Ο υποψήφιος βουλευτής Εβρου με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θοδωρής Περεντίδης απαντά στις ερωτήσεις του thraki Νεα, για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, τον Εβρο, τη λαθρομετανάστευση και φυσικά τις εκλογές.

Η συνέντευξη του κ. Περεντίδη.
Είστε υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είστε σε ανταρσία;

Πραγματικά μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή κοινωνική βαρβαρότητα, εμείς σηκώνουμε την σημαία της αντίστασης και της ρήξης. Είναι αδιανόητο μέσα από αυτήν την κοινωνική λεηλασία, να μην υψώσουμε τείχος ατίθασο. Οι περισσότεροι από εμάς, οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, βιώνουμε την καταβύθιση και την εξαθλίωση. Σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό ακόμα και σε επίπεδο δημοκρατικών δικαιωμάτων. Στρατιές νέων να ψάχνουν για δουλειά (50 και πλέον τοις εκατό η ανεργία στους νέους), ένα σωρό εργαζόμενοι απολύονται, οι επαγγελματίες κλείνουν τα μαγαζιά τους αδυνατώντας να αντέξουν την οικονομική ασφυξία. Μέσα σε όλα αυτά σου λένε ότι «έτσι είναι τα πράγματα, έχουμε κρίση» και εκεί πραγματικά εκτελούν την αξιοπρέπεια σου. Ο κόσμος προφανώς όμως δεν στέκεται έτσι παρά την επανειλημμένη προπαγάνδα και τρομοκράτηση. Ο λαός κάνει πλέον πολύ θόρυβο και δεν μένει σιωπηρός και ατάραχος. Εμείς καλούμε τον κόσμο να κάνει πραγματική ανταρσία, και αφού τους ανατρέψουμε να πιστέψει και ο ίδιος ότι πραγματικά υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν είναι μονόδρομος τα δάνεια, η τρόικα το ΔΝΤ. Το μόνο που μας στοιχίζει είναι η παραμονή μας στην χρεομηχανή του ευρώ. Άρα λοιπόν το καθήκον από την μία  είναι η αντίσταση σε ένα σωρό μέτρα (φέρνουν και άλλα τέτοια μετά τις εκλογές, ήδη ετοιμάζονται τα σχέδια της απόλυτης κοινωνικής κατρακύλας), από την άλλη το όφελος είναι μια σειρά προτάσεων, όπως αυτή της διαγραφής του χρέους, της οριστικής παύσης αποπληρωμής του, της εξόδου από τα μνημόνια, της αναζωογόνησης της κοινωνικής πρόνοιας, της απαγόρευσης των απολύσεων και των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, της κοινωνικοποίησης χωρίς αποζημίωσης των παραγωγικών μονάδων που κλείνουν, το πέρασμα στην δημόσια ιδιοκτησία των τραπεζών με κοινωνικό έλεγχο, και να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Το μεγαλύτερο κομμάτι του κρατικού προϋπολογισμού πρέπει να πηγαίνει σε δημόσιες επενδύσεις (και όχι στην αποπληρωμή των δανείων που γίνεται με τερατώδη μανία) και να περάσουν στα χέρια του κράτους οι μεταφορές, τα φάρμακα, ο ορυκτός πλούτος, οι δρόμοι, οι συγκοινωνίες, η πρόνοια, η υγεία η παιδεία με εργατικό έλεγχο φυσικά, δεν είπαμε ότι το κράτος θα είναι αυτό το παχύδερμο και φυσικά χωρίς την κυβερνητική αυτή υποτέλεια σε Τρόικα και μεγαλοτραπεζίτες… Όλα αυτά θεωρούμε πως είναι αναγκαία και το κυριότερο, πως μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και να βγάλουν την κοινωνική πλειοψηφία από τον Γολγοθά. Είναι χρέος να το κάνει ο λαός, η στήριξη στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α συμβάλλει σε κάτι τέτοιο και επισημαίνει τις δυνατότητες ότι όλα αυτά είναι πραγματοποιήσιμα.

