ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ
Σηματοδοτώντας και ημερολογιακά την 100ή επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, στην κορύφωση των εκδηλώσεων του εορτασμού, το μήνα Οκτώβριο, θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 21 Οκτωβρίου το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012/Thessaloniki: A City in Transition, 1912-2012» που στόχο έχει να αποτελέσει μια δημιουργική συνάντηση των σύγχρονων ιστοριογραφικών ρευμάτων αλλά και όλων των συναφών κοινωνικών επιστημών, όπως της Ιστορίας, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, της Οικονομίας, του Δικαίου, των Διεθνών Σχέσεων και των Τεχνών.
Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακαδημαϊκό, κ. Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, τους καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κκ. Βασίλη Κ. Γούναρη, Ιωάννη Δ. Στεφανίδη και τον επίκουρο καθηγητή κ. Δημήτρη Λυβάνιο, και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης κ. Μαρκ Μαζάουερ. Της οργανωτικής επιτροπής προΐσταται ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Δημήτρης Καιρίδης. «Αναζητώντας ταυτότητα» στη Θεσσαλονίκη του 1912, σε «Μια πόλη σε μετάβαση», και «Χαρτογραφώντας το μέλλον της Θεσσαλονίκης», οι τρείς αυτοί θεματικοί άξονες του προγράμματος ορίζουν το διεπιστημονικό χαρακτήρα του συνεδρίου και τη συγκριτική προοπτική των εργασιών του, δεδομένου ότι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι δυνατόν να προσεγγιστεί και σε σχέση με παραδείγματα άλλων πόλεων.
Σε αυτό το θεματικό πλαίσιο, επιστήμονες από όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι των πλέον έγκριτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων παγκοσμίως, έχουν ήδη προσκληθεί και επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στο συνέδριο ως ομιλητές. Μεταξύ αυτών οι ακόλουθοι:
Holly Case, Cornell University
Edhem Eldem, Bogazici University
Khaled Fahmy, New York University
Alison Frank, Harvard University
Eyal Ginio, Hebrew University of Jerusalem
Emily Greble, City College of New York
Charles King, Georgetown University
Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Yura Konstantinova, Bulgarian Academy of Sciences
Nora Lafi, Zentrum Moderner Orient
Mark Mazower, Columbia University

Παράλληλα, περισσότεροι από 2000 επιστήμονες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανελληνίως και πανεπιστημιακών σχολών σχετικού αντικειμένου, καθώς επίσης και φορείς της πόλης που η δραστηριότητά τους σχετίζεται με θέματα ιστορίας, προσκλήθηκαν να συμμετέχουν στις εργασίες του συνεδρίου και να καταθέσουν την ιστορική τους προσέγγιση και οπτική στις επιμέρους θεματικές.

Η υποβολή των προτάσεων για εργασίες έχει ήδη ξεκινήσει από την αρχή του έτους και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 1 Ιουνίου και ώρα 2 μ.μ.. Οι περιλήψεις των προτάσεων (έως 300 λέξεις), τεκμηριώνοντας την πρωτοτυπία τους με βάση τις πηγές ή την υιοθετούμενη προσέγγιση, μπορούν να αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του συνεδρίου 2012conference@thessaloniki.gr και βάση των κατευθυντήριων οδηγιών υποβολής που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα www.thessaloniki2012.gr στο τμήμα ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΕΩΝ / ΙΣΤΟΡΙΑ & ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία και διευκρίνιση μπορεί κανείς να επικοινωνήσει και με τη γραμματεία του συνεδρίου στο 2310 260322.

Θεματικές Ενότητες [http://www.thessaloniki2012.gr/App_Upload/press/ANNOUNCEMENT_synedrio.pdf]

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Η Θεσσαλονίκη του 1912 μέσα από τα μάτια σύγχρονων παρατηρητών: Η οπτική γωνία των διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων για την ταυτότητα και τις προοπτικές της πόλης πριν από την έκρηξη των Βαλκανικών Πολέμων. Οι απόψεις των Ευρωπαίων, των Οθωμανών και των Βαλκάνιων. Το διακύβευμα της ταυτότητας της πόλης και ο επαναπροσδιορισμός της.
Η Θεσσαλονίκη σε ελληνικά χέρια: Κάθε είδους απόψεις και εκτιμήσεις σχετικά με την αλλαγή καθεστώτος και τις προοπτικές της πόλης από το 1912 έως την επαύριον του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η διάσταση της ιστοριογραφίας της πόλης, επιστημονικής και εκπαιδευτικής (πατριδογνωσία).

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Η ελιτ και η κοινωνία σε μετάβαση: Η ενσωμάτωση των κοινοτικών (θρησκευτικών, πολιτικών και οικονομικών) ηγεσιών και του κοινοτισμού στο εθνικό πολιτικό σύστημα. Η ενσωμάτωση των λαϊκών και εργατικών στρωμάτων καθώς και των πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων.

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η θέση της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της διεθνούς πολιτικής: Διεθνείς διπλωματικές εκτιμήσεις για τη θέση/τύχη της Θεσσαλονίκης από την Ανατολική Κρίση μέχρι και το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.