Το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Έβρου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλουν την παράνοµη συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ, για την µη καταβολή, των κρατήσεων που γίνετε στους ασφαλισμένους, προς τους φαρμακοποιούς με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί μια επικίνδυνη κατάσταση και από αύριο, οι φαρµακοποιοί θα χορηγούν φάρµακα µόνο µε άµεση πληρωµή τους, διαµαρτυρόµενοι µε αυτόν τον τρόπο για τα χρέη του Εθνικού Οργανισµού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Αυτό σηµαίνει ότι οι ασφαλισµένοι θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους και δεν θα τα εισπράξουν ποτέ, καθώς ο νέος Ενιαίος Κανονισµός Παροχών του ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει – εκτός εκτάκτων περιπτώσεων – πληρωµές για τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας. Με άλλα λόγια οι φαρμακοποιοί, που δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για τα χρέη των ασφαλιστικών ταµείων προς αυτούς, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν για την υγεία τους και µάλιστα σε συνθήκες άγριας περικοπής των µισθών, συντάξεων, υψηλής ανεργίας, να πληρώνουν και την υποχρέωση που έχει το κράτος στη δαπάνη των φαρµάκων.
Οι ασφαλισµένοι δε χρωστάνε τίποτα, αφού έχουν πληρώσει ήδη τις ασφαλιστικές εισφορές, πληρώνουν και συµµετοχή τους για την αγορά των φαρµάκων. Οι ηγεσίες των φαρμακευτικών συλλόγων πρέπει στραφούν κατά της κυβέρνησης και των πολιτικών που μετατρέποντας το φάρμακο και γενικότερα την Υγεία σε εμπόρευμα σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό και των φαρμακοποιών και των ασθενών, πρακτικά μεταφέρουν το πρόβλημα τους το οποίο κατανοούμε απολύτως στους ασφαλισμένους. Σήμερα λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά στο σημείο όπου 9.500.000 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μένουν χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας, αντί να οδηγούν στον εκσυγχρονισμό και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, οδηγούν στην πλήρη αποδιοργάνωση, στη διάλυση, την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.
Οι ασφαλισμένοι δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα εάν παραμείνει αυτή η κατάσταση θα οργανώσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να δηλώσουν την αντίθεσή τους σ’ αυτήν την πολιτική.
«Η δωρεάν και ασφαλής δημόσια υγεία είναι δικαίωμα»
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Έβρου
Νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Ν. Έβρου