Συνέντευξη Όλγας Ρενταρή στο thraki Νεα
Η υποψήφια βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Όλγα Ρενταρή απαντά στις ερωτήσεις του thraki Νεα για τις εκλογές της Κυριακής το βουλευτικό της έργο και για την επόμενη μέρα.
Η συνέντευξη της κ. Ρενταρή.
Όταν γίνατε βουλευτής οι συνθήκες, οι σκέψεις και οι προσδοκίες του ελληνικού λαού ήταν τελείως διαφορετικές. Πολλούς οι αλλαγές του εκνεύρισαν, άλλους τους σόκαραν, άλλους τους οδήγησαν ακόμα και στην αυτοκτονία. Εσείς πως αισθάνεστε για τις βίαιες μεταβολές που επιβλήθηκαν στην κοινωνία και στη χώρα μας;
Είμαι κι εγώ μέρος αυτής της κοινωνίας, επομένως, πώς θα μπορούσα να μην έχω περάσει από όλες αυτές τις συναισθηματικές διακυμάνσεις; Τα μέτρα αυτά επιβλήθηκαν και σε εμένα και στην οικογένεια μου και η δική μας καθημερινότητα άλλαξε, και μάλιστα, το βάρος της ευθύνης για αυτές τις αλλαγές και τη λήψη των μέτρων βάρυνε εμένα.
Ωστόσο, όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2009, κανείς δεν μπορούσε να υποψιαστεί καν το μέγεθος των προβλημάτων που καλούνταν να αντιμετωπίσει. Η αλήθεια είναι ότι βρεθήκαμε στο μέσον μίας πολεμικής σύγκρουσης, εκ των πραγμάτων γίναμε μία κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και κληθήκαμε να απαντήσουμε στο μεγάλο δίλημμα: «Αφήνουμε τη χώρα να οδηγηθεί σε άναρχη χρεοκοπία, απλώς και μόνο αφήνοντας την χαοτική κατάσταση που επικρατούσε ως έχει και στοχεύοντας στο να είμαστε αρεστοί; ή λαμβάνουμε μέτρα με μεγάλο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος, διασφαλίζοντας μία προοπτική για το μέλλον της χώρας;»
Αυτό που σκεφτόμουν, όταν έπρεπε να αποφασίσω ποια στάση θα κρατούσα, ήταν ότι δε θα ήθελα τα παιδιά μου- όχι μόνο τα βιολογικά, αλλά όλα τα παιδιά στα οποία δίδασκα και μεγάλωσα μαζί τους- δε θα γυρίσουν μια μέρα να μου πουν: γιατί μας στέρησες την ελπίδα; Δεν ήθελα οι προσπάθειές τους, τα πτυχία τους να πάνε χαμένα και να είμαι υπεύθυνη για την απομόνωσή τους από τη διεθνή αγορά εργασίας και την εξαθλίωσή τους.
Όλοι μας σοκαριστήκαμε, οργιστήκαμε, απογοητευτήκαμε για αυτήν τη βίαιη αλλαγή που έχει επέλθει στη ζωή μας, αλλά δε νομίζω να υπάρχει, έστω και ένας Έλληνας που να πίστευε ότι δεν πρέπει να αλλάξει όλο το πολιτικό σύστημα και η διαχείριση στην Ελλάδα; Δυστυχώς, η αλλαγή μιας παθογόνου κατάστασης γίνεται μόνον με σκληρά μέτρα και θυσίες. Μακάρι να υπήρχε ένας μαγικός τρόπος να αλλάξουν όλα χωρίς να αλλάξει τίποτα…
Παρ’όλη, όμως, την απογοήτευση που υπάρχει, ξέρω και πιστεύω ακράδαντα ότι είναι προσωρινή και ότι πολύ σύντομα, εάν πραγματικά συνεχίσουμε την προσπάθεια, θα μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, για επανένταξη της χώρας στις αγορές, για μια νέα ηθική στο πολιτικό σύστημα.
Είναι αλήθεια ότι βρεθήκαμε σε μια Βουλή έκτακτης ανάγκης. Διεθνώς απομονωμένοι. Η Ευρώπη και η υφήλιος να κυριαρχείται από την νεοφιλελεύθερη πολιτική άποψη «πληρώνεις ή στραγγαλίζεσαι».
