Της Κικής Ηπειρώτου
Ένα πρώτο βήμα για την αξιοποίηση των αποθηκών του ΟΣΕ και της ΚΥΔΕΠ, που είναι εδώ και χρόνια παρατημένες και προκαλούν δυσάρεστη εντύπωση σε κατοίκους και επισκέπτες, κάνει ο δήμος Αλεξανδρούπολης. Σε πρόσφατη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου, εγκρίθηκε η υποβολή έκθεσης για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Jessica, για την ανακαίνιση και αξιοποίηση των αποθηκών τόσο του ΟΣΕ, όσο και της ΚΥΔΕΠ.
Πολλές είναι οι φορές που η εφημερίδα μας έχει αναδείξει με ρεπορτάζ, τόσο την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αποθήκες του ΟΣΕ και της ΚΥΔΕΠ, όλα αυτά τα χρόνια της εγκατάλειψης, όσο και τις προτάσεις για την αξιοποίησή τους. Έστω και με καθυστέρηση, η δημοτική αρχή του Βαγγέλη Λαμπάκη, αποφάσισε να κάνει μία προσπάθεια για την χρηματοδότηση της «αναγέννησης» των αποθηκών, καταθέτοντας πρόταση για εύρεση κονδυλίων μέσω του Jessica, που τον τελευταίο καιρό φαντάζει σαν «όαση» στην χρηματοδοτική «ξηρασία» που επικρατεί στον τόπο μας. Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου Αλεξανδρούπολης, αποφασίστηκε η αίτηση δια υποβολής έκθεσης για χρηματοδότηση στο πλαίσιο εφαρμογής χρηματοδοτικού εργαλείου Jessica, που θα περιλαμβάνει μετά τη μελλοντική μίσθωση των αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι, την ανακαίνιση και ανάπλασή τους για τη δημιουργία αίθουσας κινηματογραφικών προβολών και θεατρικών παραστάσεων, χώρου εστίασης και αναψυκτηρίων, μουσική σκηνή, μουσείο αλιείας και ενυδρείο. Επίσης, προτείνεται η ανάπλαση της οδού Καραολή Δημητρίου και τη συνεργασία με τους κυρίους ιδιώτες των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ για τη δημιουργία αγοράς που θα συνδεθούν με ηλεκτρικό αυτοκινούμενο όχημα. (Κάτι μας θυμίζουν αυτές οι προτάσεις…)

Σκοπιμότητα και οφέλη από τη χρήση της JESSICA
-Ανακύκλωση των πόρων – όλες οι επιστροφές και τα έσοδα που γεννά η επένδυση μπορούν είτε να παρακρατούνται από το ταμείο αστικής Ανάπτυξης (ΤΑΑ) είτε να επιστρέφονται στις Διαχειριστικές Αρχές για επανεπένδυση σε νέα σχέδια αναζωογόνησης αστικών περιοχών.
-Μόχλευση- προσέλκυση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και των ιδιωτικών κεφαλαίων
-Ευελιξία- ευέλικτη προσέγγιση, οι πόροι του JESSICA μπορούν να χρησιμοποιούνται για επενδύσεις υπό μορφή ιδίων κεφαλαίων, δανείων ή εγγυήσεων
-Τεχνογνωσία και Δημιουργικότητα- αξιοποίηση της εμπειρίας του τραπεζικού συστήματος και του ιδιωτικού τομέα.
Εφ. «Η Γνώμη»