Έβρος: Σύσκεψη με εκπροσώπους του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις αγροτών
Σύσκεψη για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ προς τους αγρότες των οποίων τα χωράφια επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες του Μαΐου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Έβρου. Τη σύσκεψη συντόνισε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Άρης Γιαννακίδης και συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου Μαυρανεζούλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Γιώργος Ούστογλου, ο Προϊστάμενος του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης κ. Θανάσης Πανάγος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιαννακίδης «Έχει προκύψει ένα τεράστιο θέμα με την επανασπορά ή με τη μη καλλιέργεια κυρίως του βαμβακιού, αλλά και μιας σειράς από άλλες καλλιέργειες, στις παρέβριες περιοχές όπου έχουν κατακλυστεί από τις πλημμύρες της 11ης έως 19ης του Μάη. Πρέπει να καθησυχάσουμε τους αγρότες, ότι αυτοί που δε θα σπείρουν τις καλλιέργειές τους, ή που δε μπορούν να τις επανασπείρουν, θα αποζημιωθούν. Προσδιορίσαμε ότι γύρω στα τέλη Ιουνίου ο ΕΛΓΑ θα κάνει τις εκτιμήσεις στις παρέβριες περιοχές. Την Παρασκευή με τους συνεργάτες μου θα περιοδεύσω στις πληγείσες περιοχές. Αυτό που θέλουμε να καταστεί σαφές είναι ότι οι αγρότες θα αποζημιωθούν, ως οφείλει το κράτος, εφόσον δεν έχουν τη δυνατότητα να σπείρουν τις παραγωγές τους. Οι εξατομικευμένες δηλώσεις είναι ήδη στη διαδικασία ολοκλήρωσης από τους αρμόδιους Δήμους. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να προβλέψω σε τι χρόνο θα δοθούν οι αποζημιώσεις. Εμείς θα παρακολουθούμε το θέμα και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να επισπευστεί η όλη διαδικασία.»
Ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι θα αποζημιωθούν ακόμη και αγροτεμάχια που έχουν κατακλυστεί από φερτά υλικά σε επικλινή εδάφη, κυρίως στην περιοχή του Διδυμοτείχου και της Ορεστιάδας. «Δεν θα αφήσουμε καμία μα καμία περίπτωση χωρίς να την έχουμε ανιχνεύσει, χωρίς να έχουμε βρει τον τρόπο να αποζημιώσουμε.»
Για το ίδιο θέμα δηλώσεις έκανε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Γιώργος Ούστογλου. «Το σημαντικό είναι ότι όλη αυτή την περίοδο, από τη μέρα που ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις, είχαμε μια συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και τον Διευθυντή του. Επιλήφθηκαν της κατάστασης αποστέλλοντας γεωπόνους για να διαπιστώσουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα κτήματα που έχουν πλημμυρίσει και τα πρώτα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, όχι μόνο στον Έβρο, αλλά και στους άλλους νομούς. Υπάρχει συνδρομή και από γεωπόνους της Περιφέρειας, γιατί λόγω της υποστελέχωσης ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην εκτίμηση των ζημιών. Το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό γιατί θα ξέρουμε, θα υπάρχει εκτίμηση κι από τους ίδιους τους αγρότες ποια από τα χωράφια τα οποία πλημμύρισαν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούνε, και μια άμεση ανταπόκριση από τον ΕΛΓΑ ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην αποζημίωση που θα λάβουν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ.»
Ερωτηθείς σχετικά με την λειτουργία του αντλιοστασίου του Ρηγίου ο κ. Ούστογλου απάντησε «Αυτό το αντλιοστάσιο, που έχει κατασκευαστεί περίπου τη δεκαετία του ’70, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες έκριναν ότι δεν χρήζει αντικατάστασης ή αποκατάστασης. Την περιοχή εξυπηρετούν τα τρία αντλιοστάσια που βρίσκονται στο Πύθιο.»