Τι θα γίνει αν επιστρέψουμε στη δραχμή
Σε επικίνδυνο σχοινί ακροβατεί εδώ και καιρό η Ελλάδα που φλερτάρει έντονα με τη δραχμή. Άς δούμε όμως τι θα σημαίνει στην καθημερινότητα με τέτοια επιστροφή
– Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και επιστρέψει στη δραχμή ή όποιο άλλο νόμισμα, πού θα «κλειδώσει» η ισοτιμία;
Τα περισσότερα στελέχη υποστηρίζουν ότι η ισοτιμία της δραχμής με το ευρώ θα καθοριστεί σε νέα επίπεδα που αντιπροσωπεύουν τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας μας, έχοντας ενσωματώσει μια σχετική υποτίμηση, πριν να ανοίξουν οι αγορές και πριν αρχίσει να διαπραγματεύεται στη συναλλαγματική αγορά. Από εκεί και πέρα ένας θεός ξέρει πού θα «προσγειωθεί» όταν οι καρχαρίες των αγορών ανοίξουν τα σαγόνια τους.
Μειοψηφία στελεχών υποστηρίζουν ότι, στο 1ο δευτερόλεπτο μετά την έξοδο της χώρας από το ευρώ, η ισοτιμία θα επιστρέψει στις 340,75 δραχμές. Το τι θα γίνει τα επόμενα λεπτά, ώρες ή μέρες, είναι κάτι που θα καθορίσει η κυβέρνηση της χώρας, στην περίπτωση υποτίμησης, και βεβαίως οι αγορές, αφού είναι σίγουρο ότι θα αρχίσει ένα τρελό παιχνίδι στην αγορά συναλλάγματος, που κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει το νόμισμά μας έναντι των υπολοίπων και, ασφαλώς, τα επιτόκια του.
Τι θα γίνει με τις καταθέσεις μας;
Οι καταθέσεις σε ευρώ που βρίσκονται σήμερα σε όλα τα υποκαταστήματα της χώρας, όλων των τραπεζών, αυτόματα θα μετατραπούν σε δραχμές. Όπως έγινε και όταν έγιναν από δραχμές, ευρώ.
-Τι θα γίνει με τα σημερινά δάνεια σε ευρώ; Θα παραμείνουν σε ευρώ ή θα μετατραπούν σε δραχμές;
Εδώ η απάντηση ήταν ομόφωνη. Αυτόματα όλα τα δάνεια, όπως και οι καταθέσεις, θα μετατραπούν σε δραχμές. Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι είναι καταστροφικό για ένα δανειολήπτη να αμείβεται σε υποτιμημένες δραχμές και να έχει το κόστος αποπληρωμής του δανείου του σε ευρώ. Την ίδια ώρα αναφέρουν ότι το νόμισμα μιας πτωχευμένης οικονομίας θα υποστεί τόσο μεγάλη πίεση που θα είναι αδύνατον να ανταποκριθεί ο δανειολήπτης να πληρώνει σε ευρώ. Και για να ενισχύσουν το επιχείρημά τους ότι τα δάνεια είναι προτιμότερο να δραχμοποιηθούν, χαρακτηριστικά μας ανάφεραν τη ζημιά που υπέστησαν όσοι δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο και πλήρωναν με ευρώ, που υποτίθεται ότι δεν είχε πρόβλημα ως νόμισμα.
-Αν τα δάνεια μετατραπούν σε δραχμές, με ποιο επιτόκιο θα επιβαρυνθεί ο δανειολήπτης σε ένα δάνειο συνδεδεμένο με το ΕΚΤ ή το euribor;
Και εδώ η απάντηση ήταν ομόφωνη. Δεν μπορεί ένα δάνειο σε δραχμές να είναι συνδεδεμένο με επιτόκιο άλλου νομίσματος. Έτσι, σύμφωνα με τα στελέχη των τραπεζών, το επιτόκιο με το οποίο θα συνδεθούν τα δάνεια, θα είναι το libor της δραχμής και σε αυτό θα παραμείνει το περιθώριο «spread» που χρεώνουν σήμερα οι τράπεζες για τα ίδια δάνεια σε ευρώ.
Τι είναι το επιτόκιο libor;
Είναι διατραπεζικό επιτόκιο, το οποίο είναι διαφορετικό για κάθε νόμισμα και διαμορφώνει τα επιτόκια δανεισμού. Για παράδειγμα ,το euribor είναι σήμερα το διατραπεζικό επιτόκιο του ευρώ και αποτελεί το βασικό επιτόκιο που έχουν συνδεθεί πάρα πολλά δάνεια.
Αυτά και άλλα πολλά απασχολούν τους πολίτες αυτές τις κρίσιμες ώρες. Και είναι λογικό, διότι υπάρχει ένα γενικότερο σκοτάδι γύρω από το καθεστώς που θα ισχύσει, κυρίως για τα δάνεια, την επόμενη μέρα.
Στο Καρφί