Σπουδάσατε, φύγατε από την Ορεστιάδα και επιστρέψατε σ’  αυτή. Αισθάνεστε δικαιωμένος για την επιλογή σας;

Εγώ δεν είμαι κάτι ξεχωριστό από τους υπόλοιπους νέους. Ο καθένας με την επιλογή του, για τον τόπο που θα μείνει, θα δουλέψει και θα ζήσει. Τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα θέλουμε. Πως θα ήτανε άλλωστε όταν περιμένουμε μονίμως λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνουμε κανένα έργο; Η Ορεστιάδα και ο κόσμος της αισθάνεται την ταλαιπωρία και την συρρίκνωση όπως γίνεται και σε άλλες περιοχές. Το θέμα είναι να μην βιώσει και την ταπείνωση. Αυτό είναι το στοίχημα και εμείς έχουμε πάρει την απόφαση να σταθούμε από την άλλη μεριά. Αναπαράγουμε την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια, παλεύουμε για έναν άλλο πολιτισμό και όχι του καναπέ και τoυ δεν βαριέσαι. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα δικαιώσουμε αυτούς που μας παίρνουν τις υπηρεσίες, μας στήνουν φράχτες και ανθρώπινα κολαστήρια, μας υπονομεύουν την κοινωνική πρόνοια, μας κλείνουν τα μαγαζιά. Είναι θέμα και πολιτικής επιλογής και το έχουμε πάρει χαμπάρι.

Πώς αισθάνεστε όταν βλέπετε κλειστά καταστήματα;

Τι να λέμε; Η εικόνα είναι τρομακτική. Γνωρίζετε πολύ καλά την εικόνα των κλειστών καταστημάτων από τα αποτελέσματα που βγάζει το πρωτοδικείο. Πραγματικοί ήρωες αυτοί που διατηρούνται ακόμα. Φανταστείτε πως χαροπαλεύουν να πληρώσουν την ασφάλεια τους, την εφορία, τους δημοτικούς φόρους… Και να είχανε όλα αυτά κανένα αποτέλεσμα; Τα ασφαλιστικά ταμεία όλα ληστεύτηκαν, η φοροεπιδρομή έχει πιάσει ταβάνι και η εκτίμηση μας είναι ότι ο δήμος διαπερνάται από την ίδια πολιτική και δεν μπορεί και δεν θέλει να σταθεί πλάι τους. Εγκαινιάσαμε την πεντάμηνη εργασία και την υποδεχθήκαμε με πανηγυρισμούς. Άρα  ας βγάλουμε τα συμπεράσματα μας για το ποια είναι η κατάσταση ακριβώς. Με μισθούς Τρόικας και Μνημονίων όλα αυτά έτσι…

 

