ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ. ΜΕ ΤΟ NEO ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ. ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΡΓΑ. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΚΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕ ΣΥΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ.
ΤΟΥ ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ. E-mail: panosmandalos@yahoo.gr.
Επιτέλους κάτι κινείται σε αυτήν την πόλη. Τα έργα όπως η αποκατάσταση του καπνομάγαζου και το π.π. Νοσοκομείο, που ελπίζουμε να τελειώσει γρήγορα άρχισαν. Επίσης με θαυμασμό και φυσικά μεγάλη καθυστέρηση για τον τόπο άρχισε να κτίζεται το αρχαιολογικό μουσείο Αλεξανδρούπολης. Ας υπενθυμίσουμε ότι είμαστε, η μόνη ίσως πόλη χωρίς αρχαιολογικό μουσείο στην Ελλάδα και στον κόσμο. Βέβαια οι αρχαιότητες και η ανάδειξη της αρχαίας Μεσημβρίας όπως και η ανάδειξη της αρχαίας Εγνατίας οδού που κομμάτια της σώζονται ακόμα στην περιοχή μας πρέπει να είναι από τους πρωταρχικούς στόχους του μουσείου.
Επίσης η ανάδειξη των αρχαιοτήτων της περιοχής δεν πρέπει να σταματήσει εκεί. Η σύνδεση της αρχαίας Μεσημβρίας και η αξιοποίηση της σπηλιάς του Κύκλωπα στην Μάκρη, όπως και η ανάδειξη της βυζαντινής εκκλησίας της Αγ. Αναστασίας στην ίδια περιοχή. Επίσης η επιμονή για την ανεύρεση κονδυλίων για ανασκαφές στην περιοχή των Λουτρών Τραϊανούπολης και η ανάδειξη της αρχαίας πόλης. Αλήθεια πόσο στραβός μπορεί να είναι κάποιος. Τα αρχαία που πολλά είναι επιφανειακά φωνάζουν και κανείς δεν βρίσκεται για να κάνει έρευνες. Επίσης η ανάδειξη των Βυζαντινών τυχών και του υδραγωγείου των Φερών όπως και η ανάδειξη της εκκλησίας της Κοσμοσώτηρας στην ίδια τοποθεσία. Βέβαια για μια ακόμα φορά θα πω για τα τείχη και το κάστρο στην περιοχή του Πόταμου πηγαίνοντας προς Άβαντα. Δυστυχώς πέφτουν και τίποτα δεν γίνεται για να σωθούν Πραγματικά κρίμα, γιατί είναι από την εποχή των Ρωμαίων…..κρίμα να πέσουν στις μέρες μας.
Σε συνδυασμό και με την ανάπλαση της παραλιακής και το πάρκο Παρμενίονα, ίσως σε λίγο δούμε μια άλλη Αλεξανδρούπολη. Βέβαια τα έργα στην Ελλάδα αρχίζουν, ελπίζω να τελειώσουν κιόλας, σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου στον εγκαταλειμμένο Πόταμο επίσης, αποτελεί έναν τουριστικό προορισμό.
Αλλά για να γίνει και άλλα έργα που απαιτούνται μιας και η πόλη δεν διαθέτει ούτε λιμάνι υψηλών προδιαγραφών αλλά ούτε μαρίνα θα θελήσουμε πόρους. Πολλά ακούγονται για τα γεωθερμικά πεδία και για τον ορυκτό πλούτο που μας περιβάλει καθώς και για πολλά κέρδη από τις εταιρείες με μικρά έξοδα. Αν λοιπόν εμείς έχουμε την γη και αυτοί την τεχνογνωσία ας δώσουμε όπως λέμε αντιπαροχή στην επιχείρηση και φυσικά όχι εκμετάλλευση αλλά ποσοστοποίηση επί των κερδών στον δήμο για αναπτυξιακά έργα. Έτσι για παράδειγμα αν εταιρεία του κλάδου που έχει την εκμετάλλευση δημιουργήσει μικτή επιχειρήσει με τον δήμο τα κέρδη θα διανεμηθούν ανάμεσα στις δυο πλευρές και φυσικά τα κέρδη για τον δήμο της Αλεξανδρούπολης θα είναι τεράστια καθώς επίσης και η απόκτηση τεχνογνωσίας από άτομα που θα δουλεύουν σε αυτά.
Βέβαια και το Ελληνικό κράτος θα λάβει τους φόρους του, που δεν νομίζω ότι θα τους αφήσει στον τόπο, μιας και τα κοράκια των Αθηνών καραδοκούν και φυσικά τα ……κρόσσια από τους….καναπέδες κοστίζουν ακριβά στην Αθήνα και στο Κολονάκι που έχει έρθει σε ….οικονομική κρίση μετά από την σύλληψη των …επενδυτών της περιοχής..