Την Δευτέρα 14 Μαΐου 2012 η πόλη της Αλεξανδρουπόλεως εόρτασε την 92η Επέτειο των «Ελευθερίων» της και της ενσωματώσεώς της στον εθνικό κορμό της Πατρίδος μας. Για το λόγο αυτό προσεκλήθη ο Γέροντάς μας, Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο όμορος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός και ο παρεπιδημών στον Έβρο Μητροπολίτης Τύρου και Σιδώνος κ. Ηλίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας.
Το απόγευμα της Κυριακής 13 Μαΐου 2012 τελέσθηκε ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός των «Ελευθερίων» με Αρτοκλασία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως, παρουσία των τοπικών Αρχόντων και πλήθους πιστών. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος με τους Μητροπολίτες Τύρου κ. Ηλία, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό και τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο να συγχοροστατούν. Στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης μας χαιρέτισε τους επισκέπτες Μητροπολίτες και ιδιαιτέρως τον Παναγιώτατο Γέροντά μας και προκάτοχό του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παναγιώτατε, καλώς ήλθατε στην πόλη από την οποία δεν λείψατε ποτέ». Ο Παναγιώτατος Θεσσαλονίκης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας για τα καλά του λόγια, και στην ομιλία του ανέσυρε ενθυμήματα από την τριακονταετή του διακονία στον Έβρο, επισημαίνοντας τις διαφορές και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν πρωτοήρθε στον Έβρο μαζί με τους τότε πολιτειακούς και στρατιωτικούς άρχοντες. Κατέληξε με την φράση ότι «άλλο Έλληνας της Θεσσαλίας, άλλο της Πελοποννήσου, άλλο της Αθήνας, άλλο των νησιών και άλλο του Έβρου και της Θράκης» και ότι «εδώ στον Έβρο κατάλαβα την Ελλάδα και ένιωσα Έλληνας». Στο τέλος του Εσπερινού ο Παναγιώτατος μοίρασε τον άρτο σε όλο το εκκλησίασμα και χαιρέτισε παλαιούς γνωστούς και συνεργάτες από την Αρχιερατική του πορεία στον Έβρο.
Την Δευτέρα 14 Μαΐου το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος των «Ελευθερίων» χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου και ακολούθως η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου και συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Τύρου κ. Ηλιού, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού και του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Πολύς κόσμος και όλοι οι τοπικοί και στρατιωτικοί Άρχοντες παραβρέθηκαν στην Θεία Λειτουργία. Στο «Κοινωνικό» ωμίλησε επικαίρως ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και επεσήμανε το χωρίο «στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις» για να αναφερθεί στις θυσίες των προγόνων μας για τις οποίες πρέπει να φανούμε αντάξιοί τους. Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία με την ανάγνωση του Πρακτικού των Ελευθερίων. Παρόντες ήσαν οι σημαιοφόροι των Σχολείων της πόλεως καθώς και μαθητές από σχολεία της Λευκωσίας της Κύπρου. Τον Πανηγυρικό Λόγο της ημέρας εξεφώνησε ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, ομιλία για την οποία απέσπασε πλήθος συγχαρητηρίων.
Διαβάστε ΕΔΩ την ομιλία του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης.