Η περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενημερώνει τις μη ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ για Πρόσκληση – Προκήρυξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στο πλαίσιο του Ε.Π. Διοικητική Μεταρρύθμιση, ώστε να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στην εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίων και δράσεων υποστήριξης των ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών και προώθησης της ισότητας των φύλων.
Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις/γυναικείες οργανώσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν αντικείμενο δράσης σχετικό με την προώθηση της ισότητας των φύλων ή/και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, μπορούν να υποβάλουν Σχέδια Δράσης, που περιλαμβάνουν δέσμη αλληλοσυμπληρούμενων ενεργειών, οι οποίες θα αφορούν τουλάχιστον σε έναν (1) από τους παρακάτω τομείς:
– Πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας κατά των γυναικών, και αρωγή θυμάτων έμφυλης βίας.
– Υποστήριξη γυναικών κοινωνικά ευπαθών ομάδων, όπως μεταναστριών, προσφύγων, φυλακισμένων, αποφυλακισμένων, γυναικών Ρομά, γυναικών με αναπηρία κ.ά.
– Καταπολέμηση των στερεοτύπων των φύλων και των έμφυλων κοινωνικών ρόλων, όπως προβάλλονται μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
– Τομείς ένταξης της οπτικής του φύλου με καινοτόμο χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα το περιβάλλον, η κοινωνία της γνώσης, ο πολιτισμός, η έρευνα, η επιστήμη, η τέχνη κ.ά.
Κάθε Σχέδιο δράσης πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά Ενέργειες συμβουλευτικής, πληροφόρησης, στήριξης γυναικών και τουλάχιστον μία (1) από τις παρακάτω κατηγορίες ενεργειών:
– Ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού (εκδόσεις, περιοδικά, φυλλάδια, οργάνωση/ψηφιοποίηση αρχείων κ.ά.)
– Συνέδρια – σεμινάρια – ημερίδες – θεματικές συναντήσεις ανταλλαγής εμπειριών – εργαστήρια (workshops) με την ενεργό εμπλοκή των αρμόδιων κατά περίπτωση τοπικών φορέων και οργανώσεων, με στόχο, ενδεικτικά, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, καθώς και τη διάχυση της πληροφόρησης μεταξύ ΜΚΟ, γυναικείων οργανώσεων και άλλων φορέων.
Κάθε Μ.Κ.Ο./Γ.Ο. μπορεί να υποβάλει ένα (1) Σχέδιο Δράσης με ανώτατο όριο προϋπολογισμού τις ογδόντα χιλιάδες ευρώ (80.000 €). Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 2.537.493 ευρώ. Η διάρκεια των Σχεδίων Δράσης ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Προτάσεις μπορούν να υποβληθούν έως την Πέμπτη 31 Μαΐου 2012.
Οι ΜΚΟ και οι ΓΟ που ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στη ΓΓΙΦ (τηλέφωνα 213-1501470,454) και στις ιστοσελίδες www.eyeisotita.gr, www.isotita.gr.