Στην χώρα μας η κρίση μόλις είχε αρχίσει να δείχνει το αποκρουστικό της πρόσωπο. Δουλειά του κοινοβουλίου ήταν να θωρακίσουμε θεσμικά τη χώρα για να περιορίσουμε τις δυσμενείς της επιπτώσεις. Τα προβλήματα ήταν πολλά ο ασθενής ένας «ήταν η χώρα» με τριπλή ασθένεια «Χρέος, ελλείμματα, μειωμένη ανταγωνιστικότητα». Ανάλογη θα ήταν και η αντίστοιχη θεραπεία.
Θέτουμε πάρα πόδας πρόγραμμα, ιδεολογία, πολιτικό κόστος και ξεκινάμε μια θεραπεία ΣΟΚ. Το δίλημμα ήταν μεγάλο. «Άναρχη Χρεοκοπία της χώρας με κίνδυνο μηδενικών μισθών και κλείσιμο ιδιωτικής και δημόσιας οικονομίας ή διαχείριση με αιματηρές θυσίες και αμυδρή τότε την ελπίδα σωτηρίας;». Πολιτικά επιλέξαμε το δεύτερο σενάριο, για αυτό είμαστε ακόμα ζωντανοί και μπορούμε να μιλάμε σήμερα για λύσεις του προβλήματος. Το κόστος είναι μεγάλο τόσο για τον λαό όσο και πολιτικά για το κόμμα και εμάς προσωπικά. Η προοπτική όμως είναι ορατή και ελπιδοφόρα. Η χώρα μας εξέρχεται ενδυναμωμένη (θεσμικά, από την κρίση, την ίδια στιγμή που άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες εισέρχονται στον ίδιο φαύλο κύκλο της νεοφιλελεύθερης κακής διαχείρισης της κρίσης. Μετά από τόσες εμπειρίες στην διαχείριση της υφεσιακής Ελλάδας είμαστε πλέον ώριμοι να διαχειριστούμε και ην περίοδο της ανάκαμψης.
Νοιώθετε ότι έχετε προσφέρει στον Έβρο από την παρουσία σας στη βουλή;
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ναι. Θεωρώ ότι έχω προσφέρει στο νομό μου, όχι μόνο με το έργο που έχω παράγει, το οποίο μπορεί να το δει και να το ελέγξει κανείς και το οποίο θα παραθέσω αμέσως πιο κάτω, αλλά και με το ήθος και τις αξίες μου.
Πιστεύω ότι όσο σημαντικό είναι ο βουλευτής να παράγει έργο για το νομό, ώστε να προωθείται η ανάπτυξη του τόπου και η ευημερία των συμπολιτών του, εξίσου κρίσιμο είναι να προάγει ήθος και αξίες. Να μην υπηρετεί συμφέροντα, να μην «εκβιάζει» την ψήφο με υποσχέσεις και ρουσφέτια, αλλά να εμπνέει τον κάθε πολίτη να τον στηρίξει, γιατί ανά πάσα στιγμή θα προτάξει το συμφέρον του τόπου, να μην αισθάνεται ότι θα τον εκμεταλλευτεί.
Μέσα στους παραπάνω περιορισμούς των έκτακτων αναγκών στη δύσκολη αυτή βουλευτική περίοδο η προσφορά μου ως βουλευτής ΄Έβρου, προτεραιότητά μου ήταν τα θεσμικά προβλήματα του νομού:
Συγκεκριμένα στα δύο χρόνια της θητείας μου στο κοινοβούλιο, κράτησα μια στάση με βάση τις αξίες και τις αρχές που μου διέπουν. Στήριξα μέτρα που εξυπηρετούσαν το εθνικό συμφέρον με προτάσεις βελτίωσης, καταψήφισα μέτρα που ήταν αντίθετα με τις αρχές μου, όπως ήταν το νομοσχέδιο για την αυξημένη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Παράλληλα με το κοινοβουλευτικό μου έργο σε συνεργασία με τοπικούς φορείς προώθησα μια σειρά από θέματα του νομού, όπως:
1) Δημιουργία ΚΕΠΑ στο Διδυμότειχο
2) Έναρξη Προγραμμάτων Κοινωνικής Εργασίας στον Έβρο
3) Οριστική Λύση για το ζήτημα του Οικισμού Καλλιθέα-Ν.Χιλή
4) Την κατασκευή του Κόμβου Δικέλλων
5) Τη σύσταση Αντιπλημμυρικής Προστασίας στον Νομό
6) Συμβολή στη δημιουργία ομάδας παραγωγών κτηνοτρόφων Βορείου Έβρου
7) Μόνιμη και διευρυμένη λειτουργία των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κοινωνική Μέριμνα»
8) Παρέμβαση για την αναδρομική πληρωμή και συνέχιση του προγράμματος των εργαζομένων στην αλλαντοβιομηχανία «Θράκη»
9) Εξασφάλιση εργασιακού δικαιώματος για τις Υφάντριες του Βορείου Έβρου
Θέματα κεντρικής πολιτικής
10) Αλλαγή Νόμου περί Πόθεν Έσχες και Ευθύνης Υπουργών με συνεχείς παρεμβάσεις
11) Εξαίρεση των οικογενειών από την εφεδρεία με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.
