Συνέντευξη: Σταμάτης Γεωργούλης
Στις ερωτήσεις του thraki Νεα, απαντά ο υποψήφιος βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Δρ. Σταμάτης Γεωργούλης. Ο κ. Γεωργούλης, διεκδικεί την είσοδό του στη βουλή για πρώτη φορά αν και έχει χρόνια επαφή με την πολιτική.
Η συνέντευξη του κ. Γεωργούλη.
Είστε ένας άνθρωπος με ένα πάρα πολύ πλούσιο βιογραφικό. Με μόρφωση, με διδακτική εμπειρία,αλλά και με εμπειρία στη διοίκηση. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;
Διότι θεωρώ ότι η πολιτική είναι ένα λειτούργημα, στο οποίο κατά την άποψη μου μπορεί να ανταποκριθεί ένας άνθρωπος που διαθέτει τις δικές μου πνευματικές ικανότητες. Για το λόγο αυτό, επιθυμώ να συμβάλλω κι εγώ στο μέτρο του δυνατού στην υπηρεσία της πολιτικής με την κλασσική έννοια του όρου.
Λόγω της επαγγελματικής σας εμπειρίας υποχρεωτικά απουσιάζατε από τον Έβρο. Ποιες ήταν οι επαφές σας με το νομό τα τελευταία χρόνια;Οι επαφές μου με τον Έβρο ποτέ δεν διακόπηκαν. Είχα σε καθημερινή βάση επαφή με όλο το εβρίτικο στοιχείο του λεκανοπεδίου Αττικής, που σημειωτέον υπερβαίνει τους 8000. Επίση, είχα επαφή με όλους τους εβρίτικους συλλόγους της Αθήνας που ξεπερνούν τους 40, με την Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδας και τέλος, με όλους τους εβρίτες συμπολίτες μου που σε σχεδόν καθημερινή βάση, περνούσαν από το γραφείο μου στο Υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης, σε εβδομαδιαία βάση μετακινούμουν στην Αλεξανδρούπολη για να μεταβώ στην Κομοτηνή και να διδάξω το Διεθνές Δίκαο στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου. Τέλος, το πατρικό μου παραμένει στο χωριό Χανδράς Ορεστιάδος, όπου εξακολουθούν να κατοικούν οι γονείς μου. Κατά συνέπεια, η επαφή μου με τον τόπο μου και τους ανθρώπους του Έβρου, διατηρούνται πάντα σε καθημερινή βάση.
Πολλοί αναφέρουν ότι οι πολίτες αποφεύγουν την προεκλογική περίοδο τους πολιτικούς. Εσείς τι διαπιστώνετε;
Διαπιστώνω μια παρα πολύ ζεστή συμπεριφορά στην επικοινωνία μου με τους συμπολίτες μου. Σε όλες τις επισκέψεις που πραγματοποιήσαμε με τους συνεργάτες μου στα χωριά και τις πόλεις του Έβρου, όπως και στην Σαμοθράκη, η ατμόσφαιρα ήταν ζεστή και δεν παρατηρήθηκε ούτε ένα φραστικό επεισόδιο εις βάρος μας. Ο κόσμος συζήτησε μαζί μας, αντάλλαξε απόψεις μαζί μας και ξεπέρασε ως ένα βαθμό την μεγάλη πικρία και αγανάκτηση που τον διακατείχε.
Ο Έβρος ερημώνει. Δυστυχώς η κρίση δεν βοηθάει στην αύξηση του πληθυσμού, καθώς δεν επιστρέφουν πολλοί από τα αστικά κέντρα και παράλληλα πολλοί φεύγουν για το εξωτερικό. Πώς μπορεί να αντιστραφεί αυτό;
Η μετανάστευση δεν είναι μια σημερινή πραγματικότητα. Ξεκίνησε απο τη δεκαετία του ’50 με αποκορύφωμα τη μετανάστευση στη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Έβρος ήταν το πρώτο θύμα και την εποχή εκείνη. Η κατάσταση αυτή όμως, συνεχίστηκε και μετά την μεταπολίτευση και είναι απόρρεια των κοινωνικών και οικονομικών αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας. Κατά συνέπεια, υποχρέωσή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αναστροφής του φαινομένου αυτού με επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη της περιοχής, με στόχο πάντα να οδηγήσουμε τους νεόυς της περιοχής να επιστρέψουν στην περιοχή τους.
Στην προεκλογική περίοδο σας πλαισιώνουν πολλοί φίλοι σας. Τι σας είπαν για την απόφασή σας μόλις τους το ανακοινώσατε;
Η πρώτη αντίδραση των κοντινών μου ήταν πάρα πολύ επιφυλακτική και ως ένα βαθμό αρνητική. Γιατί στην συγκεκριμένη συγκυρία και γιατί με το συγκεκριμένο κόμμα, ήταν οι βασικές τους ερωτήσεις. Η απάντηση απλή. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και δεν περισσεύει κανείς σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση, ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται και πάνω από το ατομικό συμφέρον πρέπει να προτάσουμε το συλλογικό, ιδιαίτερα την ώρα που η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο.
Κ. Γεωργούλη, είστε από τη φύση σας χαμογελαστός άνθρωπος. Είστε και αισιόδοξος;
Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί αυτό μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με νηφαλιότητα. Η αισιοδοξία αυτή όμως, δεν πρέπει να είναι διαρκής και χωρίς νόημα, αλλά να αίρεται στο ύψος των περιστάσεων, και σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει ένα πάντρεμα αρμονικό μεταξύ αισιοδοξίας και πραγματικότητας.