Πρωτοστατείτε στις εκδηλώσεις κατά του φράχτη. Θέλετε τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα;
Για μας η κατάσταση είναι η εξής. Υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες που είναι το αποτέλεσμα των πολέμων (που συμμετέχει και η Ελλάδα σε αυτούς), των φυσικών καταστροφών, των δικτατοριών και των αντιδημοκρατικών καθεστώτων που βιώνουν στα μέρη τους. Ας είμαστε ειλικρινείς. Σιγά σιγά αποσύρεται από την σκέψη μας το ψεύτικο επιχείρημα ότι οι μετανάστες μας παίρνουν τις δουλειές. Με αυτούς μοιραζόμαστε την ανεργία και την κοινωνική εξαθλίωση. Λέει κανένας τίποτα όταν τους αξιοποιούν οι πολυεθνικές και οι μεγάλες εταιρείες με φτηνά μεροκάματα και συνθήκες εξαθλίωσης; Σήκωσαν μια ολόκληρη Ολυμπιάδα και πέθαναν πολλοί από αυτούς αλλά τότε μας έκαναν οι μετανάστες, και εισάγαμε κάλλους. Ας δούμε ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα με βάση αυτά που ζούμε και όχι με αυτά που μας λένε ή νομίζουμε ότι γίνεται. Τον σωματέμπορο, τον ληστή, τον κακοποιό, αυτόν που εξαναγκάζει σε πορνεία γυναίκες, τον πολεμάς είτε είναι έλληνας είτε είναι αλλοδαπός. Τα γκέτο στην Αθήνα ταλαιπωρούν όλο τον λαό και τους μετανάστες εργαζόμενους φυσικά. Είναι δύο κόσμοι που αντικρούονται. Κάποιοι με ελάχιστα δικαιώματα και κάποιοι με καθόλου. Και οι δύο κόσμοι αυτοί όμως φτωχοποιούνται και εξοντώνονται. Αλώβητος βγαίνει ο φασισμός, ο ρατσισμός, αλώβητη βγαίνει η κυβερνητική πολιτική και συνεχίζουν να μοιράζονται εξουσία και πλούτο. Ας τους να τρώγονται λένε οι πολυεθνικές, οι τράπεζες και πολιτικό προσωπικό, ακριβώς γιατί αν ενωθούν ξέρουν καλά ότι θα τους στείλουν για περίπατο. Τα σενάρια λένε για υγειονομικές βόμβες τώρα, παλιότερα μας έλεγαν για υγειονομικές ζώνες των μεταναστών κτλ. Τα ΜΜΕ παίζουν καλά το παιχνίδι. Μεγάλο ψέμα και αρκεί ο κόσμος να καταλάβει γιατί γίνεται αυτό. Μας λένε αυτοί για υγειονομική κάλυψη, την στιγμή που γκρέμισαν την πρωτοβάθμια φροντίδα και εξαθλίωσαν το νοσηλευτικό προσωπικό. Ανατρέξτε στα αποτελέσματα του ΚΕΕΛΠΝΟ και δείτε αν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είχαν τις ασθένειες που λένε και αν δήθεν τις κουβαλούσαν… Λέμε φτιάξτε και οργανώστε υπηρεσίες όπου να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου και τα αιτήματα παραμονής ή μετακίνησης. Ούτε 3% εξυπηρετούνται. Μας αμολάνε τις συνθήκες Δουβλίνο 2 και καμιά 30 κέντρα κράτησης και έτσι πως θα βγάλουμε άκρη. Αλήθεια για την μετανάστευση των επιχειρήσεων θα πει κανένας κυβερνητικός τίποτα. Φυσικά και πολεμάμε για να μη γίνει ο φράχτης. Πόσο μάλλον που και φέτος μας πλημμύρισαν και τα χωράφια αλλά και τα συναισθήματά μας με οργή. Να, μερικά που ζητάμε:
• Να μην εφαρμοστούν τα απάνθρωπα σχέδια για στρατόπεδα συγκέντρωσης, απελάσεις, φυλακίσεις. Να κλείσουν όσα κέντρα κράτησης λειτουργούν. Άμεση επίταξη των ξενοδοχείων που κλείνουν με διατήρηση των θέσεων απασχόλησης του προσωπικού. Αξιοποίηση από τους Δήμους όλων των κλειστών και εγκαταλειμμένων κατοικιών. Να δημιουργηθούν εκεί ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοικτοί ξενώνες πραγματικής φιλοξενίας όσων το επιθυμούν με στέγαση, σίτιση, περίθαλψη, όπου θα παρέχεται διερμηνεία και νομική υποστήριξη.
• Νέα διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών. Πλήρη εργατικά, πολιτικά, δημοκρατικά δικαιώματα. Να σπάσει ο φαύλος κύκλος παρανομία – εξαθλίωση – παρανομία. Δυνατότητα εξόδου από τη χώρα όσων μεταναστών το ζητούν. Να απλοποιηθεί και να διευρυνθεί χρονικά η απόκτηση άδειας παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα, χωρίς τα απαράδεκτα χαράτσια που βαρύνουν τους μετανάστες. Δικαίωμα επιλογής της ελληνικής ιθαγένειας, χωρίς απώλεια της ιθαγένειας της χώρας προέλευσης. Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Απόδοση ιθαγένειας στους 200.000 μετανάστες της λεγόμενης δεύτερης γενιάς, στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, καθώς και σε όλα τα παιδιά που συμπληρώνουν τρία χρόνια παραμονής στη χώρα μας.
• Ίση αμοιβή για ίση δουλειά. Όχι στη μαύρη ανασφάλιστη εργασία. Εγγραφή των μεταναστών στα σωματεία. Βοήθεια στην εκπαίδευση, τάξεις υποδοχής και γλώσσας, προγράμματα εκμάθησης της μητρικής γλώσσας και της ιστορίας των λαών τους. Δικαίωμα για λατρευτικούς χώρους και κοιμητήρια για θρησκείες που δεν διαθέτουν.
• Να καταργηθεί το απαράδεκτο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ, η Συνθήκη Σένγκεν και ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ. Κατάργηση του συνοριακού σώματος FRONTEX. Κατάργηση της λεγόμενης «Οδηγίας της Ντροπής» («Ευρωπαϊκή Οδηγία για την εναρμόνιση των διαδικασιών επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών»).
• Κτύπημα των εγκληματικών κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται. Πάταξη της σωματεμπορίας της βιομηχανίας του sex, του λεγόμενου trafficking, με τη νομιμοποίηση των μεταναστών.
• Πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες – θύματα του ιμπεριαλισμού. Κάθε άνθρωπος, που διώκεται και κινδυνεύει στη χώρα του, δικαιούται και πρέπει να λαμβάνει άσυλο. Κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων, παροχή διερμηνείας και νομικής υποστήριξης.
• Άμεση αποχώρηση της Ελλάδας από όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, άμεση επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων από όλες τις χώρες, όπου ασκούν καθήκοντα στρατού κατοχής. Άμεση μεγάλη περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών. Διάθεση των κερδισμένων κονδυλίων για κάλυψη κοινωνικών αναγκών στον τόπο μας.
• Να βάλουμε τέλος στην πολιτική της συγκυβέρνησης που, με όπλο την καταστολή της ΕΛΑΣ και αρωγό τις ναζιστικές συμμορίες, εξαπολύει ρατσιστικά πογκρόμ από τον Άγιο Παντελεήμονα σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και επιχειρεί να χτίσει νέα Νταχάου.

