Έβρος: Έκτακτο ΣΟΠΠ για ενδεχομένες πλημμύρες
Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 20 Μαΐου 2012, στην Αλεξανδρούπολη.
Σκοπός η ενημέρωση – ετοιμότητα και ο συντονισμός των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Νομού για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης πλημμυρών.
Τη συζήτηση συντόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου – Μαυρανεζούλη, με την παρουσία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Γεωργίου Ούστογλου, και του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας ΠΑΜΘ κ. Κώστα Χουβαρδά.
Η κ. Νικολάου αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκέντρωσης όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πλημμυρών από την αύξηση των νερών που εισέρχονται από τη Βουλγαρία, τόσο στον ποταμό Έβρο, όσο και στον Άρδα, σύμφωνα με τις ρηματικές ανακοινώσεις της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια.
Όλοι οι παριστάμενοι φορείς, σώματα ασφαλείας, στρατός, υπηρεσιακοί παράγοντες και εθελοντικές οργανώσεις δήλωσαν ετοιμότητα να ανταπεξέλθουν στις περιστάσεις, εάν και εφόσον υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα.
Ο κ. Χουβαρδάς στο τέλος της σύσκεψης είπε « Σήμερα έγινε σύσκεψη του ΣΟΠΠ της Π.Ε. Έβρου μετά από ειδοποίηση που είχαμε από τις βουλγάρικες αρχές ότι 20-21 του μήνα αναμένουμε μεγάλη ποσότητα υδάτων μετά από βροχοπτώσεις που υπήρχαν στη Βουλγαρία. Βέβαια οι αναμενόμενες ποσότητες δεν ήρθαν. Οι ποσότητες που ήρθαν στον Άρδα πέρασαν τα όρια συναγερμού, κι αυτή τη στιγμή είναι σταθερές τιμές 5,55 μ. με όριο συναγερμού τα 5,20 μ. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, παρακολουθείται, κι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν νερά από την πλευρά του Ορμενίου, δεν εμπνέει ανησυχία η ποσότητα νερών που έρχεται από τον Άρδα. Όλες οι υπηρεσίες είναι ενημερωμένες, οι Δήμοι, κι αν χρειαστεί να γίνει κάποια παρέμβαση ή να απομακρυνθούν μηχανήματα, ζώα κλπ θα ενημερωθούν οι κάτοικοι των περιοχών. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν εμπνέει καμία ανησυχία, μιας και το πικ με βάση τη ρηματική ειδοποίηση της Βουλγαρίας ήταν για σήμερα 12 η ώρα. Δηλαδή, μας λέγανε ότι σήμερα στις 12 η ποσότητα που θα υπάρχει στο Ορμένιο θα είναι ίδια με το μάξιμουμ της ποσότητας που είχαμε τον Φεβρουάριο. Δεν επαληθεύθηκε αυτό. Ήταν μόνο υπερχείλιση των τριών φραγμάτων στη Βουλγαρία, Ιβαΐλοβγκραντ, Στούντεν Κλάντενετς, Κίρτζαλι, και για αυτό το λόγο έχουμε ιδιαίτερα αυξημένη στάθμη στον Άρδα που είναι πάνω από τα όρια συναγερμού. Επαναλαμβάνω, η κατάσταση δεν είναι τέτοια ώστε να εμπνέει ανησυχία.»
Η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης «Κοινή διαπίστωση σε αυτή τη σύσκεψη ήταν ότι οι παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν κατά τη διάρκεια των δύο μηνών μετά τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου, έσωσαν αρκετές περιοχές του νομού από τα νερά τα οποία έρχονται. Νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι καλά για το νομό μας και δεν θα έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα και τις διαπιστώσεις που έχουμε από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη. Οι παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν, έγιναν για να μπορούν οι κάτοικοι των χωριών μας, ειδικά οι αγρότες, να πάνε στα κτήματά τους, για να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο φυσιολογικό. Εάν όμως έχουμε πάρα πολλά νερά, ίσως δεν μπορούν να αντέξουν και αυτά. Αυτό δεν το ξέρει κανείς. Θέλω να τονίσω ότι τελειώνοντας αυτή η περίοδος των έντονων καιρικών φαινομένων, ξεκινάει η διαδικασία ουσιαστικών παρεμβάσεων στα αναχώματα για να δώσουν μια λύση οριστική, μια λύση ολοκληρωμένη στη διαχείριση των νερών του ποταμού μας.»
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν υπάρχουν τα χρήματα για τη στρατηγική αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων η κ. Νικολάου απάντησε «Χρήματα υπάρχουν για να υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις. Υπάρχουν 13 μελέτες, οι οποίες είχαν γίνει από την προηγούμενη Περιφέρεια, κι αυτές θα υλοποιήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα. Πάντα όμως μέσα στο σχέδιο που λέμε ″Ολοκληρωμένη παρέμβαση στον Έβρο″».
Σε επόμενη ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με τις αποζημιώσεις των κατοίκων του Ορμενίου απάντησε «Από την πλευρά των υπηρεσιών της Π.Ε. Έβρου και του Δήμου Ορεστιάδας ό,τι έπρεπε να έχει γίνει, έχει γίνει. Έχουν φύγει τα δικαιολογητικά και τα παραστατικά προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, έχει οριοθετηθεί η περιοχή, μένει πλέον να έρθουν τα χρήματα, αλλά μεσολαβούν δυστυχώς οι εκλογές».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Σουφλίου κ. Ευάγγελος Πουλιλιός, ο Αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Αντώνης Βαμβακερός, εκπρόσωποι του στρατού, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Διεύθυνσης Δασών, των Δασαρχείων, της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε. , του ΟΣΕ, της ΔΕΗ, του ΕΚΑΒ, των εθελοντικών ομάδων που εντάσσονται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπηρεσιών της Π.Ε. Έβρου.