και ο αυτοσχεδιασμός είναι καθημερινή πραγματικότητα. Η μουσική και ο χορός, απαραίτητα συστατικά. Οι διάλογοι του παραμυθιού δημιουργήθηκαν από τα παιδιά την ώρα της διδασκαλίας και παρουσιάζονται σήμερα στη σκηνή.

Μουσική επιμέλεια – σκηνοθεσία: Βάνια Φίτσεβα

Στην παράσταση συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά:
ΑΛΕΞΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ * ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ * ΑΠΟΚΑΤΑΝΙΔΗ ΑΛΚΗΣΤΗ * ΒΑΓΓΟΥΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ * ΒΑΙΤΣΗ ΙΩΑΝΝΑ * ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ * ΔΟΥΚΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ * ΔΟΥΚΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ * ΕΜΠΛΟΥΚ ΝΙΛ * ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ * ΚΑΛΕΤΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ * ΚΑΛΕΤΣΙΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ * ΚΑΜΕΝΟΥ ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ ΣΟΦΙΑ * ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ * ΚΑΡΑΤΣΟΜΠΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ * ΚΑΡΤΑΛΗ ΜΑΙΡΗ * ΚΛΟΥΚΟΣ ΜΑΡΚΟΣ * ΚΟΥΡΟΥΜΠΟΥΖΟΥΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ * ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ * ΚΟΨΑΛΙΔΟΥ ΔΑΝΑΗ * ΛΑΒΤΖΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ * ΛΑΔΕΡΗ ΕΥΑΝΘΙΑ * ΛΕΦΚΟΦΤΣΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ * ΜΗΛΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ * ΜΗΛΙΟΥ ΝΙΚΟΣ * ΜΗΛΙΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ * ΜΟΥΧΤΟΥΡΗ ΝΙΝΑ * ΜΠΑΤΖΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΖΑ * ΜΠΕΡΕΤΖΙΚΗ ΕΥΑ * ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ * ΠΑΛΙΟΥΡΑ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ * ΣΑΜΑΡΤΖΙΔΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ * ΣΟΥΠΙΑΔΟΥ ΘΑΛΕΙΑ * ΤΑΡΝΑΡΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑ * ΤΟΠΤΣΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ * ΤΟΠΤΣΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ * ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ * ΤΣΑΓΚΑΛΙΔΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ * ΤΣΑΚΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ * ΤΣΙΝΑΡΙΔΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ * ΤΣΙΣΜΕΤΖΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ * ΤΣΙΣΜΕΤΖΗ ΜΑΡΙΑ * ΦΑΚΑ ΜΑΡΘΑ * ΦΑΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ * ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ * ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ ΑΝΤΡΙΑΝΑ * ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ * ΨΕΜΜΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ * ΨΕΜΜΑΤΑΚΗ ΕΛΠΙΔΑ και ο ΚΑΡΥΩΤΗΣ ΦΩΤΗΣ στο ρόλο του τυφλοπόντικα.

Εργαστήρι Παιδικού Μουσικού θεάτρου & Χοροθεάτρου της ΦΕΞ
Το τμήμα μουσικού χορευτικού θεάτρου για παιδιά και για ενήλικες με ενδιαφέρον στην μουσική σύνθεση και τη δραματουργία.
Μαθήματα σχετικά με την χορογραφική σύνθεση, λαογραφία, μουσική δραματουργία, υποκριτική, καθώς και χορευτικές & θεατρικές ασκήσεις.
Στόχος του εργαστηρίου των μικρών είναι να γνωρίσουν το χώρο του μουσικού θεάτρου, να αυτοσχεδιάσουν με την καθοδήγηση της δασκάλας τους και να οδηγηθούν σε μια ευχάριστη μουσική παράσταση.
Τμήματα : νηπίων – παιδιών δημοτικού Α – Δ (4 ηλικιακά τμήματα)
Υπεύθυνη: Βάνια Φίτσεβα τηλ. 6978227642

Η Βάνια Φίτσεβα σπούδασε χορογραφική – σκηνοθεσία στην Ακαδημία Μουσικής και Χορού στην Φιλιππούπολη Βουλγαρίας με ειδικότητα στην μουσική παιδαγωγική. Δούλεψε στο Κρατικό Χοροθέατρο της Φιλιππούπολης για εφτά χρόνια και δίδαξε ως καθηγήτρια στο πενταετές Εθνικό Σχολείο Τέχνης στη Βουλγαρία για πέντε χρόνια. Στην Ελλάδα δουλεύει από το 2005 έως και σήμερα στην Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, στο Δημοτικό ωδείο Ξάνθης και στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου όπου διδάσκει μουσική προπαιδεία και θεατρικό παιχνίδι.