Γιατί να σας ψηφίσουν οι Εβρίτες;
Καλούμε τους εβρίτες όπως και κάθε πολίτη να συγκρουστεί με την κυβερνητική πολιτική τώρα, όχι αύριο. Πρέπει να ανεβεί η παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας, πρέπει να ανοίξουμε διαδρόμους με τις γείτονες χώρες για ισότιμες και όσο γίνετε αμοιβαίες συναλλαγές, πρέπει και εδώ να μοιραστούμε τον πλούτο που μας κλέβουν, πρέπει και εδώ να μην κλείσουν άλλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες (αν έμεινε καμία), πρέπει και εδώ να παλέψουμε για καλύτερα δημοκρατικά δικαιώματα. Αυτά τα ξέρουμε όλοι. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι αγωνιστές πρωτοστατούν για όλα αυτά. Εμείς δεν διαφέρουμε σε αυτό με τους υπόλοιπου νέους και εργαζόμενους, εμείς συμβάλλουμε στην ανατρεπτική αυτή κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι θα γίνει υπόθεση όλων μας και θα δώσουμε ένα τέρμα. Με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην βουλή να σπάει τα μέτρα που εξαπολύουν, και κυρίως όμως με την συμβολή μας στην κάτω βουλή του κινήματος, του αγώνα, του αναγεννημένου μαχητικού εργατικού κινήματος και των δημοκρατικών οργάνων (βλέπε συνελεύσεις σε κοινωνικούς χώρους και πλατείες) θα δώσουμε τέλος στην βαρβαρότητα και θα πάρουμε την κοινωνική και πολιτική ζωή στα χέρια μας, στην υπόθεση των κοινωνικών συμφερόντων…

Βιογραφικό Θοδωρή Περεντίδη
Γεννήθηκα και εργάζομαι στην Ορεστιάδα. Είμαι λογιστής-οικονομολόγος στο επάγγελμα. Ολοκλήρωσα την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή της Ορεστιάδας. Έπειτα αποφοίτησα από το Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπήρξα μέλος του πανελλαδικού συντονιστικού συνελέυσεων το 2005-06 στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος. Όπως και επίσης εκλεγμένο μέλος της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος του πανεπιστημίου ως εκπρόσωπος των φοιτητών. Συμμέτοχος στην Ανοιχτή Συνέλευση της πόλης μας.