12) Συνεργασία, επεξεργασία και εισήγηση στην Βουλή για ευνοϊκές ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά θέματα του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ,των Ευγενών Ταμείων (ΟΤΕ, ΟΣΕ, τράπεζες, ΜΜΕκτλ)
13) Εξασφάλιση των επιχειρηματιών από κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, και ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση δανείων με εγγυήσεις του Δημοσίου
14) Κατάθεση Πρότασης για το Σχέδιο Νόμου του Αγροτουρισμού
15) Εισηγήτρια και Συμμετοχή στη διαμόρφωση Νομοσχεδίων για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία και για τα ΑΕΙ
16) Εγκατάσταση ευρωζωνικού Δικτύου στα σχολεία
17) Καταψήφιση της Τροπολογίας για την κρατική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων
Για περισσότερες παρεμβάσεις μπορείτε να βρείτε στο site της Όλγας: www.olgarentari.gr
Τέλος συμπαραστάθηκα σε δεκάδες υποθέσεις και προβλήματα συμπολιτών μας στα υπουργεία και σε δημόσιες υπηρεσίες
Για όλα αυτά πιστεύω λογικά ότι οι συμπολίτες μας θα ανανεώσουν ξανά την σχέση εμπιστοσύνη που αποκτήθηκε μεταξύ μας.
Γιατί να ψηφίσει ο πολίτης την Όλγα Ρενταρή Τέντε;
Στην σύντομη, αλλά πολιτικά γεμάτη βουλευτική μου περίοδο, μέσα από την στάση μου προέταξα τις βασικές μου αξίες και αρχές. Στο πλαίσιο της διπλής μου ιδιότητας «από την μια ως βουλευτής του Έθνους και από την άλλη ως εκπρόσωπος λαικών συμφερόντων, βουλευτής Έβρου. Ψήφισα θέματα που αφορούσαν το εθνικό συμφέρον ή εισηγήθηκα θέματα τοπικής εμβέλειας. Ψηφίζοντας ο πολίτης την Όλγα Ρενταρή, επιλέγει ήθος, δημιουργικότητα, φαντασία στην πολιτική. Εκλέγει ένα άφθαρτο και γνήσιο άτομο, φιλικά διακείμενο στα προβλήματά του.
Οι αντιδράσεις των πολιτών, ειδικά στην Αθήνα, σας φόβισαν; Είχατε εγκλωβιστεί κάποια στιγμή μεταξύ βουλής και εθνικού κήπου.
Η Χώρα μας, η Ελλάδα δίδαξε την Δημοκρατία σε όλο τον κόσμο. «Διαφωνώ μαζί σου, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να διαφωνείς». Κατανοώ το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν την διαφωνία τους, αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από μένα να καταθέσω την άποψή μου.
Λέτε ναι σε μία συγκυβέρνηση;
Υπερασπίζομαι την θέση εκείνη που θα μας βγάλει το γρηγορότερο από την κρίση. Η κρίση απέδειξε ότι οι μονοκομματικές πλειοψηφίες δεν είναι ικανές να διαχειριστούν μεγάλα προβλήματα. Η συναίνεση, η συναντίληψη των προβλημάτων, αξιοποίηση περισσοτέρων ικανών ανθρώπων είναι το ζητούμενο. Το συμφέρον της χώρας αυτή τη στιγμή είναι να σχηματίσει ισχυρή συναινετική κυβέρνηση, ικανή να μας οδηγήσει σε ισχυρή ανάκαμψη.
Αν δεν μπείτε στην επόμενη βουλή. Με τι θα ασχοληθείτε;
Εγώ μπήκα στη Βουλή μετά από μια πετυχημένη επαγγελματική καριέρα. Δεν ήμουν άνεργος, Θα επιστρέψω στην εκπαιδευτική μου δραστηριότητα, όπου έχω πλέον πολλές εμπειρίες και γνώσεις να μεταβιβάζω στη νέα γενιά.